papildināta - "Nulles depozīts" aicina alus darītājus atsaukt informāciju, ka depozīta sistēma ir jāveido tikai dzērienu ražotājiem

(Pievienots Latvijas Alus darītāju savienības komentārs 8.-11.rindkopā.)

Rīga, 28.okt., LETA. Depozīta sistēmas operatora pretendents SIA "Nulles depozīts" atklātā vēstulē aicina Latvijas Alus darītāju savienību atsaukt tās izplatīto informāciju medijos, ka depozīta sistēma ir dzērienu ražotāju atbildība un tā ir jāveido dzērienu ražotājiem, nevis atkritumu apsaimniekotājiem, aģentūru LETA informēja "Nulles depozīta" pārstāvji.

Vienlaikus "Nulles depozīts" pārstāvji aicina Latvijas Alus darītāju savienību nejaukties Valsts vides dienesta (VVD), kas konkursa kārtībā izvēlēsies depozīta sistēmas operatoru, kompetencē, apzināti radot nepilnīgu priekšstatu sabiedrībā.

"Nulles depozīta" atklātajā vēstulē norādīts, ka Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektora Pētera Liniņa plašsaziņas līdzekļos paustais, ka Iepakojuma likuma izpratnē depozīta sistēma ir dzērienu ražotāju atbildība un tā ir jāveido dzērienu ražotājiem, nevis atkritumu apsaimniekotājiem, ir maldinoša.

""Nulles depozīts" noraida Latvijas Alus darītāju savienības pausto, jo pēc depozīta sistēmas definīcijas Iepakojuma likumā neizriet, ka depozīta sistēmas operatora dalībnieki var būt tikai depozīta iepakotāji un biedrības, kuru biedri ir depozīta iepakotāji. Tādējādi "Nulles depozīts", veidojot operatoru, ir tiesīgs pieaicināt citas personas, piemēram, tirgotājus vai pārstrādātājus, kļūt par depozīta sistēmas operatora dibinātājiem vai dalībniekiem," pausts vēstulē.

Pēc "Nulles depozīta" pārstāvju minētā, Latvijas Alus darītāju savienības publiskais paziņojums, ka depozīta sistēma ir jāveido dzērienu ražotājiem, nevis atkritumu apsaimniekotājiem, kā arī tas, ka alus ražotāju ieskatā SIA "Zaļā josta" piedāvājums nav atbalstāms, iespējams, mērķtiecīgi konstruēts, lai ar viena dalībnieka izcelšanu maldinātu sabiedrību un netieši ietekmētu VVD konkursa norisi.

Vēstulē "Nulles depozīts" vērš uzmanību, ka, piedaloties VVD izsludinātajā konkursā par depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā, "Nulles depozīts" apvieno ražotāju, informācijas tehnoloģiju, dzērienu iepakojumu apsaimniekošanas un tirgotāju kompetences.

Tāpat "Nulles depozīts" lūdzis nekavējoties atsaukt savienības publiski pausto informāciju, kā arī turpmāk atturēties no maldinošu izteikumu izplatīšanas, kas bojā "Nulles depozīta" reputāciju. Papildus "Nulles depozīta" pārstāvji uzsver, ka tikai VVD kompetencē ir izvērtēt depozīta sistēmas operatora kandidātus un to atbilstību normatīviem, kā arī pieņemt lēmumu par depozīta sistēmas operatoru, ar kuru VVD slēdz līgumu par depozīta sistēmas darbības nodrošināšanu visā Latvijas teritorijā.

Liniņš aģentūrai LETA pauda, ka Eiropas Savienības (ES) direktīvas un Iepakojuma likums skaidri un gaiši pasaka, ka depozīta sistēmai ir jābūt balstītai ražotāju paplašinātās atbildības principos ar ražotāju kontroli pār sistēmai būtiskiem lēmumiem. Pēc šāda principa darbojas depozīta sistēmas visur pasaulē.

"Ir objektīvi redzams, ka "Nulles depozīts" vairākuma kontrole ir "Zaļās josta" (36,5%) un "BAO" (20,8%) rokās, kas ir savstarpēji saistīti atkritumu apsaimniekotāji. Kā dekorācija piesaistītie ražotāji ar aptuveni 1% īpašuma, "Nulles depozīts" spēlē acu aizmālēšanas lomu. Savukārt "Depozīta iepakojuma operatorā" vairākums ir dzērienu ražotāju kontrolē, ko pārstāv gan lielie, gan vidējie, gan mazie ražotāji un kopā veido vairāk nekā 80% tirgū laistā iepakojuma apmēra. Šī ir ļoti principiāla atšķirība," viņš uzsvēra.

Liniņš atzīmēja, ka depozīta sistēmai ir noteikts bezpeļņas princips, kas nozīmē, ka neviena ieinteresētā persona nevar izņemt sistēmā gūto peļņu, un tā ir atkārtoti jāiegulda depozīta sistēmas ilgtspējībā un attīstībā. 

"Tikai ražotājiem vienīgajiem ir motivācija depozīta sistēmu uzbūvēt tā, lai tās nodrošināšanas izmaksas būtu pēc iespējas zemākas un vienlaikus tiktu izpildīti izlietotā iepakojuma savākšanas mērķi. Lai īstenotu likumā noteikto pienākumu pret dabu, mums - ražotājiem, nav vajadzīgi alkatīgi starpnieki, kas vēlas no sistēmas pelnīt," skaidroja biedrības izpilddirektors.

LETA jau ziņoja, ka, pēc Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektora sacītā, iepakojuma depozīta sistēma būtu jāveido dzērienu ražotājiem, nevis atkritumu apsaimniekotājiem.  

Liniņš norādīja, ka Latvijas Alus darītāju savienība ir neizpratnē par atkritumu apsaimniekotāja "Zaļā josta" vēlmi veidot iepakojuma depozīta operatora kandidātu, jo Iepakojuma likuma izpratnē iepakojuma depozīta sistēma ir dzērienu ražotāju atbildība un tā ir jāveido dzērienu ražotājiem, nevis atkritumu apsaimniekotājiem.

Liniņš arī atzīmēja, ka, iespējams, "Zaļās jostas" starts iepakojuma depozīta jomā varētu būt saistīts ar faktu, ka, depozīta sistēmai sākot darbu, tā var pazaudēt vērtīgu materiālu, ko līdz šim saņēma bez maksas.

Viņš uzsvēra, ka, alus ražotāju ieskatā, "Zaļās jostas" piedāvājums nav atbalstāms arī citu apsvērumu dēļ. Pienākums savākt atpakaļ iepakojumu ir jābūt tiem, kurus nākotnē varētu sodīt, ja augstie savākšanas rādītāji netiks sasniegti. Eiropas Savienība (ES) sodīs Latviju, un valsts regresa kārtā sodīs dzērienu ražotājus.

Jau ziņots, ka Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest 2022.gada 1.februārī. 

VVD noteiktajā termiņā depozīta sistēmas operatora darbībai pieteicās divi pretendenti - SIA "Depozīta iepakojuma operators" un "Nulles depozīts". Saņemto pieteikumu izvērtēšana norisināsies divās kārtās. Komisija vērtēšanas pirmajā kārtā izvērtēs pretendentu atbilstību normatīvu un minimālajām prasībām.

Ja abi pretendenti atbildīs minimālām prasībām un tiks izvirzīti vērtēšanas otrajai kārtai, saņemtie pieteikumi tiks vērtēti atbilstoši Ministru kabineta noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem un saskaņā ar VVD izstrādāto Depozīta sistēmas operatora kandidātu iesniegto dokumentu izvērtēšanas kārtību.

VVD slēgs līgumu ar pretendentu, kurš komisijas vērtējumā būs ieguvis lielāko punktu skaitu. Līgumu plānots noslēgt līdz šā gada beigām. Līgums ar operatoru par depozīta sistēmas darbības nodrošināšanu tiks slēgts uz septiņiem gadiem, proti, līdz 2029.gada 31.janvārim.

Kompāniju "Depozīta iepakojuma operators", kuras pamatkapitāls ir 90 000 eiro, šogad jūnijā izveidoja "Alus un dzērienu iepakojuma savienība". Alus un dzērienu iepakojuma savienības īpašnieki ir "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (25%), "Coca-Cola HBC Latvia" (25%), "Cēsu alus" (16,7%), "Cido grupa" (16,7%) un "PET Baltija" (16,7%), liecina informācija "Firmas.lv".

Savukārt "Nulles depozīts" komercreģistrā iegrāmatota 2020.gada 17.septembrī, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas pamatkapitāls ir 9600 eiro, bet tās īpašnieki ir "Zaļā josta" (36,46%), Latvijas Tirgotāju asociācija (36,46%), AS "BAO" (20,83%), SIA "Zlaukts" (1,04%), SIA "Markol" (1,04%), SIA "Wingo Deposit" (1,04%), SIA "MobillyTX" (1,04%), AS "Latvijas balzams" (1,04%) un SIA "Amrita Water Europe" (1,04%).