Iedzīvotājiem bažas par plānotā Kaigu purva vēja elektrostaciju parka iespējamo ietekmi

Rīga, 26.janv., LETA. Sabiedriskās apspriešanas sanāksmē par SIA "Laflora" ieceri Kaigu purvā būvēt vēja elektrostaciju parku iedzīvotāji pauduši bažas par šāda parka ietekmi, tostarp uz cilvēku veselību, aģentūrai LETA pavēstīja "Laflora" projektu vadītāja Sabīna Alta.

Viņa informēja, ka pirmdien, 25.janvārī, notikušajā sanāksmē ziņotāji informēja par iecerētā vēja parka konceptu un iepazīstināja ar ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu. Dalībnieki varēja klātienē uzdot jautājumus gan mutiski, gan rakstiski, kā arī saņemt uz tiem atbildes no ziņotājiem.

Alta atzīmēja, ka jautājumi bija saistīti gan ar pašu "Lafloras" ieceri un tās īstenošanu, izmaksām, investīciju piesaisti, gan arī ar jaunu darbavietu rašanos, pateicoties vēja parka būvniecībai.

Dalībnieku bažas bija par paša vēja parka darbību - tajā skaitā radās jautājumi, kas skāra iedzīvotāju veselības datu pētījumus, vai tādi vispār ir paredzēti, kādas ir noteiktās trokšņu robežvērtības pēc Latvijas un Pasaules Veselības organizācijas normatīviem, kā arī bija neskaidrība par mirguļošanas ietekmi uz tuvējās apkārtnes iedzīvotājiem un viņu labsajūtu.

Daļa jautājumu saistījās ar Jelgavas novada teritoriālo plānojumu un faktu, vai šāda vēja parka izbūve tajā ir paredzēta, kā arī izskanēja bažas par nekustamo īpašumu vērtības krišanos un mobilo sakaru stabilitāti pēc objekta izbūves.

Pēc Altas paustā, sanāksmē bija dzirdami arī daudzi atbalstoši vārdi par ieceri, un iedzīvotāji atzina, ka jāveicina no atjaunojamiem energoresursiem iegūtās enerģijas ražošana.

"Laflora" valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks atbildēja uz iedzīvotāju bažām, atzīstot, ka jebkurš ar vēja parka būvniecību saistīts drošības aspekts vispirms skar uzņēmuma darbiniekus, kuri tur ikdienā strādā un strādās, tāpēc šis ir primārais punkts, kam tiek pievērsta uzmanība, tas attiecas arī uz jautājumiem, kas ietekmē apkārtnē dzīvojošo cilvēku drošību un labsajūtu.

Tikmēr Jelgavas pilsētas attīstības un pilsētplānošanas pārvaldes vadītāja Gunita Osīte atzina, ka vēja parka izveide pilsētas pierobežā paver iespējas klimatneitrālai rūpniecībai, kā arī Jelgavas pilsētas un novada un visa Zemgales reģiona attīstībai, kas ietekmēs visas Latvijas tautsaimniecību kopumā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka līdz 15.februārim noris ieceres ietekmes uz vides novērtējuma sabiedriskā apspriešana. Saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma nosacījumiem sabiedriskā apspriešana notiek neklātienes formā.

Vēstīts arī, ka vēja elektrostaciju parka uzstādīšana paredzēta Līvbērzes pagastā, Kaigu kūdras purva teritorijā, kur ieguves process ir noslēdzies vai to ir plānots pabeigt tuvākajā laikā. Vēja elektrostaciju prognozētais novietojums aptvertu gan derīgo izrakteņu ieguves teritoriju, gan robežojošās meža zemes. Izpētes teritorijas ziemeļu daļa tieši robežojas ar Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo dabas teritoriju - dabas liegumu "Kaigu purvs".

Uzstādāmo vēja elektrostaciju modelis un tehniskie raksturlielumi pašlaik vēl nav noteikti. Vienlaicīgi ar plānoto vēja elektrostaciju uzstādīšanu ir paredzēts no jauna izbūvēt vai vietām pilnveidot esošo vēja elektrostaciju uzstādīšanai un ekspluatācijai nepieciešamo infrastruktūru - pievedceļus, laukumus, enerģijas pārvades un telekomunikāciju līnijas.

Līvbērzes pagasta Kaigu purvā un tam apkārt esošajā mežā nepilnu 10 hektāru platībā plānots izvietot 22 vēja turbīnas, kas kopumā gadā spētu saražot tādu elektroenerģijas apjomu, kas pielīdzināms apmēram 5% no visa Latvijas elektroenerģijas patēriņa gadā. Plānots, ka vēja parka būvniecība varētu sākties 2022.gadā.

Paredzēts, ka izbūvētā elektropārvades kabeļu līnija tiks pieslēgta pie Jelgavā esošās apakšstacijas Ganību ielā 86b

"Laflora" pamatdarbība ir kūdras ieguve, kūdras pārstrāde, kā arī kūdras produktu ražošana un pārdošana.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, uzņēmums "Laflora" reģistrēts 1995.gadā, un tā pamatkapitāls ir 332 810 eiro. Kompānija pieder SIA "Svētvalde" (51%) un divām Vācijas privātpersonām. SIA "Svētvalde" pieder 13 Latvijas pilsoņiem, no kuriem vislielākais īpašnieks ir "Laflora" valdes priekšsēdētājs Ameriks, kuram pieder 15,06% "Laflora" kapitāldaļu.

"Laflora" apgrozījums 2019.gadā sasniedza 18,231 miljonus eiro, kas ir par 5,1% vairāk nekā 2018.gadā, savukārt kompānijas peļņa saruka 5,1 reizi - līdz 78 354 eiro.