Valdība nolemj pārdot "Latvijas Radio" piederošās "Kuzemes Radio" akcijas

Rīga, 9.jūn., LETA. Valdība šodien nolēma izbeigt VSIA "Latvijas Radio" līdzdalību AS "Kurzemes Radio", pārdodot tam piederošās akcijas.

"Latvijas Radio" piederošās 60 "Kurzemes Radio" akcijas atsavinās un pārdos AS "Publisko aktīvu pārvaldītājs Prossessor".

Kā liecina Kultūras ministrijas iepriekš sagatavotais rīkojuma projekts, saskaņā ar Publiskās personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu, lēmumu par valstij piederošo kapitāla daļu pārdošanu pieņem un rīkojumu izdod valdība.

Rīkojuma projektā uzsvērts, ka "Kurzemes Radio" darbības mērķis ir radio programmu apraide. Tāpat norādīts, ka valsts kapitālsabiedrības līdzdalība "Kurzemes Radio" darbībā ir nenozīmīga un tā darbība neatbilst nevienam no Valsts pārvaldes iekārtas likumā minētajiem publiskas personas līdzdalības kapitālsabiedrībā nosacījumiem, tāpēc par atbalstošāko risinājumu atzīstama "Latvijas Radio" īpašumā esošo "Kurzemes Radio" akciju kapitāla daļu pārdošana.

Valsts kapitāla daļas ir jāpārdod saskaņā ar Publiskās personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu. Tas nosaka, ka valsts kapitāla daļas pārdod atsavināšanu veicošā institūcija, kuras funkcijas nodrošina "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor". Ja pirmsprikuma tiesīgās personas - akcionāri - neizmanto savas tiesības, kapitāla daļu pārdevējs tās pārdos atklātā izsolē.

Ar 1996.gada "Latvijas Radio" valdes lēmumu tika nolemts piedalīties komercradio "Kurzemes Radio" dibināšanā, piedaloties ar ieguldījumu 60% apmērā no kopējā statūtu fonda, ieguldot pamatkapitālā 1500 latus mantiskā veidā. Patlaban "Kurzemes Radio" reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir gandrīz 98 000 eiro, ko veido 10 294 vārda akcijas ar desmit eiro lielu nominālvērtību katra.

"Kurzemes Radio" akcionāri ir AS "Lauku Avīze", kurai pieder 9584 kapitāla daļas, Ventspils attīstības aģentūra, kurai pieder 525 kapitāla daļas, un citi akcionāri, kuriem pieder 124 kapitāla, kā arī "Latvijas Radio", kuram pieder 60 kapitāla daļas.

Kā liecina "Firmas.lv", Kurzemes Radio" valdes loceklis ar tiesībām pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi ir Edgars Čeporjus. Padomes priekšsēdētājs ir Aigars Stankēvičs, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks - Guntars Kļavinskis.

2019.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 237 086 eiro un strādājis ar zaudējumiem 14 098 eiro apmērā. Pagājušajā gadā "Kurzemes Radio" strādājuši 12 darbinieki. Savukārt 2018.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 244 597 eiro un zaudējumi - 6380 eiro apmērā. Pirms diviem gadiem uzņēmumā strādāja 13 darbinieki.