"Olainfarm" valdes locekle Baldere-Sildedze pauž šaubas par Maliginas un Saveļjevas akciju patiesajiem īpašniekiem

Rīga, 21.sept., LETA. Zāļu ražotājas AS "Olainfarm" valdes locekle un uzņēmuma akcionāres Annas Emīlijas Maliginas likumiskā pārstāve Signe Baldere-Sildedze pauž šaubas par pārējo divu Valērija Maligina mantinieču - Irinas Maliginas un Nikas Saveļjevas - akciju patiesajiem īpašniekiem, aģentūrai LETA pavēstīja Baldere-Sildedze.

"Vērtējot Saveļjevas un viņas pārstāvju publiskos izteikumus un atklātībā nonākušos faktus, rodas jautājums, kas patiesībā stāv aiz Saveļjevas un Irinas Maliginas un kā interesēs viņas rīkojas," pauda Baldere-Sildedze.

Kā "Olainfarm" akcionāres Annas Emīlijas Maliginas likumiskā pārstāve, Baldere-Sildedze pauda uzskatu, ka "Olainfarm" šobrīd ir izveidots ilgtspējīgs pārvaldības modelis, ko apliecina 2019.gada finanšu rezultāti, kas ir veiksmīgākie "Olainfarm" koncerna gandrīz 48 gadu pastāvēšanas vēsturē.

"Pārskatīt valdes locekļu pilnvaras ir akcionāres Saveļjevas ierosinājums. Pēdējā gada laikā ir pilnveidota uzņēmuma pārvaldība, tajā skaitā noteikts valdes locekļu kompetenču sadalījums, kā arī lēmumu pieņemšanas kārtība uzņēmumā. Tik lielam uzņēmumam kā "Olainfarm" ir jābūt darboties spējīgam, turklāt jāatceras, ka valdes locekļi ir atbildīgi par savu darbību. Vērtējot esošo "Olainfarm" pārvaldības modeli un finanšu rezultātus, neredzu nekādu pamatu šādam ierosinājumam," pauda Baldere-Sildedze.

Viņa norādīja, ka Saveļjeva un viņas juridiskie pārstāvji iesniegtajā akcionāru kārtējās sapulces, kas sasaukta 22.septembrī plkst.10, lēmumprojektā par papildu jautājumu iekļaušanu nav norādījuši, ko piedāvā ievēlēt uzņēmuma padomē, neskatoties uz to, ka labas korporatīvās pārvaldības principi, kurus "Olainfarm" ir apņēmusies ievērot, paredz, ka informācijai par padomes locekļu kandidātiem būtu jābūt pieejamai visiem uzņēmuma akcionāriem vismaz 14 dienas pirms sapulces.

"Manā rīcībā nav šādas informācijas, tomēr vērtējot Saveļjevas pēdējā laika darbības, man rodas jautājums, kas patiesībā stāv aiz Saveļjevas un kādas ir šo personu intereses. Man jau vairāk nekā gadu nav izdevies sazināties ar Saveļjevu un man nav zināma viņas atrašanās vieta. Viņas intereses it kā pārstāv viņas vīra tēvs Andrejs Saveļjevs, kurš šobrīd ir arī "Olainfarm" padomes loceklis. Sanāk, ka pēc Saveļjevas ierosinājuma viņa rosina sava vīra tēva atcelšanu no padomes locekļa amata," skaidroja Baldere-Sildedze.

Attiecībā uz mirušā Valērija Maligina mantinieču strīdu Baldere-Sildedze norādīja, ka vairākkārtēji mēģinājusi radušos konfliktu risināt sarunu ceļā visām mantiniecēm apsēžoties pie viena galda - bez starpniekiem un konsultantiem, tomēr tas neesot izdevies. "Pašlaik man rodas iespaids, ka pie sarunu galda būtu jāaicina nevis Irina Maligina un Saveļjeva, bet personas, kurām viņas, visticamāk, nodevušas sev piederošās uzņēmuma akcijas," uzsvēra Baldere-Sildedze.

Viņa arī piebilda, ka atbilstoši Komerclikumam prasību pret "Olainfarm" bijušajiem valdes locekļiem, kas bijuši iesaistīti 2017.gada 2.janvāra līguma slēgšanā ar Kiprā reģistrēto "Banestar Management Limited", ceļ un uztur "Olainfarm" padome. Tādējādi 22.septembrī "Olainfarm" akcionāri arī tiks iepazīstināti ar plānoto prasību.

Jau ziņots, ka otrdien, 22.septembrī plkst.10 sasaukta "Olainfarm" akcionāru kārtējā sapulce, bet tajā pašā dienā plkst.15 sasaukta akcionāru ārkārtas sapulce. 

Tostarp "Olainfarm" 22.septembra akcionāru kārtējā sapulcē, pēc akcionāres Saveļjevas ierosinājuma, tiks lemts par vairāku valdes locekļu pilnvaru ierobežošanu, kā arī par uzņēmuma padomes nomaiņu, lai gan iespējamie padomes locekļu kandidāti nav minēti.

Saveļjeva rosina veikt izmaiņas "Olainfarm" statūtos, nosakot, ka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs pārstāv sabiedrību atsevišķi, bet pārējiem valdes locekļiem ir tiesības pārstāvēt sabiedrību kopā ar vismaz diviem citiem valdes locekļiem.

Patlaban uzņēmuma valdē ir septiņi valdes locekļi, no kuriem tiesības pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi ir gan valdes priekšsēdētājam Jerūnam Veitesam, gan valdes loceklēm Milanai Beļevičai, Elenai Bušbergai un Zanei Kotānei, liecina "Firmas.lv" dati.

Valdē patlaban vēl strādā arī valdes locekļi Mārtiņš Pūriņs, Raimonds Terentjevs un Baldere-Sildedze, kuriem ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopā ar diviem citiem valdes locekļiem.

Tāpat akcionāru sapulcē plānots lemt par uzņēmuma padomes nomaiņu, lai gan iespējamie padomes locekļu kandidāti nav minēti. Arī šis jautājums sapulces darba kārtībā iekļauts pēc "Olainfarm" akcionāres Saveļjevas ierosinājuma. Viņa pārstāvot 7,79% no "Olainfarm" pamatkapitāla un šo pieprasījumu izteikusi, izmantojot Komerclikuma 274.panta otrās daļas tiesības.

Pēc Saveļjevas ierosinājuma, tiks lemts arī par "Olainfarm" iekšējās revīzijas veikšanu un revīzijas komitejas atsaukšanu un jaunās revīzijas komitejas ievēlēšanu.

Savukārt pēc Igaunijas "Olfim" prasības par šiem pašiem jautājumiem - padomes un revīzijas komitejas nomaiņu - plānots lemt arī 22.septembrī plkst.15 uzņēmuma akcionāru ārkārtas sapulcē.

"Olainfarm" koncerna auditētais apgrozījums 2019.gadā bija 137,219 miljoni eiro, kas ir par 10,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga 2,2 reizes un bija 23,628 miljoni eiro. Vienlaikus paša "Olainfarm" apgrozījums pērn bija 104,363 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 12,2% salīdzinājumā ar 2018.gadu, bet kompānijas peļņa palielinājās 2,5 reizes un sasniedza 22,239 miljonus eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.