"Rīgas namu pārvaldnieks" šogad īstenos aptuveni pusi no plānotajiem ēku remontiem

Rīga, 24.sept., LETA. SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) šogad īstenos aptuveni pusi no sākotnēji plānotajiem remontdarbiem, intervijā aģentūrai LETA atzina septembra sākumā amatā ieceltais RNP valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Lai labāk saprastu, kāda ir situācija uzņēmumā, esot analizēts auditoru ziņojums. Tajā tika norādītas būtiskas problēmas saistībā ar iepirkumiem. Iepriekšējā, uzņēmuma pagaidu valde, redzot iespējamo negodprātīgo attieksmi pret iepirkumu organizēšanu, šos iepirkumus ir apturējusi, teica Neimanis.

Tas savukārt izraisījis plānoto remontdarbu iekavēšanos. Jau iepriekš uzņēmumā bija problēmas ar remontdarbu organizēšanu. Ierasti remontdarbos līdzekļu apguve bija ap 80%. Šogad būs tikai aptuveni 50%.

"Taču gribu nomierināt iedzīvotājus, remontdarbiem paredzētā nauda nekur nepazudīs, remontdarbi tiks veikti un nauda tiks izlietota remontiem, tikai vēlāk. Šie darbi būs jāpaveic nākamgad. Labāk, lai iedzīvotāju nauda, kas ir uzkrājumos, pašlaik netiek izmantota un mēs to izlietojam godīgos, caurspīdīgos iepirkumos, nekā vēlāk laužam līgumus un tiesājamies, zaudējot laiku un finansējumu," teica Neimanis.

Viņš norādīja, ka negrib izcelt kādas atsevišķas problēmas, kuru novēršana ir aktuāla RNP apsaimniekotajās dzīvojamās mājas. Ņemot vērā, ka vairums RNP ēku esot celtas pagājušajā gadsimtā, tās nav piedzīvojušas vērā ņemamus remontus un ir sliktā tehniskā stāvoklī.

RNP vadītājs piebilda, ka jau padomju laikos tās neesot bijušas diezin cik labākā stāvoklī, un nereti tika uzturētas un remontētas pēc "atlikuma principa".

"Diemžēl, lai šo jautājumu risinātu kompleksi, nepieciešami lieli finanšu līdzekļi. Ēkām veidojas uzkrājumi, bet uzkrājumu veidošanās ir pārāk lēna. Ja uzkrājums vienai mājai ir 28 000 eiro, tas ir virs vidējā, taču tik un tā tā ir pārāk niecīga summa, lai veiktu būtiskus uzlabojumus daudzdzīvokļu māju kontekstā. Viens no risinājumiem ir dažādi Eiropas Savienības fondi, kas palīdz, piemēram, mājas nosiltināt. Bet tā ir tikai siltināšana, ar šo naudu nevar atrisināt citas problēmas, piemēram, ēkas konstrukcijas elementos," skaidroja Neimanis.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka namu apsaimniekošanas uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks" dibināts 2010.gada decembrī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 5,1 miljons eiro. No 2011.gada uzņēmums visu laiku strādājis ar peļņu, tomēr 2019.gadā, neraugoties uz apgrozījuma pieaugumu par 6%, RNP strādāja ar 958 800 eiro zaudējumiem. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija nepilni 64 miljoni eiro.

Visu interviju lasiet aģentūras LETA sadaļā "LETA+" (https://www.leta.lv/plus/0C30EBA1-9CA5-4F61-9360-E81B691BBCD4/)un biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Intervijas" (http://nozare.lv/comments/item/0C30EBA1-9CA5-4F61-9360-E81B691BBCD4/).