"Balticovo" apgrozījums pērn pieauga par 4,6%

Rīga, 25.sept., LETA. Olu un olu produktu ražošanas uzņēmuma "Balticovo" apgrozījums aizvadītajā gadā bija 50,914 miljoni eiro, kas ir par 4,6% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa bija 1,614 miljoni eiro jeb par 70% mazāk nekā 2018.gadā, liecina informācija "Firmas.lv".

Kā aģentūrai LETA norādīja "Balticovo" Komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps, 2019.gada peļņu ietekmēja olu pašizmaksas palielināšanās 2018.gada sliktās graudu ražas dēļ. Barības cenas pieauga par vidēji 30%.

Kompānijas vadības ziņojumā teikts, ka "Balticovo" vidējā olu realizācijas cena pērn bija 69,43 eiro par 1000 olām, kas ir par 0,9% mazāk nekā gadu iepriekš, kad kompānijas vidējā olu realizācijas cena bija 70,09 eiro par 1000 olām. "Balticovo" pērn saražoja 661 miljonu vistu olu, kas ir par 12 miljoniem vairāk nekā gadu iepriekš, kad tika saražoti 649 miljoni olu.

Tāpat vadības ziņojumā pausts, ka pērn "Balticovo" produkciju eksportēja vairāk nekā uz 20 valstīm, tostarp galvenie eksporta tirgi bija Igaunija, Lietuva, Čehija, Polija un Vācija, kompānija produkciju realizēja arī ārpus Eiropas robežām, tajā skaitā Apvienotajos Arābu Emirātos.

Vadība ziņo, ka 2019.gadā "Balticovo" atklāja pirmo ārpus sprostu jaunputnu novietni. Pērn "Balticovo" modernizējis arī šķidro olu pārstrādes līniju "Tetra Pak" mazlitrāžas pildīšanas iekārtu, tika radīts jauns zīmols "Eva" pievienotas vērtības olu produktiem, kā arī iegūta papildus ēka Iecavā, kur sākta taras noliktavas būvniecība.

Auškāps norādīja, ka tika sākta ārpus sprosta dējējvistu novietņu kompleksa būvniecība, kas sastāv no vienas jaunputnu novietnes un trim dējējvistu kūtīm ar kopējo ražošanas kapacitāti 120 miljoni olu gadā, kompleksa būvniecība pabeigta 2020.gada augustā. Pērn sākta arī jaunu ūdens attīrīšanas iekārtu būvniecība, kur investēti divi miljoni eiro. Notekūdeņu iekārtu būvniecība pabeigta 2020.gadā jūnijā. Jaunās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas spēj attīrīt 750 kubikmetru ūdens diennaktī ar slodzi, kas atbilst 20 000 cilvēku ekvivalentam.

Pēdējo trīs gadu laikā uzņēmuma un nozares attīstībā ir investējis vairāk nekā 26 miljonus eiro. Balstoties uz "Balticovo" nākotnes plāniem, uzņēmuma akcionāri ir nolēmuši 2019.gada peļņu novirzīt, lai turpinātu uzņēmuma straujo attīstību, minēja "Balticovo" Komunikācijas un attīstības direktors.

"Redzam, ka arvien aktuālāks paliek jautājums par uzņēmuma ilgtspējīgu darbību, kas ir labdabīga un neatstāj nospiedumu vidē. Šī ir dekāde, kad katram uzņēmumam vienai no prioritātēm ir jābūt, kā kļūt videi neitrālam, neapturot savu attīstību. Ticam, ka jebkura investīcija ražošanas modernizēšanā atmaksājas un ieguvums no investīcijām ilgtspējīgā ražošanā būs gan finansiāls, gan dos pienesumu vides saudzēšanā," skaidroja Auškāps.

Auškāps atzīmēja, ka, turpinot attīstību, "Balticovo" plāno nākamgad atklāt otro lielizmēra brīvos apstākļos turētu vistu novietni, kurā mājos 20 000 putnu ar astoņu hektāru lielu platību pastaigām. 2021.gadā plānots atklāt arī jaunu ražošanas kompleksu, kura kopējās investīcijas lēstas 10 miljonu eiro apmērā.

"Balticovo" apgrozījums 2018.gadā bija 48,669 miljoni eiro, kas ir par 7% mazāk nekā gadu iepriekš, un uzņēmums šo periodu noslēdza ar 5,374 miljonu eiro peļņu, kas ir uz pusi mazāka nekā 2017.gadā, liecina informācija "Firmas.lv".

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir BCO, kam pieder 95,42% akciju. "Balticovo" ir orientēts uz darbību Latvijas un starptautiskos tirgos un eksportē aptuveni 70% no saražotās produkcijas.