"Eco Baltia vide" rīko kampaņu iedzīvotāju un atkritumu izvedēju sapratnes veicināšanai

Rīga, 22.febr., LETA. Atkrituma apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Eco Baltia vide" sācis kampaņu "Jo šaurāka iela, jo ciešāka sadarbība!", kuras ietvaros aicina Latvijas iedzīvotājus būt saprotošiem un atsaucīgiem sadarbībā ar atkritumu izvedējiem, aģentūrai LETA pavēstīja "Eco Baltia vide" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Alise Zvaigzne.

Viņa skaidroja, ka piekļuve atkritumu konteineriem ne vienmēr ir vienkārša. To apgrūtina dažādi faktori, tai skaitā šauras ielas, pavirši novietotas automašīnas, ziemā - arī sniega kupenas, kas aizņem daļu jau tā šaurās brauktuves. "Turklāt atkritumu izvedējiem nākas saskarties ar vēl kādu nepatīkamu apstākli - iedzīvotāji nereti ir neiecietīgi pret šoferiem, signalizējot un agresīvi komunicējot, kas šoferiem prasa īpašu pacietību," sacīja Zvaigzne.

"Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts uzsvēra, ka uzņēmums ļoti stingri pieturas pie augstiem klientu apkalpošanas standartiem, ko dažādās situācijās diemžēl mēdz ietekmēt ārējie apstākļi, ar ko diendienā saskaras uzņēmuma šoferi. "Nav jau grūti mums katram pa ceļam uz automašīnu iemest savu atkritumu maisu konteinerā. Taču nereti daudzi aizmirst vai neiedomājas, ka pēc tam seko arī tvertņu tukšošana, lai atkritumi pēc iespējas ātrāk tiktu aizvākti no katra iedzīvotāja ikdienas vides," teica Aizbalts.

Viņš arī atzīmēja, ka daudzos gadījumos efektīvai atkritumu apsaimniekošanai var pietikt vien ar iedzīvotāju draudzīgu attieksmi, pretimnākšanu un pāris vienkāršu nosacījumu ievērošanu, kas krietni atvieglotu atkritumu savākšanas transporta līdzekļu šoferu darbu.

Uzņēmumā informēja, ka "Eco Baltia vide" šoferi vienā dienā veic maršrutu, kurā vidēji iekļautas 150 adreses. Vienlaikus no tām aptuveni 30% gadījumu vērojami kādi apgrūtinājumi, tostarp iedzīvotāju nepareizi novietota transporta vai sniega kupenu dēļ ir ierobežota piekļuve konteineriem.

Pēc uzņēmumā vēstītā, lielākie izaicinājumi ir daudzdzīvokļu namu pagalmi, kur īpaši pašreiz - ziemas apstākļos, turklāt kad daudzi atrodas mājās-, iebraucamie ceļi nereti ir vien divas vieglo automobiļu iebrauktas rises, pa kurām ceļu līdz atkritumu konteineriem nākas veikt ar aptuveni 11 metrus garu un 2,5 metrus platu specializēto transportu.

"Ne vienmēr šoferi šīs šaurās vietas var izbraukt bez apstājas. Nākas veikt sarežģītus manevrus - tā teikt, bīdīties uz priekšu un atpakaļ, lai vispār varētu iegriezties pagalmos un piekļūt konteineriem. Līdz ar to nereti iedzīvotājiem nākas pagaidīt, lai tiktu garām ar savu auto, kas bieži vien noved pie cilvēku neiecietīgas attieksmes un skaņu signālu raidīšanas," atzina Aizbalts.

Uzņēmumā arī norādīja, ka gada laikā visā Latvijā kopā radītais atkritumu apjoms sasniedz aptuveni 800 000 tonnas. Pēc pēdējiem "Eurostat" datiem par 2019.gadu, tie ir vairāk nekā 400 kilogrami uz vienu iedzīvotāju gada laikā. Pēc "Eco Baltia vide" aprēķiniem, piemēram, uzņēmuma apsaimniekošanas teritorijā Rīgā dienas laikā vidēji tiek izvestas aptuveni 180 tonnas sadzīves atkritumu jeb aptuveni 18 pilnas atkritumu savākšanas mašīnas - viena mašīna var savākt astoņas līdz 12 tonnas.

Lai nodrošinātu nepārtrauktību atkritumu savākšanas pakalpojumu sniegšanā, "Eco Baltia vide" aicina iedzīvotājus novietot savu auto tā, lai tam droši tiek garām gan atkritumu izvešanas mašīna, gan operatīvais transports dzīvību glābšanai.

Tāpat "Eco Baltia vide" aicina iedzīvotājus būt saprotošiem, ja nākas uzgaidīt aiz specializētā atkritumu savākšanas transporta, kā arī informēt uzņēmumu, ja kādu nenovēršamu apstākļu dēļ piekļuve atkritumu konteineram nav iespējama.

Lai uzskatāmāk atainotu specializētā atkritumu savākšanas transporta šoferu ikdienu, izveidots arī kampaņas video.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Eco Baltia vide" 2019.gadā strādāja ar 18,745 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 14,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa saruka par 21,9% un bija 267 445 eiro. Kompānija reģistrēta 1996.gadā, un tās pamatkapitāls ir 203 470 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Eco Baltia grupa".

"Eco Baltia grupa" ir lielākā vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Baltijā, kas nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no atkritumu savākšanas līdz otrreizējo izejvielu pārstrādei. Grupā ietilpst vides apsaimniekošanas, otrreizējo izejvielu savākšanas un izlietotā iepakojuma pārstrādes uzņēmumi - "Latvijas zaļais punkts", "Eco Baltia vide", "Eko Kurzeme", "Jumis", "PET Baltija", "Nordic Plast" un "Eco Teh Baltia".