Memorands par būvgružu tālāku izmantošanu paredz efektīvāku ekonomikas īstenošanu būvniecības atkritumu segmentā

Rīga, 23.sept., LETA. Trešdien parakstītais sadarbības memorands starp ministrijām, pašvaldību un būvniekiem par būvgružu tālāku izmantošanu paredz efektīvāku ekonomikas īstenošanu būvniecības atkritumu segmentā, aģentūru LETA informēja "Clean R" sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Auziņa.

Ar devīzi "būvgružiem ir tiesības un iespējas pārtapt vērtīgos materiālos", tresdien, 23.septembrī, Stopiņu novada Rumbulā atklāts jaunais vides pakalpojumu uzņēmuma "Clean R" būvniecības atkritumu šķirošanas un pārstrādes centrs "Nomales". 

Auziņa informēja, ka svinīgajā centra atklāšanas pasākumā pēc "Clean R" iniciatīvas tika parakstīts sadarbības memorands par efektīvāku aprites ekonomikas īstenošanu būvniecības un demontāžas atkritumu segmentā. Tajā par sadarbību vienojās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV), Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Balkāne-Ansberga, Latvijas atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas izpilddirekcijas vadītājs Armands Nikolajevs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons un Latvijas Būvmateriālu ražotāju asociācijas izpilddirektors Leonīds Jākobsons.

Pēc Auziņas vēstītā, parakstot memorandu, visas puse vienojās par galvenajām prioritātēm. Pirmkārt, nepieciešama būvniecības atkritumu apsaimniekošanas tirgus sakārtošana, tostarp arī komersantu nelegālo darbību aktīvāka kontrole un ierobežošana. Otrkārt, nepieciešama precīzāka un apņēmīgāka rīcība pārejai uz aprites ekonomiku, treškārt, nepieciešams aktīvāks darbs pie inovatīviem risinājumiem būvniecības atkritumu efektīvākai pārstrādei būvniecībā izmantojamos materiālos. Kā noslēdzošo prioritāti sadarbības memoranda pārstāvji norādīja, ka nepieciešams aktīvāks izglītojošais darbs, veidojot sabiedrības izpratni par būvniecības atkritumiem un to pareizu un atbilstošu apsaimniekošanu.

"Clean R" valdes loceklis Guntars Levics sacīja, ka būvniecības atkritumi vienlaikus ir gan problēma un izaicinājums, gan arī iespēja. "Ir būtiski, ka Latvijā top vietas, kurās būvgružus var kvalitatīvi un pareizi pārstrādāt, tādēļ atliek vien turpināt darbu, lai aizvien palielinās pārstrādāto būvniecības atkritumu apjomi, kas, pārtopot materiālos, var gūt "jaunu dzīvi" jaunos objektos," viņš atklāja.

Pūce norādīja, ka aprites ekonomikas mērķis ir novērst atkritumu rašanos, nodrošinot to pārstrādi un ilglaicīgu un racionālu izmantošanu. Ministrs uzsvēra, ka parakstītais memorands par efektīvāku aprites ekonomikas īstenošanu būvniecības un celtniecības atkritumu segmentā ir viens no jau īstenotajiem soļiem jaunās ekonomikas virzienā. 

"Šādu būvniecības materiālu ilgāka atrašanās saimnieciskajā apritē mazinās sektora ietekmi uz vidi un ļaus samazināt emisijas, vienlaikus sniedzot pozitīvu ietekmi uz tautsaimniecības attīstību. Esam gandarīti par nozares aktīvu iesaisti videi draudzīgu rīcību un iniciatīvu nostiprināšanā," skaidroja Pūce. 

Savukārt Vitenbergs atzīmēja, ka sabiedrība kopumā redz būvniecības skaisto pusi - jaunas, skaistas ēkas, attīstītu infrastruktūru, sakoptu pilsētvidi. Taču neredz šī procesa otru pusi - atkritumus, kas rodas būvniecības procesa rezultātā. 

"Jāatzīst, līdz šim tam netika pievērsta pietiekama uzmanība. Memoranda parakstīšana ir būtisks solis atkritumu apsaimniekošanas procesa pilnveidošanai. Ekonomikas ministrija ir gatava iesaistīties būvniecības procesa radīto atkritumu pārstrādes un atkārtotās izmantošanas veicināšanā, pilnveidojot Būvniecības informācijas sistēmas funkcionalitāti. Nozares iesaiste un patiesa interese veicināt jēgpilnas būvniecības atkritumu sistēmas izveidošanu ir veiksmes garants," pauda ekonomikas ministrs.

Kā pauda Miķelsons, skatoties nākotnē, "zaļā būvniecība" jāsaprot vairāk nekā ēku siltināšana un energoefektivitāte. Būvmateriālu pārstrāde ir jāizmanto kā aprites ekonomika un tā ir jāatbalsta. Tāpēc Miķelsons aicina publiskos pasūtītājus biežāk veicināt "zaļo būvniecību", nosakot precīzākus darba uzdevumus un kritērijus ēku projektētājiem un būvniekiem, kā arī izmantojot starptautiski atzītas metodes būvju "zaļuma" noteikšanai. 

Miķelsons atzīmēja, ka nozarē nepieciešams izveidot pārstrādāto būvmateriālu aprites sistēmu, kas būtu motivējoša un ietvertu plānošanu, šķirošanu, pārstrādi un atkal izmantošanu. Tāpat jāizveido apjomu monitoringa sistēma, kur varētu izmantot jau izveidotās Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) elektroniskās iespējas. 

"Esmu pārliecināts, rezultāti būs, ja sadarbosies visas iesaistītās puses - politikas veidotāji, finansētāji, pasūtītāji, arhitekti, būvnieki, būvatkritumu operatori, ražotāji," viņš pauda. 

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Clean R" pērn strādāja ar 43,788 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 31,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa saruka par 12,2% un bija 3,077 miljoni eiro. Kompānija reģistrēta 2004.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 1,2 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir AS "TAK investīcijas", bet patiesais labuma guvējs ir Guntars Kokorevičs.