"Repharm" aicina Balderi-Sildedzi rīkoties atbildīgi un pildīt uzņemtās saistības

Rīga, 23.febr., LETA. "Repharm" grupa aicina AS "Olainfarm" akcionāres Annas Emīlijas Maliginas likumisko pārstāvi Signi Balderi-Sildedzi rīkoties atbildīgi un pildīt uzņemtās saistības, aģentūrai LETA pavēstīja "Repharm" pārstāvji.

"Repharm" ieskatā Balderes-Sildedzes izvēlētā nomelnošanas taktika "Olainfarm" akcionāru jautājumu risināšanai kaitē visām iesaistītajām pusēm, tāpēc "Repharm" grupa aicina Balderi-Sildedzi uz konstruktīvām sarunām par visu abpusēju norunu izpildi.

"Repharm" pārstāvji atgādināja, ka starp SIA "Farma Fund" un Annu Emīliju Maliginu 2019.gada septembrī tika noslēgts līgums, saskaņā ar kuru Anna Emīlija Maligina saņēma daļu no pirkuma maksas vairāku miljonu eiro apmērā.

Pirkuma maksas samaksa tika veikta ar kredītiestāžu starpniecību, vairākas Latvijas kredītiestādes veica naudas līdzekļu izcelsmes pārbaudi, un nevienai no tām nav radušās nekādas aizdomas, pretējā gadījumā pirkuma maksa nevarētu tikt pārskaitīta Annai Emīlijai Maliginai, norādīja "Repharm" pārstāvji.

Viņi uzsvēra, ka "Farma Fund" īpašnieku maiņa nenozīmē, ka iepriekš slēgtais līgums zaudē spēku. "Repharm" no savas puses apliecina gatavību turpināt pildīt attiecīgo līgumu un turpmāko līguma saistību izpildi nodrošinās "Repharm".

Uzņēmumu grupas pārstāvji pavēstīja, ka Balderes-Sildedzes nesaprotamās rīcības dēļ tieši "Farma Fund" kā cietusī līgumslēdzēja puse bija iepriekš spiesta vērsties tiesā ar prasību par pirkuma līguma priekšlīguma izpildi nolūkā uzdot otrai pusei godprātīgi pildīt noslēgto līgumu un pārtraukt bērna interešu aizskārumu. Lieta tiesā tiks skatīta jau 18.martā.

Turklāt Valsts policijā ir sākts un tiek izmeklēts kriminālprocess par iespējamām krāpnieciskām darbībām, kuras veiktas pret "Farma Fund", kas saistītas ar šī līguma noteikumu nepildīšanu no otras līgumslēdzējas puses Balderes-Sildedzes kā akcionāru pārstāves personā. Kriminālprocess patlaban tiek izmeklēts Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē.

"Šajā gadījumā runa ir ne vien par līguma neizpildi, bet par iespējamu noziegumu finanšu jomā, kuru izmeklēšanu valsts ir izvirzījusi par prioritāru," pavēstīja "Repharm" pārstāvji.

"Repharm" pauda gatavību turpmākai sadarbībai, cerot, ka Baldere-Sildedze atsāks godprātīgi pildīt ar līgumu uzņemtās saistības savas nepilngadīgās meitas labā un interesēs, nevis rīkojoties pretēji tām.

"Repharm" grupa aicina Balderi-Sildedzi uz konstruktīvām sarunām, neturpinot publiskos uzbrukumus, kā arī uzņēmuma un tā akcionāru interešu nerespektēšanu. "Repharm" ir pārliecināts, ka ir iespējams risinājums, negaidot rezultātus tiesvedībās.

Jau ziņots, ka Balderes-Sildedzes paziņojumā medijiem pirmdien, 22.februārī, tika norādīts, ka "Repharm" grupai nav ne tiesību, ne pilnvaru uz Annai Emīlijai Maliginai piederošajām "Olainfarm" akcijām un "Olmafarm" kapitāldaļām.

Saistības, ko "Repharm" grupas uzņēmums "Rīgas farmaceitiskā fabrika" ir pārņēmusi no SIA "Zdorovie Europe" (tagad - SIA "Farma Fund"), kas it kā dodot tiesības uz Annas Emīlijas Maliginas "Olainfarm" akcijām un "Olmafarm" kapitāldaļām, ir izbeigtas un nav spēkā jau kopš 2020.gada maija, uzsver Baldere-Sildedze.

Viņa vērš Tieslietu ministrijas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Konkurences padomes uzmanību uz notiekošo mēģinājumu piesavināties Balderes-Sildedzes meitas īpašumā esošās akcijas un kapitāla daļas. Tāpat Baldere-Sildedze aicina nepieļaut mazākuma akcionāru tiesību rupjus pārkāpumus.

Paziņojumā skaidrots, ka pirms nonākšanas "Repharm" grupas uzņēmuma "Rīgas farmaceitiskā fabrika" īpašumā "Farma Fund" nosaukums bija "Zdorovie Europe" un tas bija Ukrainas farmācijas kompānijas "Zdorovye LTD" meitasuzņēmums.

Baldere-Sildedze, kā likumiskā pārstāve savas meitas interesēs 2019.gada 30.septembrī noslēdza priekšlīgumu (nevis pirkuma līgumu) ar "Zdorovie Europe", kas paredzēja "Olainfarm" akciju un "Olmafarm" kapitāldaļu pārdošanu 2023.gadā. Tomēr 2020.gada 25.maijā šis priekšlīgums tika izbeigts, jo radās pamatotas aizdomas par šajā darījumā norēķiniem izmantotās naudas izcelsmi.

""Repharm" grupa noklusē, ka minētajā darījumā vispār nav piedalījusies. Tagad "Repharm" grupas uzņēmuma rīcībā ir nonācis nevis līgums, bet gan spēkā neesošs un izbeigts priekšlīgums. Priekšlīgumu izbeidzu jau 2020.gada maija saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 30. pantu," skaidro Baldere-Sildedze.

Viņa norāda, ka "Zdorovie Europe" ne ar veco, ne arī jauno nosaukumu nav veikuši daļu no pirkuma samaksas Annai Emīlijai Maliginai - šādi "Repharm" apgalvojumi neatbilst patiesībai. Baldere-Sildedze skaidro, ka "Zdorovie Europe" bija apmaksājusi pusi no garantijas summas, bet otru pusi nesamaksāja, jo 2020.gadā priekšlīgums, kas paredzēja nākotnē slēgt pirkuma līgumu, tika izbeigts.

Baldere-Sildedze uzsver, ka garantijas summa nav pirkuma maksa. Jebkuras naudas summas, ko "Zdorovie Europe" jeb nu jau "Farma Fund" pēc publiskiem izteikumiem, ka tā plāno turpināt veikt maksājumus, netiks pieņemtas un tiks atskaitītas atpakaļ.

Balderes-Sildedzes paziņojumā teikts, ka "Repharm" grupa noklusē, ka par jau 2020.gadā izbeigto priekšlīgumu ir civiltiesisks strīds un lieta atrodas tiesā. Par 2019.gada 29.oktobra priekšlīgumu Rīgas rajona tiesā atrodas lieta, kurā "Zdorovie Europe" - tagadējā "Farma Fund" - prasa 2020.gada maijā izbeigtā priekšlīguma izpildi, lai gan noformulējusi šo prasību kā nemateriālu un nav samaksājusi pat valsts nodevu.

Balderes-Sildedzes paziņojumā teikts, ka "Repharm" grupa ar visām iespējamajām metodēm mēģina iegūt kontroli pār "Olainfarm" un tai piederošajiem meitasuzņēmumiem, tādā veidā būtībā plānojot iegūt dominējošu stāvokli farmācijas nozarē.

"Repharm" piektdien, 19.februārī, informēja aģentūru LETA, ka grupas uzņēmums "Rīgas farmaceitiskā fabrika" iegādāsies tiesības 2023.gadā pirkt Annai Emīlijai Maliginai tieši un netieši piederošās "Olainfarm" akcijas.

Kompānijā informēja, ka "Rīgas farmaceitiskā fabrika" iegādājusies "Farma Fund" 100% kapitāldaļu, savukārt "Farma Fund" ir noslēgts līgums par tiesībām 2023.gadā iegādāties Annai Emīlijai Maliginai tieši un netieši piederošās "Olainfarm" akcijas.

"Farma Fund" ir veicis daļu no pirkuma samaksas Annai Emīlijai Maliginai un turpinās veikt maksājumus atbilstoši noslēgtajam grafikam. Noslēgtais darījums paredz noteiktu pasākumu izpildi no abām darījuma pusēm līdz 2023.gadam un nerada tiesības šobrīd rīkoties ar "Olainfarm" akcijām, uzsvēra "Repharm".

"Rīgas farmaceitiskā fabrika" saskaņos attiecīgo darījumu ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju un Konkurences padomi līdzko iestāsies likumdošanā noteikti nosacījumi, norādīja kompānijā.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

2020.gada deviņos mēnešos "Olainfarm" koncerns strādāja ar 88,893 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,% mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,58 miljoni eiro.

Savukārt "Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", "Rīgas farmaceitiskā fabrika" un "Recipe Plus". "Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009.gadā. 2019.gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 283,008 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 34,56 miljoni eiro.

"Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas - Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.

Tajā pašā laikā "Farma Fund" reģistrēta 2019.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 4 006 000 eiro. Līdz 2021.gada februāra sākumam kompānijas nosaukums bija "Zdorovie Europe". Sākotnēji kompānijas īpašnieki bija divas Ukrainas kompānijas - "Pharmaceutical Group "Zdorovya" LTD" (49,93%) un "Pharmaceutical Company "Zdorovya" LTD" (49,93%), kā arī divas Ukrainas privātpersonas.

Savukārt kopš 2020.gada vasaras līdz 2021.gada 19.februārim "Farma Fund" vienīgais īpašnieks bija Uldis Arnicāns, kurš savulaik bija viens no nebanku kreditētāja "4finance" patiesajiem labuma guvējiem. Tajā pašā laikā "Farma Fund" vienīgais valdes loceklis ir nebanku kreditētāja "4finance" izpilddirektors Gvido Endlers.

Kopš 19.februāra "Farma Fund" vienīgais īpašnieks ir "Rīgas farmaceitiskā fabrika".