papildināta - Ar 2,4 miljonu eiro "Altum" finansējumu "Fiqsy" iegādājas 100 elektroautomašīnas

(Papildināts viss teksts.)

Rīga, 7.jūl., LETA. "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") Zaļo aizdevumu programmā koplietošanas pakalpojumu sniedzējs "Fiqsy" (SIA "Fitsypro") piesaistījis aizdevumu vairāk nekā 2,4 miljonu apmērā un iegādājies 100 "Renault Zoe" elektroautomašīnas, otrdien preses konferencē sacīja "Fiqsy" vadītājs Māris Avotiņš.

Viņš norādīja, ka ar laiku plānots palielināt auto skaitu Rīgā līdz vairākiem simtiem un tad mēģināt startēt tirgos ārpus Latvijas.

Avotiņš piebilda, ka "Fiqsy" nav pirmais uzņēmums Baltijā, kas piedāvā elektroautomašīnu nomu, jo to jau dara arī viens Lietuvas uzņēmums.

Avotiņš stāstīja, ka "Renault Zoe" ar vienu uzlādi var nobraukt 300 kilometrus, līdz ar to šīs automašīnas var izmantot ne tikai pilsētās, bet arī braucienos pa Latviju.

"Redzam, ka mainās gan cilvēku paradumi, gan atvērtība pakalpojumiem, kas ļauj ieekonomēt laika un naudas resursus, un efektīvāk plānot savu ikdienu. Tajā pašā laikā arvien vairāk tiek aktualizēti jautājumi par vides un gaisa piesārņojuma mazināšanu, efektīvākiem un zaļākiem transporta un mobilitātes risinājumiem pilsētās. Tas dod iespēju attīstīties gan koplietošanas, gan elektrisko auto pakalpojumiem," sacīja Avotiņš.

"Lai Latvija dotu pienesumu Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai, arvien vairāk investīcijas ir jāmērķē gudri un ilgtspējīgi. Investīcijas jaunos uzņēmumos un inovācijās, īpaši tajās, kas saistītas ar "klimatam draudzīgu" produktu un procesu izstrādi ir arī mūsu nākotnes konkurētspējas iespēja. Turklāt šīs investīcijas palīdzēs radīt jaunas darba vietas, dodot impulsu tautsaimniecības attīstībai," uzsvēra ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Ministrs piebilda, ka līdz šim Latvijā bija reģistrēti vairāk nekā 700 elektroautomobiļi, bet šodien to parks palielinājies par vairāk nekā 10%.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš sacīja, ka šis projekts ļaus ietaupīt 390 tonnas izmešu gadā, kas ir ļoti būtisks ieguldījums vides aizsardzībā.

Finansējums Zaļo aizdevumu programmai tiek gūts no 2017.gadā "Altum" emitētajām "zaļajām" obligācijām un "Altum" bija otrā valsts kapitālsabiedrība, kas to paveica, uzsvēra Bērziņš.

"Emitējot "zaļās" obligācijas, kapitāla tirgū esam piesaistījuši finansējumu videi draudzīgu biznesa projektu īstenošanai, tāpat zaļo projektu finansēšanai esam piesaistījuši resursus no Eiropas Investīciju bankas. Mūsu klientu īstenotie projekti pierāda, ka ieguldījumi atpelnās ar uzviju," uzsvēra Bērziņš.

"Altum" "zaļo" obligāciju emisijas ieņēmumi ir 20 miljonu eiro apmērā. Līdz šim "Altum" izsniedzis aizņēmumus energoefektīviem projektiem tādās nozarēs kā centrālā siltumapgāde (28%), kokapstrāde (15%), dārzeņu audzēšana (10%), ilgtspējīgs transports (10%), LED apgaismojums (8%), metāla konstrukciju un to sastāvdaļu ražošana (8%), elektroenerģijas ražošana (8%) un citi (13%). Starp aizdevuma saņēmējiem ir gan mikro (34%), gan mazi (41%) un vidēji (21%), gan arī lieli uzņēmumi (2%).

"Pamatā šie aizdevumi tiek izmantoti energoefektivitātes, atjaunojamo energoresursu projektos. Diezgan daudz klientu ir centralizētajā siltumapgādē, kokapstrādes klienti ar šo finansējumu savas ražošanas līnijas padarījuši videi draudzīgākas. Tāpat "Altum" jau ir ļoti lieli klienti, kuri vēlas savu autoparku atjaunot tieši ar elektroautomašīnām," sacīja Bērziņš.

Avotiņš informēja, ka maksa par elektroautomašīnas lietošanas minūti būs 28 centi, bet par diennakti - 41,7 eiro. "Pirmajā mēnesī būs iepazīšanās cena un minūšu tarifam būs 50% atlaide, lai cilvēkiem nav aiztures izmēģināt," skaidroja Avotiņš.

Patlaban "Fiqsy" piedāvā 500 elektrisko skrejriteņu nomu Rīgā, kā arī līdz 70 elektrisko skrejriteņu nomu Jelgavā. Tāpat nomai pieejami 15 koplietošanas kravas autobusi "Volkswagen Crafter" un 100 "Renault Zoe" koplietošanas elektroautomašīnas. Gada laikā "Fiqsy" lietotni lejupielādējuši vairāk nekā 75 000 lietotāju.

"Renault Zoe" ir pārdotākais pilsētas elektriskais automobilis Eiropā. Šī gada jūnijā "Renault Zoe" piedzīvoja rekordlielu pasūtījumu un reģistrāciju skaitu Eiropā - 11 158 pasūtījumi. "Renault Zoe" modelis īpaši piemērots dinamiskiem pilsētas braucieniem, turklāt šī elektroauto nobraukums ar vienu uzlādi var sasniegt pat 395 kilometrus.

"Fiqsy" ir Latvijas jaunuzņēmums, kuru izveidojuši un vada bijušais baņķieris Avotiņš un viņa domubiedri.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Fitsypro", kuras pamatdarbības veids ir tirdzniecība un elektrisko skrejriteņu koplietošanas pakalpojuma piedāvāšana, reģistrēta 2018.gada 29.janvārī. Uzņēmuma īpašnieki ir Avotiņam piederošā SIA "Avots Investīcijas" (50,46%), Oksana Sivokobiļska (28,57%), Tomam Siliņam piederošā SIA "Fox Capital" (10%), Renāram Karašam piederošā SIA "Good Vibes Investments" (7,5%) un Imants Bozovičs (3,46%).

Uzņēmums 2019.gadā strādājis ar 276 608 eiro apgrozījumu un 39 388 eiro peļņu.