Banka "Citadele" piešķīrusi 1,5 miljonu eiro kredītu graudu pirmapstrādes iekārtu ražotājam "Preco"

Rīga, 9.nov., LETA. Banka "Citadele" piešķīrusi gandrīz 1,5 miljonu eiro kredītu graudu pirmapstrādes iekārtu ražotājam "Preco", aģentūrai LETA pavēstīja bankas pārstāvji.

Bankā norādīja, ka "Preco" iekārtu ražošanas modernizācijā investēs kopumā apmēram 1,8 miljonus eiro, tostarp gandrīz 1,5 miljoni ir bankas "Citadele" aizdevums. Projektam piesaistīts arī Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) finansējums.

"Preco" uzstādīs jaunu eksperimentālu augstas veiktspējas graudu kalšu komponentu ražošanas līniju, kas nodrošinās augstākās kvalitātes detaļu izgatavošanu, izmantojot jaunu vienotu metāla ielādes, štancēšanas, griešanas, ciršanas, locīšanas, formēšanas, sortēšanas un speciālo eņģu izgatavošanas tehnoloģiju.

Pēc bankā skaidrotā, jaunā ražošanas līnija dos iespēju modernizēt ražošanas procesu, būtiski palielinās jaudu, uzlabos izstrādājumu kvalitāti un nodrošinās gan tehnoloģiski sarežģītāku detaļu, gan jauna tipa caurplūdes graudu kalšu - ar inovatīvu centrbēdzes putekļu atdalīšanas sistēmu - ražošanu. Savukārt pieejamās brīvās ražošanas jaudas uzņēmums varēs izmantot, lai pievērstos ārpakalpojumu sniegšanai citiem metālapstrādes uzņēmumiem.

"Jaunās ražošanas līnijas izveide dos iespēju turpināt mūsu izaugsmi, aptverot jaunus eksporta tirgus un piedāvājot saviem klientiem kvalitatīvākus un tehnoloģiski modernākus izstrādājumus," pauda "Preco" valdes loceklis Valdis Pabērzs, norādot, ka šobrīd uzņēmums ražošanas iekārtas eksportē galvenokārt uz Eiropas Savienības valstīm. 

Tāpat "Preco" valdes loceklis minēja, ka uzņēmuma ir stabils pastāvīgo klientu loks, tāpēc pandēmija nav būtiski ietekmējusi ražošanas apmērus. 

"Preco" eksportē vairāk nekā 60% no saražotajām graudaugu, lopbarības augu, pākšaugu, sēklu un citu birstošu produktu transportēšanas un kaltēšanas iekārtām. Kompānijas ražotne ir Lielvārdē.

Kompānija "Preco" reģistrēta 2005.gadā, un tās pamatkapitāls ir 720 343 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas īpašnieki ir 

SIA "Pabērzi VP" (82,27%), kuras īpašnieki savukārt ir Valdis Pabērzs (51%), Ilze Pabērza (29%), Ieva Rudzīte (10%) un Elīna Elizabete Pabērza (10%), kā arī Vasilijs Samarins (9,14%) un Dānijas pilsonis Ejvinds Mollers (8,59%).

2019.gadā "Preco" apgrozījums bija 5,304 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 87 869 eiro.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" ir otra lielākā banka Latvijā.