"Karavela": Patlaban pieprasījums pēc zivrūpnieku produkcijas mazliet pārsniedz saražotos apmērus

Rīga, 27.jūl., LETA. Zivrūpniecības nozari Latvijā līdz šim nav būtiski negatīvi ietekmējusi Covid-19 krīze - lai arī ārkārtējās situācijas sākumā pārdošana īslaicīgi kritās, patlaban pieprasījums atkal mazliet pārsniedz saražotos apmērus, aģentūrai LETA teica zivju konservu ražotāja "Karavela" mārketinga direktors Jānis Endele.

"Nozari kopumā, neraugoties uz pasaulē notiekošo, globālas ķibeles līdz šim nav piemeklējušas. Bija brīdis, kad piedāvājums īslaicīgi pārsniedza piepieprasījumu, bet tagad visi uzņēmumi strādā plānotajā darba grafikā un pieprasījums mazliet pārsniedz saražotos apmērus," sacīja Endele.

Viņš piebilda, ka nozarei otrais pusgads realizācijas apmēru ziņā allaž ir labāks nekā pirmais. Lai arī bija īslaicīgs pārdošanas apmēru kritums vienubrīd ārkārtējās situācijas laikā, pašlaik pārdošana atgriezusies plānotajā līmenī un nozare par pārdošanu žēloties nevar nevar.

"Karavelas" mārketinga direktors piebilda, ka pēc lokālajām krīzēm nozarē un Krievijas noteiktā embargo 2015.gadā, kā arī valūtu devalvācijas bijušajos Padomju Savienības tirgos nozare kļuvusi stiprāka. Vājākie uzņēmumi savu darbību izbeiguši jau iepriekšējos gados, vēl pirms Covid-19 pandēmijas un Latvijas tirgū palikuši spēcīgākie.

Tāpat Endele teica, ka iepriekšējos gados Latvijas zivrūpnieki sekmīgi atraduši jaunus partnerus ārvalstīs, tostarp pateicoties valsts atbalstam starptautisku izstāžu apmeklēšanai. Tā rezultātā produkcijas realizācija no tradicionālajiem tirgiem bijušajās Padomju Savienības valstīs pārorientēta pamatā uz pārdošanu Rietumu valstu tirgos. Patlaban apmēram 80% no saražotā nozare pārdod Rietumos, bet atlikušos 20% tradicionālajos tirgos.

Komentējot turpmākos izaicinājumus, viņš prognozēja, ka zivrūpniecības nozare šā gada turpmākajos mēnešos vēl turpinās saskarties ar darbaspēka trūkuma problēmu. Arī vasarā strādājošo trūkst,jo cilvēki labāk izvēlas lasīt ogas un citas dabas veltes, nevis strādāt rūpnīcas cehā. Vasarā gan zivju pārstrādes uzņēmumi slēdz cehus remontam un darbiniekus palaiž atvaļinājumā. Taču rudenī darbaspēka nepieciešamība aktualizēsies.

Viņš teica, ka ir grūti prognozēt potenciālā pandēmijas otrā viļņa ietekmi uz zivrūpniekiem. "Dzīve parādīja, ka bizness nemēdz būt ar 100% drošību. Arī esamība Rietumu valstu tirgos vēl negarantē drošību," sprieda Endele. Vienlaikus viņš teica, ka pagaidām situācija nozarei ir samērā labvēlīga - pasūtījumi ir - un nozares uzņēmēji ir apņēmīgi strādāt.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2019.gadā "Karavela" strādāja ar 51,691 miljonu eiro apgrozījumu un 5,077 miljonu eiro peļņu.

LETA jau ziņoja, ka "Karavela" ir reģistrēta 2001.gadā, un ir viens no lielākajiem zivju apstrādes uzņēmumiem Eiropā. Kompānijas pamatkapitāls ir 2,499 eiro. "Karavela" īpašnieki ir Andris Bite (24%), Jānis Endele (20%) un Jānis Bite (56).