Latvijas uzņēmums "Vairog EU" pievienojies Somijas "Patria" militāro transportlīdzekļu ražošanas klasterim

Rīga, 3.febr., LETA. Somijas uzņēmums "Patria Land Business Unit" un Latvijas uzņēmums "Vairog EU" vienojušies par sadarbību militāro transportlīdzekļu ražošanas klasterī, aģentūru LETA informēja "Vairog EU" valdes loceklis Juris Viktors Ozols.

Viņš norādīja, ka tādējādi uzņēmums "Vairog EU" pievienojies militāro transportlīdzekļu ražošanas klasterim un sniegs inženiertehniskos pakalpojumus, tostarp 3D modelēšanu, kā arī piedalīsies pētniecības un attīstības projektu izstrādē. 

Iepriekš 2020.gada 6.novembrī sadarbības līgums tika parakstīts ar uzņēmumu "EMJ metāls", kā arī sarunas par sadarbību turpinās ar citiem Latvijas uzņēmumiem.

Pagājušā gada 29.janvārī Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un izstrādes programmas sākšanu ar mērķi izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būtu balstīta uz Somijas uzņēmuma "Patria" ražoto "6x6" transportlīdzekļu bāzes. 

Savukārt 2020.gada 15.oktobrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens un "Patria Land Business Unit" prezidents Jusi Jārvinens parakstīja līgumu par šo transportlīdzekļu sistēmas izpēti un attīstību. 

Lēmums, vai Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām tiks iegādāti šie transportlīdzekļi, vēl tiks pieņemts, tomēr Latvijas Aizsardzības ministrija ir izvirzījusi nosacījumus piegāžu drošībai, iesaistot Latvijas uzņēmumi, tādējādi palielinot aizsardzības jomas piegāžu drošību un radot priekšnosacījumus nacionālās aizsardzības industrijas attīstībai. 

Pagājušā gada pavasarī un vasarā vairākās kārtās "Patria" tikās un atlasīja pirmos pretendentus starp Latvijas uzņēmumiem "6x6" bruņumašīnu ražošanas klasterim. Tagad "Patria" un "Vairog EU" ir noslēguši līgumu par inženiertehniskajiem pakalpojumiem Latvijas NBS ekipējuma un sistēmu integrēšanai "6x6" transportlīdzekļos.

"Vairog EU" ir militārās ražošanas uzņēmums, kas projektē un ražo militārās iekārtas, mehānismus, kā arī ražo mazā un vidējā kalibra munīciju, un realizē speciālus militārus nestandarta projektus. "Vairog EU" strādā pie militārā industriālā parka izveides, ir uzvarējis Aizsardzības ministrijas grantu projektu konkursā inovatīvu militāra vai divējāda lietojuma produktu attīstības atbalstam - ballistiskās laboratorijas izveidē. 

"Vairog EU" darbojas kopš 2014.gada, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Juris Viktors Ozols (81%) un Māris Ozols (19%). 2019.gadā "Vairog EU" strādāja ar 9,03 miljonu eiro apgrozījumu un guva 3,881 miljona eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Patria" ir starptautisks aizsardzības, drošības un aviācijas dzīves cikla atbalsta pakalpojumu, pilotu apmācības un tehnoloģisku risinājumu sniedzējs. "Patria" aviācijas un militārās nozares klientiem nodrošina aprīkojuma pieejamību, pastāvīgu veiktspējas attīstību, kā arī piemērotus izlūkošanas, novērošanas un vadības sistēmas produktus un pakalpojumus. 

"Patria" ir vairākas filiāles, tostarp Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Beļģijā, Igaunijā un Spānijā. "Patria" strādā 3000 darbinieku. Uzņēmums pieder Somijas valstij (50,1%) un Norvēģijas "Kongsberg Defense & Aerospace" (49,9%). "Patria" īpašumā ir arī 50% Norvēģijas "Nammo" daļas, un kopā šie trīs uzņēmumi veido vadošo aizsardzības partnerību ziemeļvalstīs.