"Agrolats Holding": Pēdējie trīs gadi nav bijuši viegli nevienam lauksaimniekam

Rīga, 30.jūn., LETA. Pēdējie trīs gadi nav bijuši viegli nevienam lauksaimniekam neatkarīgi no lieluma, un šogad līdz šim visbūtiskāk negatīvi izjūtams piena iepirkuma cenu kritums, intervijā aģentūrai LETA teica uzņēmēju Paškausku ģimenei piederošās daudznozaru kompānijas "Agrolats Holding" padomes priekšsēdētājs Vitauts Paškausks.

Viņš atgādināja, ka lauksaimniecībā kopumā katrs gads ir atšķirīgs atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem un citiem faktoriem. Pēdējie trīs gadi nebija viegli nevienam lauksaimniekam neatkarīgi no tā, vai tas ir liels vai mazs. 

Vienlaikus viņš teica, ka "Agrolats Holding" uzņēmējdarbības veidus ir dažādojis. "Mūsu bizness ir diezgan diversificēts. Nodarbojamies gan ar ražošanu, gan pārstrādi un uzglabāšanu, gan tirdzniecību - tā ir vieglāk visus šos grūtos laikus pārdzīvot. Šobrīd visbūtiskāk izjūtam piena cenu kritumu," viņš sacīja, komentējot pašreizējās tendences dažādās lauksiamniecības apakšnozarēs.

Paškausks arī pastāstīja, ka "Agrolats Holding" visu pašu saražoto pienu eksportē uz Lietuvu, jo tur to ir iespējams pārdot par ievērojami augstāku cenu nekā Latvijā. "Mums ir ļoti augsta piena kvalitāte, līdz ar to pircēji ir gatavi maksāt lielāku naudu par to. Visu laiku uzturam kontaktus ar piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, bet diemžēl viņu piedāvātā cena ir zemākā," teica "Agrolats Holding" padomes priekšsēdētājs.

Pēc Paškauska skaidrotā, piena iepirkuma cenu diktē pieprasījums un piedāvājums. Latvijā ir nepietiekams pieprasījums pēc piena, par ko liecina arī tas, ka no Latvijas katru dienu vairāk nekā 800 tonnas piena izved uz ārvalstīm. Tāpat piena pārstrādē Latvijā ir ļoti sīksta konkurence - daudz uzņēmumu, kas pārstrādā nelielus apmērus piena. Līdz ar to ir ļoti grūti panākt efektivitāti.

Pēc Paškauska teiktā, Lietuvā salīdzinājumā ar Latviju ir konsolidēta piena pārstrāde - tirgū darbojas četri līdz pieci lieli uzņēmumi, kas pamatā visu pienu pārstrādā. Līdz ar to ir daudz lielākas iespējas "manevrēt" un strādāt efektīvāk.

Komentējot situāciju augkopībā, viņš teica, ka lielākajai daļai vai gandrīz visiem augkopjiem šī ziema bija laba, neraugoties uz klimatiski īstenas ziemas trūkumu. Graudu cenas ir stabilas, kas vērtējams pozitīvi. "Lielākā daļa līgumu par graudu pārdošanu mums jau ir noslēgta. Palikuši vēl pavisam nelieli apmēri graudu, rapšu un citu kultūru līgumi, kas vēl jānoslēdz," pastāstīja Paškausks. Visu laiku norit arī labāku šķirņu meklējumi, jo nemitīgi jāpilnveidojas, viņš stāstīja.

AS "Agrolats Holding" dibināta 2009.gadā Rīgā, un holdinga pamatdarbība ir saistīto uzņēmumu pārvaldīšana. Holdingā ietilpst saistītie uzņēmumi "Elagro Trade", "Agrolats", "Venta FM", "Kalnāji", "Agrolats Serviss", "Agrolats Nekustamie Īpašumi", "Tērvetes Investīcijas" un "Grand Broker".

"Agrolats Holding" patiesie labuma guvēji ir Andris Paškausks, Jānis Paškausks un Vitauts Paškausks, liecina informācija "Firmas.lv". 2018.gadā holdings strādāja ar 57 658 eiro apgrozījumu un 11 412 836 eiro peļņu.