"Roche Latvija" pabeigusi bijušās CSDD ēkas atjaunošanu Miera ielā

Rīga, 26.aug., LETA. Veselības aprūpes kompānija "Roche Latvija" pabeigusi bijušās Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) ēkas Rīgā, Miera ielā 25, atjaunošanu, kurā ieguldīti aptuveni pieci miljoni eiro, aģentūru LETA informēja "Roche Latvija" pārstāvji.

Divstāvu būve Rīgā, Miera ielā 25, kuru "Roche Latvija" 2016.gadā par 1,4 miljoniem eiro atpirka no valsts, tika būvēta 1932.-1933.gadā "Roche" ražotnes un biroja vajadzībām. Šī ēka bija viena no pirmajām funkcionālisma stilā veidotajām celtnēm Rīgā, kas redzams gan būvapjoma horizontālā dalījumā ar būvkeramikas plātnēm, gan iekštelpu elementos, piemēram, plaša aptvēruma vijīgajās kāpnēs un konstruktīvajā telpu izkārtojumā. Ēku projektējis latviešu arhitekts Aleksandrs Klinklāvs, kurš bija viens no pirmajiem veselības aprūpes ēku arhitektiem Latvijā.

"Roche" ēkas atjaunošana 2018.gadā tika uzticēta arhitektu birojam "Didrihsons arhitekti" ar sadarbības partneriem. "Roche" pārstāvji norādīja, ka atjaunošanas process bija liels izaicinājums, jo viens vēsturiskās mājas stūris bija par gandrīz 60 centimetriem zemāks nekā otrs, un ēku vajadzēja izlīdzināt. Piesaistot Itālijas celtniecības kompāniju "Novatek", tika veikta ēkas līmeņošana par 59 centimetriem bez plaisām un zudumiem. Ēkas pamatnē tika ieurbti vairāk nekā 330 pāļi, uz kuriem ēka tika balstīta un tad iztaisnota. Ēkas jaunajās telpās un apkārtējā teritorijā ir izvietoti Latvijas laikmetīgās mākslas darbi.

Atjaunotajā vēsturiskajā namā "Roche Latvija" ir izvietojis uzņēmuma biroju, kurā apvienojušies "Roche Latvija" un pērn Latvijas tirgū darbību uzsākušais "Roche Diagnostics", kopumā nodrošinot darba vietas vairāk nekā 50 cilvēkiem. 

Tāpat atjaunotajā ēkā atradīsies arī šogad nodibinātais "Roche" Inovāciju inkubators, kura mērķis ir veicināt un atbalstīt jaunu un inovatīvu ideju izstrādi, kā arī pētniecību noteiktās veselības aprūpes jomās un produktu vai pakalpojumu radīšanu.

"Roche" ir biotehnoloģiju uzņēmums, kas nodrošina īpašas zāles onkoloģijas, imunoloģijas, infekcijas slimību, oftalmoloģijas un centrālās nervu sistēmas slimību ārstēšanai. 

"Roche" grupa, kuras galvenā mītne atrodas Bāzelē, Šveicē, darbojas vairāk nekā 100 valstīs un 2019.gadā nodarbināja vairāk nekā 98 000 cilvēku. 2019.gadā "Roche" investēja 11,7 miljardus Šveices franku (10,9 miljardus eiro) pētniecībā un attīstībā, savukārt uzņēmuma apgrozījums bija 61,5 miljardi Šveices franku (57,3 miljardi eiro). ASV kompānija "Genentech" pilnībā pieder "Roche" grupai. "Roche" ir vairākuma akcionārs kompānijā "Chugai Pharmaceutical" (Japāna).

Latvijā "Roche" pārstāvniecību izveidoja 1997.gadā, bet 2005.gada 1.septembrī tā tika pārveidota un sāka darbību kā SIA "Roche Latvija". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 684 400 eiro. "Roche Latvija" pieder divām Šveices kompānijām - "Roche Holding AG" - 83,12% un "Roche Finanz AG" - 16,88%.

2018.gadā "Roche Latvija" strādāja ar 32,014 miljonu eiro apgrozījumu un guva 770,634 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma finanšu dati par 2019.gadu vēl nav publiskoti.