Šodien noslēdzas IVN sabiedriskā apspriešana cūkkopības kompleksam "Kroņauce"

Rīga, 25.janv., LETA. Šodien noslēdzas cūkkopības kompleksa "Kroņauce" ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) ziņojuma pirmās redakcijas sabiedriskā apspriešana, aģentūru LETA informēja "Vides eksperti" valdes loceklis Ivars Pavasars.

Kā ziņots, vairāki iedzīvotāji iebilst pret SIA "Vides eksperti" veikto IVN, kas izstrādāts cūku turēšanas vietu skaita palielināšanai cūkkopības kompleksā "Kroņauce".

Kompleksam "Kroņauce" tuvumā dzīvojošie iedzīvotāji oficiālā vēstulē pauda neizpratni par IVN izmantotajiem datiem, atzinumiem un vērtēšanas mehānismiem. Tostarp tika norādīts, ka atzinumi par gaisa un ūdens piesārņojumu ir neprecīzi un nepietiekami detalizēti, kā arī komunikācija ar apkārtnē esošajiem iedzīvotājiem bijusi nepietiekama.

Pavasars skaidroja, ka IVN sabiedriskā apspriešana turpinās līdz 25.janvārim, un šajā laikā iedzīvotāji un citas ieinteresētās personas var iesniegt komentārus par IVN ziņojuma pirmo redakciju.

"Visi saņemtie komentāri un iebildumi tiks rūpīgi izskatīti un uz tiem tiks sniegtas gan atbildes, gan, kur nepieciešams, veikti papildinājumi vai precizējumi IVN ziņojumā. Šādu kārtību nosaka arī IVN likums un Ministru kabineta noteikumi par IVN veikšanas kārtību," uzsvēra Pavasars.

Tāpat ziņots, ka SIA "Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīca" cūku kompleksā "Kroņauce" nekustamajā īpašumā "Pogas 1" plāno līdz aptuveni 12 000 palielināt cūku turēšanas vietu skaitu, tajā skaitā paredzot 6250 vietas nobarojamām cūkām, 4304 vietas atšķirtajiem sivēniem, 264 vietas zīdītājām sivēnmātēm ar sivēniem un 986 vietas sivēnmātēm bez sivēniem. Pašlaik uzņēmumam izsniegta atļauta intensīvai cūku audzēšanai 5644 cūku vietām.

Jaunas infrastruktūras būvniecība objektā nav plānota.

Komplekss atrodas aptuveni puskilometra attālumā no Kroņauces ciema un 11 kilometrus no Dobeles. Tuvākās dzīvojamās mājas atrodas 300 līdz 600 metru attālumā. Savukārt tuvākā īpaši aizsargājamā dabas teritorija, kas ir arī "Natura 2000" teritorija - dabas parks "Tērvete" - atrodas aptuveni piecu kilometru attālumā.

Vides pārraudzības valsts birojs piemērojis uzņēmuma iecerei IVN procedūru.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīcas" apgrozījums 2019.gadā bijis 7,97 miljoni eiro, kas ir par 25% vairāk nekā 2018.gadā, bet uzņēmums strādājis ar 162 650 eiro zaudējumiem, pretstatā peļņai pirms gada. Finanšu dati par pagājušo gadu vēl nav pieejami.

"Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīca" reģistrēta 2004.gadā ar 1,078 miljonu pamatkapitālu. Uzņēmuma 44,44% kapitāldaļu īpašniece ir pašam uzņēmumam piederošā SIA "RKLR Invest", bet pārējās kapitāldaļas pieder 25 mazajiem akcionāriem.