Covid-19 krīze uzņēmumā "Irve" visvairāk iespaidojusi veļas mazgāšanas apmērus viesmīlības nozarē

Rīga, 18.janv., LETA. Covid-19 izraisītā krīze veļas mazgāšanas un apģērbu ķīmiskās tīrīšanas uzņēmumā SIA "Irve" visvairāk atstājusi iespaidu uz veļas mazgāšanas apmēriem viesmīlības nozarē, kā arī apģērbu tīrīšanu un veļas mazgāšanas apmēriem privātpersonām, aģentūrai LETA atzina "Irves" valdes locekle Dace Pētersone.

Viņa atzina, ka atlikti un apturēti arī vairāk nekā 50% šūšanas projektu.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka uzņēmuma darbinieki pagājušā gada nogalē, neilgi pirms Ziemassvētkiem, no Valsts ieņēmumu dienesta saņēma dīkstāves pabalstu.

Pēc Pētersones teiktā, 2020.gada decembrī dīkstāvē kopumā bija 71 "Irves" darbinieks. Vairums no viņiem dīkstāvē atradās vienu nedēļu, bet atsevišķi darbinieki - divas nedēļas.

Viņa atzina, ka Latvijā krīzes atbalsta noteikumu nemitīgajām izmaiņām nav viegli izsekot līdzi, tomēr ir labi saprotams, ka situācija ir negaidīta un jauna gan uzņēmumam, gan arī valdībai.

Pētersone arī pastāstīja, ka Covid-19 izraisītās krīzes dēļ uzņēmumam kopš marta beigām līdz šim brīdim nācies atlaist 13 darbiniekus, taču ar pieciem no viņiem vasarā darba attiecības tika atjaunotas.

Vienlaikus Pētersone atzina, ka pavasarī dīkstāves pabalstu piešķiršanas algoritms, kas paredzēja, ka pabalstu var saņemt darbinieks, kurš attiecīgajā periodā nestrādā vispār, nebija uzņēmuma specifikai atbilstošs. 

"Piemēram, veļas brigādei darba apjoms bija stipri samazinājies, bet, lai izpildītu tos pasūtījumus, kas saņemti, ir nepieciešams, lai darbā iznāktu visa brigāde, kur katram darbiniekam ir sava neaizvietojama funkcija, tikai brigāde strādā mazāku stundu skaitu," sacīja "Irve" valdes locekle.

Tagad atbalsts mehānisms ir piemērots arī "Irve" situācijai, tomēr, uzņēmuma ieskatā, būtu nepieciešams arī atbalsts pieņemšanas punktu telpu nomas izmaksu segšanai.

Komentējot to, kā uzņēmums saredz turpmāko darbību un vai cer kādreiz atgriezties ierastajā režīmā, Pētersone atzīmēja, ka situāciju sarežģītu padara fakts, ka uz jautājumu "kad?" pašlaik neviens nevar atbildēt. 

"Uzņēmums dzīvo krīzes režīmā ar domu, ka šis ir pārejošs pagaidu stāvoklis, no kura tiksim ārā tad, kad saslimstība ar vīrusu tiks ierobežota. Tad būs tas lūzuma punkts, kad varam izdarīt secinājumus, plānot, vērtēt, kas noticis ar tirgu. Mēs darbojamies, pieņemot situācijas neprognozējamību un ar domu - darām labāko, ko šajā situācijā un savā izpratnes līmenī varam izdarīt," pauda Pētersone.

Informācija par uzņēmuma finanšu rādītājiem pērn vēl tiek apkopota.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Irve" apgrozījums 2019.gadā bija 3,091 miljons eiro, kas ir par 11,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma peļņa bija 61 116 eiro pretstatā zaudējumiem 2018.gadā.

Kompānija "Irve" reģistrēta 1994.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4036 eiro, bet vienīgais īpašnieks - Jānis Bumbulis.