"Balticovo" ražotnes kompleksa būvniecībā investēs 13 miljonus eiro

Rīga, 10.dec., LETA. Olu un olu produktu ražošanas uzņēmums "Balticovo" sācis jaunas ražotnes kompleksa būvniecību, kopējām projekta investīcijām sasniedzot 13 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Jaunā kompleksa kopējā platība būs apmēram 8500 kvadrātmetri.

Komplekss sastāvēs no olu šķirošanas ceha, olu vārīšanas ceha un produktu iepakojuma noliktavas. Projekts paredz esošās ēkas pārveidi un jauna spārna būvniecību atbilstoši augstākā līmeņa pārtikas drošības BRC kvalitātes sistēmas A kategorijai. Ražošanas kompleksu plānots atklāt 2021.gadā.

Kompleksā paredzētās olu šķirotavas kapacitāte būs vienā stundā pārbaudīt un sašķirot 190 000 olu. Ražošanas jauda palielināsies līdz četru miljonu olu pārstrādei vienā diennaktī. Šķirotavā ar tehnoloģiju palīdzību tiks automātiski identificētas un atlasītas bojātas olas, lai tās nenonāk gatavajā produkcijā, kā arī olas tiek sašķirotas pēc izmēra.

"Balticovo" pārstāvji arī uzsver, ka jaunā šķirotava ļaus kompānijai attīstīt plašāku sadarbību ar vietējām zemnieku saimniecībām, iepērkot olas tālākai kvalitātes pārbaudei un tirgošanai.

Kompleksa jaunuzbūvētajā spārnā paredzētā olu vārīšanas ceha jauda būs līdz 40 000 olu stundā. Vārītas olas kā produktu lielākoties izmanto HoReCa, proti, viesnīcu, restorānu un kafejnīcu sektora uzņēmumi.

"Balticovo" komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps norāda, ka uzņēmums uzbūvējis un vēl būvē vairākas jaunas vistu kūtis, un ražošanas komplekss ir loģisks nākamais solis, lai vēl vairāk uzlabotu olu apstrādes iekārtas, palielinot arī ražošanas jaudas. 

Arvien pieaugot gan vietējā tirgus, gan eksporta pieprasījums pēc olām, kas dētas ārpus sprosta - vai nu kūtī vai brīvos apstākļos.

"Vēlamies parādīt, ka Latvija var apmierināt šo pieprasījumu pēc kvalitatīva un ilgtspējīga produkta," uzsver "Balticovo" pārstāvis.

Pēdējo trīs gadu laikā "Balticovo" uzņēmuma un nozares attīstībā jau ir investējis vairāk nekā 26 miljonus eiro, un nākamā gada laikā investīcijas sasniegs teju 40 miljonus eiro. 

Kā liecina informācija "Firmas.lv", "Balticovo" apgrozījums 2019. gadā bija 50,914 miljoni eiro, kas ir par 4,6% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa bija 1,614 miljoni eiro jeb par 70% mazāk nekā 2018.gadā.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir SIA "BCO", kam pieder 95,42% akciju. Savukārt šajā uzņēmumā 67% daļu pieder Tatjanai Poplavskai un 33% daļu - Valdim Grimzem. Kā patiesais labuma guvējs bez viņiem abiem norādīts arī Mhitars Mhitarjans.

"Balticovo" eksportē aptuveni 70% no saražotās produkcijas.