Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu divus gadus atbrīvo no dividenžu izmaksas 513 143 eiro apmērā

Rīga, 3.jūn., LETA. Valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" divus gadus būs atbrīvota no dividenžu maksāšanas, tādējādi slimnīca valsts budžetā divos gados kopā nepārskaitīs 513 143 eiro, paredz valdības lēmums.

Valdība atbalstīja Veselības ministrijas (VM), kā slimnīcas kapitāla daļu turētājas, priekšlikumu par Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas 2020.-2021.gadu valsts budžetā dividendēs izmaksājamo peļņas daļu noteikt 0% apmērā no tīrās peļņas un peļņu novirzīt infrastruktūras uzlabošanai un uzturēšanai, lai nodrošinātu ilgtermiņa attīstību un kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

VM norādīja, ka kopš 2009.gada samazinātais valsts budžeta finansējums veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai, kas ārstniecības iestādēm tiek maksāts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajiem tarifiem, pilnībā nekompensē pakalpojumu sniegšanas faktiskās izmaksas, tai skaitā preču un pakalpojumu cenu pieaugumu, infrastruktūras uzturēšanas, attīstības un amortizācijas izdevumus un neļauj veidot uzkrājumus, lai nodrošinātu infrastruktūras uzlabošanas pasākumus nepieciešamajā apjomā.

Ministrijā atzina, ka Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca investīcijas tehnoloģijās, iekārtās, kā arī ēku atjaunošanu, pārbūvi un remontu veic pēc pārpalikuma vai ārkārtas principa, apdraudot kapitālsabiedrības spēju darboties nākotnē. "Ņemot vērā, ka 2019.gadā kapitālsabiedrības apgrozījumu 85% apmērā veidoja valsts budžeta finansējums, jebkuras negatīvas izmaiņas finanšu plūsmā var būtiski ietekmēt kapitālsabiedrības darbību un veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību," skaidroja VM.

Vienlaikus ministrijā informēja, ka kapitālsabiedrībai ir nepieciešami ieguldījumi, lai realizētu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu par kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanu slimnīcā, attīstot veselības aprūpes infrastruktūru par kopējo summu 2 254 806 eiro, tai skaitā ERAF finansējums ir 1 520 520 eiro, valsts budžeta finansējums - 160 996 eiro un kapitālsabiedrības pašu finansējums - 573 290 eiro. 

"Līdz ar to kapitālsabiedrības prognozētā tīrās peļņas daļa 513 143 eiro apmērā tiks piesaistīta ERAF projekta īstenošanai, tādējādi optimizējot un uzlabojot pakalpojumu kvalitāti un nodrošinot mūsdienīgus ārstniecības apstākļus," uzsvēra VM.

Tāpat ministrijā atzina, ka, lai slimnīca spētu īstenot tās stratēģijas projektā noteiktos mērķus, ir nepieciešams veikt regulārus ieguldījumus tehnoloģijās, iekārtās, ēkās, kā arī kopumā iestādes darbības pilnveidošanā, tāpēc VM ierosināja Ministru kabinetam pieņemt lēmumu, ar kuru atļaut kapitālsabiedrības stratēģijā noteikt atšķirīgu prognozējamo dividendēs izmaksājamo peļņas daļu 0% apmērā no prognozētās tīrās peļņas.

"Firmas.lv" dati liecina, ka 2018.gadā VSIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" apgrozījums bija 16,5 miljoni eiro, bet peļņa sasniedza 197 516 eiro. Finanšu dati par pagājušo gadu vēl nav pieejami.