Pārējie īpašnieki nepiekrīt Kandavas aicinājumam uz kriminālprocesa izmeklēšanas laiku atsaukt no amata "Piejūras" vadītāju

Rīga, 23.okt., LETA. Pārējās pašvaldības, kas ir SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" līdzīpašnieces, nav atsaukušās Kandavas novada domes aicinājumam uz kriminālprocesa izmeklēšanas laiku atsaukt no amata uzņēmuma valdes loceklis Ēriku Zaporožecu, noskaidroja aģentūra LETA.

Kandavas novada dome septembrī lēma izteikt Zaporožecam neuzticību uz kriminālprocesa izmeklēšanas laiku. Vienlaikus pieņems lēmums pieprasīt sasaukt "Piejūras" ārkārtas dalībnieku sapulci, lai lemtu par Zaporožeca atsaukšanu no valdes locekļa pienākumu pildīšanas uz kriminālprocesa izmeklēšanas laiku un pagaidu valdes locekļa ievēlēšanu.

Kandavas novada domes priekšsēdētāja Inga Priede (LZP) aģentūrai LETA pastāstīja, ka sapulce arī tika sasaukta, taču pārējās pašvaldības balsoja pret atstādināšanu. Izņēmums bija Talsu novada pašvaldība, kas atturējās.

Domes priekšsēdētāja atzina, ka novads ar savu kapitāldaļu skaitu uzņēmumā nevar ietekmēt lēmumu pieņemšanu. Taču viņa uzskata, ka Zaporožecs kā kriminālprocesā aizdomās turamā persona nevar vadīt uzņēmumu.

"Mēs arī pēc ugunsgrēka poligonā rosinājām veikt atkritumu inventarizāciju, bet tas netika atbalstīts. Tagad to izdarīja Valsts vides ienests," komentēja Priede, piebilstot, ka, iespējams, citām pašvaldībām nav bijis laika iepazīties ar dokumentiem saistībā ar kriminālprocesu, un tāpēc tās arī nav atbalstījušas Kandavas iniciatīvu.

Vienlaikus Kandavas novada pašvaldība ir nobažījusies par vēstuli no bankas, kurā apliecināts, ka atkritumu apsaimniekotājam izsniegtā aizdevuma atmaksas termiņš netiks pagarināts, un, ja "Piejūra" nevarēs apmaksāt parādu, tad kā galvotājām to nāksies darīt pašvaldībām.

Jau ziņots, ka "Piejūra"" radījusi būtisku kaitējumu dabai un Latvijas saimnieciskajām interesēm vairāk nekā četru miljonu eiro apmērā, izmeklēšanas laikā secinājusi Valsts policija (VP).

Septembrī Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts vides dienestu un Specializēto vairāku nozaru prokuratūru pabeidza izmeklēšanu lietā par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpumiem un izvairīšanos no dabas resursu nodokļa nomaksas, aģentūru LETA informēja VP.

Policija norāda, ka kāda atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība, kas veica atkritumu apsaimniekošanu laikā no 2019.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.martam, pārkāpjot atkritumu apsaimniekošanas noteikumus, radīja būtisku kaitējumu dabai un Latvijas saimnieciskajām interesēm 4 056 788 eiro apmērā un izvairījās no dabas resursu nodokļa nomaksas 971 822 eiro apmērā. Uzņēmuma nosaukumu policija neatklāj, taču LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka tā ir "Piejūra".

Policija informēja, ka kriminālprocesā četrām personām ir piemērots aizdomās turētās personas statuss un piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Policija neatklāj, kāda ir šo personu saistība ar atkritumu apsaimniekotāju.

Pret minēto atkritumu apsaimniekošanas sabiedrību sākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu. Krimināllikumā teikts, ka juridiskajai personai var piemērot šādus piespiedu ietekmēšanas līdzekļus - likvidācija, tiesību ierobežošana, mantas konfiskācija un naudas piedziņa.

Pierādījumi par personu saistību ar atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas ir nostiprināti, un septembrī krimināllieta nodota kriminālvajāšanai. Tagad prokuratūrai būs jāizlemj, vai uzrādīt apsūdzību, informēja policijā.

"Piejūra" pieder deviņām pašvaldībām - Jūrmalas domei, Talsu novada pašvaldībai, Tukuma novada domei, Kandavas novada domei, Engures novada domei, Mērsraga novada pašvaldībai, Rojas novada domei, Dundagas novada domei un Jaunpils novada domei.

2019.gadā tā izkļuvusi no zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija. Pērn uzņēmuma apgrozījums bijis 3,572 miljoni eiro, kas ir par 28% vairāk nekā 2,799 miljonu eiro apgrozījums vēl pirms gada.

No 2019.gada marta uzņēmuma valdes loceklis ir Zaporožecs.