LMT: Drošiem starpvalstu dronu lidojumiem nepieciešamas īpašas konfigurācijas mobilajos tīklos

Rīga, 11.nov., LETA. Lai starpvalstu dronu lidojumi būtu droši, nepieciešamas īpašas konfigurācijas mobilajos tīklos, trešdien Baltijas ekosistēmas foruma "5G Techritory" paneļdiskusijā "The role of cellular network in drone flights" norādīja SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) inovāciju vadītājs Bezpilota lidaparātu attīstības un risinājumu nodaļā Gints Jakovels.

Viņš pauda, ka droni, kas izmanto mobilos tīklus, pašlaik spēj veikt starpvalstu lidojumus, taču tie ir ierobežoti, jo, piemēram, LMT septembrī veiktā lidojuma gadījumā, kur drons veica astoņu kilometru distanci no Latvijas pāri Igaunijas robežai, tas lidojuma laikā mainīja mobilo tīklu, pieslēdzoties Igaunijas savienojumam.

Jakovels atzīmēja, ka, attīstoties dronu tehnoloģijām, patlaban nav skaidrs, cik dronu vienlaicīgi varētu atrasties debesīs, un kā konkrēti tas ietekmētu to kopēju darbību, jo šāda veida tests vēl nav veikts. "Par lielu problēmu jebkurā gadījumā uzskatāma dronu "iejaukšanās" tīklos, kas varētu traucēt to darbībai," teica LMT inovāciju vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka "iejaukšanās" problēmu varētu risināt tehnoloģiju kapacitātes palielināšana, kam varētu palīdzēt turpmāka 5G attīstība.

Jau vēstīts, ka trešdien un ceturtdien, 12.novembrī, Rīgā notiek 3. Baltijas ekosistēmas forums "5G Techritory", virtuāli pulcējot vairāk nekā 180 pasaules 5G nozares līderu. Foruma mērķis ir veicināt Baltijas jūras reģiona valstu valdību, mobilo tīklu operatoru, 5G produktu attīstītāju un pētniecības institūtu ciešāku sadarbību tālākai reģiona izaugsmei tehnoloģiju jomā.

Tāpat ziņots, ka septembrī LMT veica vienu no pasaulē pirmajiem pilnībā attālināti vadītajiem bezpilota gaisa kuģa jeb drona pārrobežu lidojumiem ārpus redzamības, kur drona vadībai izmantots pieslēgums mobilo sakaru tīklam.

Tiek lēsts, ka nākotnē ap 70% no visiem bezpilota gaisa kuģu komerciālajiem lidojumiem notiks ārpus pilota tiešas redzamības. Pagaidām šādu lidojumu veikšana saistās ar virkni nezināmo, tostarp mobilā tīkla pārklājumu gaisā. Lai to pārbaudītu, LMT septembrī veica vienu no pasaulē pirmajiem pilnībā attālināti vadītajiem drona pārrobežu lidojumiem ārpus redzamības. Drons šķērsoja Latvijas un Igaunijas robežu, mainot mobilo sakaru operatorus, tomēr pilotam nezaudējot kontroli pār drona vadību.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", LMT pagājušajā gadā strādāja ar 186,099 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 9,3% un bija 30,566 miljoni eiro.

LMT reģistrēta 1992.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 817 000 eiro. LMT lielākā īpašniece ir Zviedrijas telekomunikāciju kompānija "Telia Company", kam tieši un netieši pieder apmēram 60% daļu, bet 40% kontrolē Latvijas valsts.

LMT kapitālā 49% pieder "Telia Company" un tās meitasfirmai "Sonera Holding", pa 23% akciju pieder SIA "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"". "Telia Company" pieder 49% "Tet" kapitāldaļu, bet Latvijas valstij "Possessor" personā - 51%.