"Elva Baltic": Latvija viennozīmīgi ir simpātiska investoriem

Rīga, 18.sept., LETA. Neskatoties uz to, ka informāciju tehnoloģiju (IT) jomā Latvija iepaliek no Igaunijas, Latvija viennozīmīgi ir simpātiska investoriem, intervijā aģentūrai LETA sacīja informāciju tehnoloģiju (IT) uzņēmuma "Elva Baltic" valdes loceklis Reinis Sparāns.

Viņš atzīmēja, ka vēsturiski ir izveidojusies situācija, ka Igaunija IT jomā ir izvirzījusies priekšplānā. Galvenie iemesli - pirmkārt, ir notikuši vairāki starptautiski tehnoloģiju darījumi Igaunijā. Otrkārt - tas ir valsts stratēģiskais virziens. Sparāns atgādināja, ka Igaunija sevi ir definējusi kā e-valsti, "pacēla karogu" šajā segmentā, kas tobrīd pasaulē nebija aizņemts. 

"Lai ko Latvija darītu, mēs tiekam salīdzināti ar to, kas notiek Igaunijā, un iepaliekam. Taču es nebūt negribu teikt, ka Latvija nav veiksmīga šajā jomā, jo arī mums ir vairāki starptautiski veiksmīgi uzņēmumi," viņš stāstīja.

Runājot ar ārvalstu investoru interesi par Latviju, Sparāns atzīmēja, ka investoriem Latvija ir viennozīmīgi simpātiska. Kā vienu no veiksmes stāstiem viņš pieminēja "GarageHive" - "Elva Baltic" uzņēmumu grupai piederoša organizācija Lielbritānijā, kura sniedz 100% mākoņpakalpojumu autoservisa biznesa pārvaldības jomā. Pandēmijas laikā ļoti izjuta lietotāju skaita kritumu un redzēja arī lietotāju skaita pieaugumu, kad nozare sāka atdzīvoties. 

"Investīciju ziņā Latvijas uzņēmumu priekšrocība ir tā, ka piedāvātie risinājumi ir ļoti gudri un paplašināmi. Šis aspekts interesē investorus, kam ir svarīgi, lai pakalpojums ir atkārtojams un mērogojams," sacīja "Elva Baltic" valdes loceklis.

Savukārt, vērtējot Latvijas IT industriju kopumā, Sparāns norādīja, ka kopumā Latvijā konkurence ir pietiekami liela, taču tā noteikti varētu būtu vēl lielāka. 

"Konkurence tirgū palīdz attīstīties. Līdzīgi kā sportā, ja mums kāds elpo pakausī, tas liek saņemties. Ja aiz tevis neviens neskrien un esi pirmais, tad sāc atslābt. Jo vairāk būs IT uzņēmumu, jo vairāk industrija attīstīsies un piedāvās uzņēmējiem piemērotus risinājumus," teica Sparāns.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Elva Baltic" pērn strādāja ar 5,071 miljona eiro apgrozījumu un peļņu 8539 eiro. Kompānija reģistrēta 2004.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 31 300 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir SIA "INVE". Savukārt patiesie labuma guvēji ir Jānis Dambergs un Alvils Tabaks.

Pilna intervija: https://www.leta.lv/plus/51C9D609-31E5-494C-95C3-E51772607838/