Nodibināta Latvijas Mobilitātes asociācija

Rīga, 21.okt., LETA. Transporta platforma "Bolt", skrejriteņu un elektroautomobiļu koplietošanas uzņēmums "Fiqsy", automašīnu koplietošanas uzņēmumi "CityBee" un "Carguru", kā arī velosipēdu koplietošanas uzņēmums "Nextbike" nodibinājuši Latvijas Mobilitātes asociāciju, aģentūru LETA informēja asociācijas pārstāvji.

Latvijas Mobilitātes asociācijas mērķis būs veicināt mobilitātes pakalpojumu izplatību, kā arī uzlabot sabiedrības zināšanas un izpratni par tiem, to sniegtajām iespējām un ieguvumiem pilsētu transporta tīklu uzlabošanā.

Asociācijā norādīja, ka viens no pirmajiem tās uzdevumiem būs sākt diskusiju ar Rīgas domi, lai apspriestu Rīgas pilsētas attīstības plānus, mobilitātes pakalpojumu lomu tajos, kā arī dalītos pieredzē, lai veiksmīgi sagatavotos nākamajai mikromobilitātes pakalpojumu sezonai.

"Bolt" reģionālais vadītājs Latvijā Kārlis Ķezberis norādīja, ka Latvijas Mobilitātes asociācijas dibināšana ir virzīšanās soli tuvāk tam, lai gan sabiedrība, gan likumdevēji labāk izprastu nozari, tās galvenos ieguvumus un izaicinājumus. 

"Mēs plānojam ciešāk sadarboties ar valsts un pašvaldību iestādēm, lai veicinātu nepieciešamās infrastruktūras, piemēram, velojoslu, novietņu, uzlādes punktu un citu elementu ieviešanu un attīstību Latvijas pilsētās, kā arī pilnveidotu un uzlabotu nozares regulējumu," pauda Ķezberis. 

"Fiqsy" vadītājs un līdzīpašnieks Māris Avotiņš pauda, ka viens no priekšnosacījumiem, lai veiksmīgi ieviestu mūsdienīgus tehnoloģiskos risinājumus, ir aktīvs darbs un komunikācija ar sabiedrību, lietotājiem un citām iesaistītajām pusēm, lai lauztu aizspriedumus un stereotipus, kas daļai sabiedrības saistās gan ar koplietošanas pakalpojumiem, gan elektromobilitātes risinājumiem. "Līdz šim to esam darījuši katrs individuāli un turpmāk darīsim arī kopā - asociācijas vārdā," viņš teica.

Savukārt "Carguru" dibinātājs Vladimirs Reskājs minēja, ka asociācijas mērķis ir tāds pats kā pašvaldībām - efektīvas transporta ekosistēmas attīstīšana, lai samazinātu automašīnu skaitu un tādējādi arī sastrēgumus un piesārņojumu. 

"Viens var mēģināt sasniegt daudz, bet kopā tas izdosies daudz ātrāk. Mēs visi runājam par attīstību un to atbalstām, bet bieži gadās tā, ka komentējam lietu norisi no malas, tādēļ mēs izlēmām rīkoties," pauda "CityBee Latvija" vadītāja Egija Gailuma. 

Biedrība "Latvijas Mobilitātes asociācija" reģistrēta 2020.gada 7.septembrī, liecina "Firmas.lv" informācija. Asociācijas amatpersonas ir Avotiņš, Gailuma un Ķezberis.