"Clean R" aicina iedzīvotājus šķirot bioloģiskos atkritumus

Rīga, 11.dec., LETA. Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "Clean R" izsludinājis konkursu daudzdzīvokļu namiem "Šķiro BIO", lai iedzīvotāji sāktu bioloģisko atkritumu šķirošanu, samazinot maksu par atkritumu apsaimniekošanu, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Konkurss "Šķiro BIO" tiek izsludināts tiem daudzdzīvokļu namiem, kas atrodas "Clean R" apkalpotajās Rīgas zonās - Kurzemes un Latgales priekšpilsētā, kā arī Centra rajonā. Lai pieteiktos konkursam, iedzīvotājiem ir jāvēršas pie sava nama apsaimniekotāja - jāizsaka vēlme mājai uzstādīt speciālo brūno konteineru bioloģiskajiem atkritumiem un piedalīties "Clean R" izsludinātajā "Šķiro BIO" konkursā. 

Tālāk jau namu apsaimniekotājs sazināsies ar "Clean R", kas vienas vai divu dienu laikā uzstādīs bioloģisko atkritumu konteineru. Vienlaikus iedzīvotājiem tiks nodrošināta arī visa informācija par to, kas ir bioloģiski noārdāmie atkritumi, kā tos pareizi šķirot.

Izaicinājuma konkursam daudzdzīvokļu mājas var pieteikties līdz pat 2021.gada 1.janvārim, taču šķirošanas efektivitātes mērījumi sāksies jau ar dienu, kad konteiners namam būs uzstādīts.

"Mēs zinām katru savu klientu, to, cik bieži viņam jāizved sadzīves atkritumi un cik viņš par tiem maksā. Ja māja sāk kārtīgi šķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus, ir sagaidāms, ka nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanas biežumam jāmazinās gandrīz uz pusi. Tas nozīmē - mums būs jābrauc retāk, bet atkritumu apsaimniekošanas izmaksas iedzīvotājiem kļūs mazākas, jo bioloģiski noārdāmo atkritumu tarifs ir gandrīz par 40% zemāks nekā nešķirotiem sadzīves atkritumiem," skaidroja "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics.

Pie atkritumu apjoma netiks skaitīti tie gadījumi, kad brūnajā bioloģisko atkritumu konteinerā būs samesti sadzīves atkritumi. Gadījumus, kad bioloģisko atkritumu konteinerā būs neatbilstošs sastāvs, atkritumu izvedējs fiksēs ar fotogrāfijām, un par katru šādu reizi tiks informēti mājas iedzīvotāji. Neatbilstoša sastāva gadījumā šis konteiners tiks izvests pēc sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifa ar parasto atkritumu izvešanas mašīnu, nekādas papildu soda naudas netiks piestādītas. 

Konkurss "Šķiro BIO" turpināsies trīs mēnešus - līdz 2021.gada 1.martam, bet 8.martā tiks paziņots konkursa uzvarētājs. Papildus atkritumu apsaimniekošanas maksas ietaupījumam uzvarētājs tiks pie jaunas atkritumu konteineru novietnes ar nojumi.

"Clean R" aprēķini liecina, ka, sākot šķirot, ietaupījums par atkritumu izvešanu var sasniegt gandrīz 70% no ierastās maksas.

"Ja māja kārtīgi izmanto jau populāros dzeltenos konteinerus iepakojumam - papīram, plastmasai un metālam -, kā arī zaļo konteineru stikla pudelēm un burkām, kas tiek izvesti bez maksas, ietaupījums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu var sasniegt 60% no ierastās maksas. Ja papildus tiek šķiroti arī BIO atkritumi, ietaupījums veido jau gandrīz 90% no ierastām atkritumu apsaimniekošanas izmaksām," piebilda Levics.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Clean R" pagājušajā gadā strādāja ar 43,788 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 31,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka par 12,2% un bija 3,077 miljoni eiro. Kompānija reģistrēta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,2 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir AS "TAK investīcijas", bet patiesais labuma guvējs ir Guntars Kokorevičs.