Olainē ūdenssaimniecības tarifs no marta samazināsies par 4%

Rīga, 25.janv., LETA. Olaines pilsētas, kā arī Olaines pagasta Grēnes un Pārolaines ciemā ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs no 1.marta samazināsies par 4% un būs 1,41 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Tostarp ūdensapgādes pakalpojumu tarifs no marta būs 0,76 eiro par kubikmetru bez PVN, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 0,65 eiro par kubikmetru bez PVN.

Tarifu projekta izvērtēšanas gaitā SPRK konstatējusi, ka AS "Olaines ūdens un siltums" piemēro atšķirīgus kalpošanas termiņus tiem ūdensapgādes un kanalizācijas inženiertīkliem, kuri ierīkoti par uzņēmuma līdzekļiem, un tiem, kuru iegādei izmantoti Eiropas Savienības līdzekļi. Tarifa projekta izvērtēšanas gaitā SPRK vairākkārtīgi komersantam pieprasījusi sniegt pamatojumu, tomēr uzņēmums nav spējis apliecināt, kāpēc vienādiem pamatlīdzekļiem tiek piemēroti atšķirīgi kalpošanas termiņu. 

SPRK secinājusi, ka ekonomiski pamatoti ir ņemt vērā ražotāja noteikto kalpošanas laiku, kas ir ilgāks par 30 gadiem. Tas vienlīdz nozīmē zemākas ūdensapgādes izmaksas, tostarp arī tarifu.

Līdz ar to SPRK veica tarifu aprēķina korekciju, samazinot ūdenssaimniecības pakalpojuma tarifu par 3% salīdzinājumā ar komersanta sākotnēji iesniegto tarifu projektu.

"Pirmo reizi esam izmantojuši šādas tiesības koriģēt komersanta iesniegto tarifu projektu, ja komersants tarifu projekta izvērtēšanas gaitā nesniedz mums pieprasīto papildu informāciju. Šādas pilnvaras ir ieviestas regulatora likumā, pamatojoties uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) sniegtajām rekomendācijām. Tieši pateicoties šīm pilnvarām mums ir iespēja samazināt lietotājiem tarifu un aizstāvēt to intereses brīdī, kad komersants atsakās veikt korekcijas," skaidroja SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Kompānija "Olaines ūdens un siltums" reģistrēta 1994.gadā, un tās pamatkapitāls ir 9,506 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. 2019.gadā kompānija strādāja ar 6,041 miljona eiro apgrozījumu un 348 765 eiro peļņu.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.