"SmartLynx" saistībā ar Covid-19 izraisīto krīzi strādā pie pārstrukturizēšanās plāna

Rīga, 6.okt., LETA. Latvijā reģistrētā lidsabiedrība "SmartLynx airlines" ("SmartLynx"), ņemot vērā lielo likviditātes aizplūšanu saistībā ar Covid-19 izraisīto krīzi, strādā pie pārstrukturizēšanās plāna, teikts uzņēmuma 2019.gada finanšu pārskata vadības ziņojumā "Firmas.lv".

Vadības ziņojumā skaidrots, ka uzņēmuma darbību būtiski ietekmēja Covid-19 izplatība, jo valstu robežu slēgšana un šo ierobežojumu pagarināšana, būtiski ierobežoja uzņēmuma ikdienas darbību. Pasažieru satiksmes šogad aprīlī un maijā samazinājās par vairāk nekā 80%, salīdzinot ar gadu iepriekš. Lai gan no jūnija līdz augustam bija vērojamas uzlabošanās pazīmes, tomēr gaisa satiksmes joprojām saglabājās būtiski zemāka nekā 2019.gadā.

"SmartLynx" vadība izveidoja krīzes pārvarēšanas vadības komiteju, kura izstrādāja visaptverošu plānu, lai mazinātu un kontrolētu krīzes sekas, tostarp izmantojot Latvijas valdības piedāvāto atbalstu darbinieku izmaksu kompensācijai dīkstāves laikā, darbaspēka samazināšanu, ieviešot darbinieku atalgojuma samazināšanu, ar pieteikumiem uz nodokļu atvieglojumiem un veicot pārrunas ar noteiktiem darījuma partneriem, lai vienotos par izdevīgākiem maksāšanas noteikumiem. Šie pasākumi ievērojami samazināja uzņēmuma naudas līdzekļu izlietošanu dīkstāves laikā.

Vadības ziņojumā norādīts, ka nav pilnībā skaidrs, kad tiks atcelti visi ierobežojumi, kas traucē "SmartLynx" darbību, turklāt joprojām nav skaidrs, cik lielā mērā tas ietekmēs cilvēku vēlmi ceļot tuvākajā laikā. Ņemot vērā šo nenoteiktību, "SmartLynx" vadība sagatavoja naudas plūsmas prognozi, ņemot vērā pesimistiskus scenārijus, kas paredz dažādas optimizācijas un ļoti ierobežotu darbību līdz 2021.gada septembrim, un secināja, ka uzņēmumam būs pietiekama likviditāte, lai turpinātu darbību vismaz 12 mēnešus pēc finanšu pārskata apstiprināšanas. Turklāt uzņēmums ir saņēmis rakstisku apliecinājumu no grupas par atbalsta sniegšanu nepieciešamības gadījumā.

"SmartLynx" uzrauga Covid-19 uzliesmojuma attīstību un tās turpmākā darbība būs atkarīga no jebkādiem turpmākiem ceļošanas ieteikumiem un ierobežojumiem "Sabiedrības naudas līdzekļu pārvaldība tiek stingri kontrolēta, ņemot vērā lielo likviditātes aizplūšanu, jo nozares atgūšanās notiks pakāpeniski un prasīs vairākus gadus. Tiek strādāts pie pārstrukturizēšanās plāna," teikts vadības ziņojumā.

"SmartLynx" 2019.gadā strādāja ar 177,123 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 27,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga 1,9 reizes, sasniedzot 36,926 miljonus eiro.

Uzņēmums reģistrēts 1992.gadā un tā pamatkapitāls ir viens miljons eiro. "SmartLynx" pilnībā pieder SIA "Smart aviation holdings".