"Tīrīga" ir vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Rīga, 10.nov., LETA. AS "Tīrīga" vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā ar sūdzību par Konkurences likuma neatbilstību Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai, kas paredz ikviena subjekta tiesības uz taisnīgu tiesu, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Sūdzība ir iesniegta par tiesību normu, kas "Tīrīgai" liedz iespēju apstrīdēt Konkurences padomes lēmumu. Sūdzība Eiropas Cilvēktiesību tiesā ir iesniegta bez prasībām uz finansiālām kompensācijām vai zaudējumu atlīdzināšanu.

Eiropas Cilvēktiesību tiesā iesniegtās sūdzības priekšmets ir "Tīrīgas" tiesību uz taisnīgu tiesu aizskārums, kas ir noticis saistībā ar Konkurences padomes 2019.gada 9.septembra lēmumu par pagaidu noregulējumu lietā, ar kuru Rīgas pilsētas pašvaldībai un SIA "Getliņi EKO" noteikts pienākums nekavējoties apturēt 2019.gada 14.jūnijā Rīgas pilsētas pašvaldības, "Getliņi EKO" un "Tīrīgas" noslēgtā koncesijas līguma izpildi no noslēgšanas brīža daļā, kas skar nešķiroto un dalīto sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu.

Kompānijas pārstāvji norādīja, ka Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija nosaka ikviena subjekta tiesības uz taisnīgu tiesu. Savukārt Konkurences likumā minēts, ka Konkurences padomes lēmumu par pagaidu noregulējumu administratīvajā apgabaltiesā var pārsūdzēt tikai procesa dalībnieks, attiecībā uz kuru izdots pagaidu noregulējums. Minētajā Konkurences padomes lietā šāds procesa dalībnieks ir Rīgas dome un "Getliņi EKO", bet "Tīrīga", kuras darbību tiešā veidā ietekmē Konkurences padomes pieņemtais lēmums, formāli nav uzskatāms par šādu dalībnieku.

"Šī Konkurences lika norma nesamērīgi ierobežo "Tīrīgas" tiesības uz taisnīgu tiesu, liedzot iespēju pārsūdzēt Konkurences padomes pieņemto lēmumu, kaut arī nedz koncesijas līguma dalībniekiem, nedz Administratīvajai apgabaltiesai, nedz Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentam, nedz Konkurences padomei, kura ir pieņēmusi lēmumu, nav bijis strīds un viņi ir atzinuši, ka lēmums skar "Tīrīgas" intereses un tā ir atzīstama par trešo personu lietā," klāstīja kompānijas pārstāvji, norādot, ka šādos apstākļos "Tīrīgai" būtu jābūt tiesībām pārsūdzēt tiesā Konkurences padomes lēmumu, kuru tā uzskata par nepamatotu.

Tāpat "Tīrīgas" pārstāvji atzīmēja, ka uzņēmums ir veicis visas nepieciešamās darbības, lai izpildītu koncesijas līgumā uzņemtās saistības, taču, ņemot vērā Konkurences padomes lēmumu par līguma apturēšanu, lai novērstu turpmākus zaudējumus, "Tīrīga" ir apturējusi ieguldījumus, bet "Tīrīga" ir gatava pildīt ar koncesijas līgumu uzņemtās saistības un nav no šī līguma atkāpusies.

Jau ziņots, ka 2019.gadā Rīgas pilsētas pašvaldība un "Getliņi EKO" noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru, par konkursa uzvarētāju atzīstot SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide". Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 2019.gada 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus. 2019.gada jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Savukārt Konkurences padome, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, Konkurences padome noteica pagaidu noregulējumu, kas tostarp apturēja noslēgto koncesijas līgumu. Konkurences padome arī piemēroja pagaidu noregulējumu, kas aizliedz "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu.

"Tīrīga" pamatkapitāls ir 35 000 eiro, un tās akcionāri ir "CREB Rīga" (90%) un "Getliņi EKO" (10%), tostarp "CREB Rīga" īpašnieki ir "Clean R" (80%) un "Eco Baltia vide" (20%), liecina "Firmas.lv" informācija.