"Balticovo" jaunās bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas ievērojami uzlabos notekūdeņu attīrīšanas efektivitāti

Rīga, 1.jūl., LETA. Olu un olu produktu ražotājs "Balticovo" Iecavā atklātās jaunās bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kurās ieguldīti teju divi miljoni eiro, būtiski uzlabos to attīrīšanas efektivitāti, to atklāšanā sacīja LETA "Balticovo" komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.

Viņš sacīja, ka jaunās bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas ražojošajam uzņēmumam nenes peļņu, bet ir ieguldījums nākotnē - videi draudzīgā saimniekošanā. Tāpat tas ievērojami uzlabo noteūdeņu attīrīšanas efektivitāti. Iepriekšējās iekārtas esot bijušas novecojušas.

"Balticovo" padomes priekšsēdētājs Valdis Grimze teica, ka iekārtas dod iespēju vidēji dienā 750 kubikmetru notekūdens pārvērst tīrā ūdenī. Kā noskaidroja aģentūra LETA, ar vecajām iekārtām dienā "Balticovo" attīrīja vidēji 600 kubikmetru notekūdens.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) apsveica "Balticovo" par uzņēmību un skatu nākotnē attiecībā uz vides prasību ievērošanu. Ministrs arī uzsvēra, ka Eiropā un pasaulē pieaug sabiedrības pieprasījums pēc uzņēmumu atbildīgas rīcības pret vidi, kā arī vajadzība pēc tīras dabas un vides, bet vienlaikus jābūt arī tādiem cilvēkiem, kas šīs izmaiņas virza uz priekšu.

Pūce pauda prieku, ka Latvija sasniegusi attīstības pakāpi, kurā uzņēmumi ne tikai rada darbavietas un nodrošina peļņu, bet ir arī motivēti paveikt labāko vides aizsardzībā. Viņš pateicās "Balticovo" par tās sperto soli un ieguldījumu dabas aizsardzībā, Latvijas vides aizsardzībā un sabiedrībā.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) pauda, ka "Balticovo" ar lielāko atbildības sajūtu attiecas pret vides prasībām. "Ļoti būtiski, lai ilgtspēja, kopējā labklājība, sabiedrības labums būtu redzams," pauda Gerhards, apliecinot, ka attiecīgās investīcijas ir vēl viens solis "Balticovo" attīstībā.

Gerhards arī uzvēra, ka būtiska ir likumdošanas bāze, lai uzņēmumam, kurš ievēro labturības un klimata prasības, nebūtu jāsaskaras ar negodīgu konkurenci. Nodrošināt Latvijas ražotāju vienlīdzīgus konkurences apstākļus ar ražotājiem ārpus Eiropas, ir Latvijas "mājasdarbs", pauda zemkopības ministrs.

Valsts vides dienesta (VVD) pārstāvis Hardijs Verbelis teica, ka ir būtiski atstāt sakārtotu vidi nākamajām paaudzēm. Neattīrīti notekūdeņi ir lielākais piesārņotājs, kas degradē augsni, upi, atstāj paliekošas sekas.

Jau ziņots, ka "Balticovo" jaunajās bioloģiskajās notekūdeņu attīrīšanas iekārtās ieguldījis teju divus miljonus eiro.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2018.gadā "Balticovo" strādāja ar 48,669 miljonu eiro apgrozījumu un 5,374 miljonu eiro peļņu. Uzņēmuma 2019.gada finanšu rezultāti vēl nav publiskoti.

"Balticovo" ražotne un filiāles atrodas Iecavā, Madonā un Daugavpilī. No kompānijas saražotās produkcijas 70% tiek eksportēti uz vairāk nekā 20 valstīm. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir SIA "BCO", kam pieder 95,42% akciju, savukārt patiesie labuma guvēji ir Tatjana Poplavska un Valdis Grimze.