Cēsu klīnikai tiks saglabāts trešā līmeņa daudzprofilu neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcas statuss

Rīga, 16.okt., LETA. Cēsu klīnikai tiks saglabāts trešā līmeņa daudzprofilu neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) slimnīcas statuss, šodien Cēsu novada pašvaldības un klīnikas vadībai attālinātas tikšanās laikā apliecinājusi veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Cēsu klīnika nodrošina diennakts NMP, stacionāro aprūpi, tajā skaitā hronisko pacientu, veselības aprūpi mājās, veic plaša spektra diagnostiskos izmeklējumus, sniedz veselības aprūpes pakalpojumus dienas stacionārā, speciālistu ambulatorās konsultācijas, īslaicīgos sociālās aprūpes pakalpojumus.

Ministre cildināja Cēsu klīnikas un pašvaldības veikumu, sekmējot kvalitatīvu, modernu un pieejamu veselības aprūpi. "Cēsu klīnika vērtējama kā paraugs reģionālajām veselības aprūpes iestādēm apstākļos, kad ilgstoši nav pietiekama finansējuma un trūkst cilvēkresursu," sacīja Viņķele.

Cēsu klīniku kā ļoti būtisku visa reģiona veselības aprūpei uzsvēra arī Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (JV), pateicoties veselības ministrei par novērtējumu un piebilstot, ka klīnikas pakalpojumus izmanto visi bijušā Cēsu rajona un topošā apvienotā Cēsu novada reģioni - Amata, Līgatne, Jaunpiebalga, Pārgauja, Priekuļi, Vecpiebalga, un vēl plašāk - teju visā Vidzemē. Tāpēc jo īpaši svarīgi, ka klīnika attīstās, modernizējot infrastruktūru un - pats galvenais - arvien piesaistot jaunus ļoti augstas raudzes profesionāļus, pauda pašvaldības vadītājs.

Sarunas laikā tika skarti arī jautājumi par ģimenes ārstu pieejamības plānošanu Cēsu reģionā, kā arī - par Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izaugsmi un attīstību, lai spētu nodrošināt arvien pieaugošo pieprasījumu.

"Cēsu klīnika un tās darbs ir apliecinājums, kā pašvaldība, dziļi izprotot veselības aprūpes nozīmi un spējot tās vadībā piesaistīt pieredzējušus profesionāļus, var panākt izcilu rezultātu arī ar ierobežotiem finanšu līdzekļiem. Šodien redzējām skaidru klīnikas attīstības vīziju un pietiekami ambiciozus attīstības plānus - 10 ballu skalā Cēsīm noteikti pienākas pelnīts 10," sacīja ministre, piebilstot, ka šis ir pamudinājums citām pašvaldībām, kurām svarīgi attīstīt veselības aprūpes pakalpojumu, braukt vai attālināti pieteikties vizītē uz Cēsīm.

Tāpat ar Cēsu klīniku tika pārrunāts jaunais ārstniecības personu atalgojuma modelis, kas līdz šim tika testēts, balstoties uz trīs slimnīcu datiem, proti, Cēsu klīnikas, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas.

Ņemot vērā Cēsu klīnikas relatīvi mazāko mērogu un gatavību jaunā modeļa ieviešanai, tieši Cēsis kļūs par tā pilotprojektu. Kā uzsvēra ministre, jaunais modelis neparedz atteikšanos no Veselības aprūpes finansēšanas likumā ierakstītā ārstniecības personu atalgojuma pieauguma. Tieši otrādi - kopumā jaunā atalgojuma modeļa izstrādē iesaistītie nozares profesionāļi to vērtē pozitīvi, un modelis jau tagad tiekot atzinīgi novērtēts kā rīks, kas ne tikai nodrošinātu ārstniecības personu atalgojuma pieaugumu, bet arī ir vienlīdzīgs un saprotams pašiem lietotājiem, pauda Viņķele.

Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa arī iepazīstināja ministri ar paveikto. Lai tuvotos mērķim nodrošināt mūsdienīgu diagnostiku, ārstēšanu mājīgā vidē ar individuālu pieeju katram pacientam, pēdējo gadu laikā modernizēti procesi, piesaistīti jauni, spējīgi speciālisti, iegādātas mūsdienīgas medicīniskās tehnoloģijas, turpinās infrastruktūras uzlabojumi.

"Šoruden sāksies pārmaiņu redzamākā daļa - ārstniecības korpusa pārbūves darbi. Var teikt, esam tikuši līdz kalna korei, aiz kuras jau redz mūsu ieceru realizēšanos - klīniku kā modernu un 21.gadsimta prasībām atbilstošu ārstniecības iestādi Cēsu un apkārtējo novadu iedzīvotājiem," sacīja Liepa.

Runājot par ārstniecības personu atalgojuma modeli, Liepa norādīja, ka tas ir piemērotāks slimnīcām nevis ambulatoru pakalpojumu sniedzējiem, turklāt vairāk publiskajam sektoram mērķēts. Liepa uzsvēra, ka iesāktais ir pareizs virziens, taču atalgojuma modelim vēl nepieciešami ļoti daudzi uzlabojumi.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Cēsu klīnikas īpašnieks ir Cēsu novada pašvaldība. Medicīniskās iestādes apgrozījums pērn ir bijis 6,89 miljoni eiro, bet peļņa - 151 555 eiro.