Pašvaldību atkritumu apsaimniekotājs "Piejūra" izkļuvis no zaudējumiem

Rīga, 27.maijs, LETA. Deviņām pašvaldībām piederošā SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" 2019.gadā izkļuvusi no zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija.

Pērn uzņēmuma apgrozījums bijis 3,572 miljoni eiro, kas ir par 28% vairāk nekā 2,799 miljonu eiro apgrozījums vēl pirms gada.

Tāpat 2019.gadā gūta 19 651 eiro peļņa pretstatā 390 087 eiro zaudējumiem vēl pirms gada.

Tieši sliktie finanšu rādītāji 2018.gadā bija viens no argumentiem, kāpēc pērn no uzņēmuma vadības atlaista toreizējā uzņēmuma valde. Kopš 2019.gada marta beigām uzņēmumu vada Ēriks Zaporožecs. 

Viņš pagājušā gada pārskatam pievienotajā vadības ziņojumā norāda, ka uzņēmumā ieviesta atskaišu sistēma struktūru vadītājiem par paveikto un plānoto turpmākajam periodam. Tāpat izstrādāti finanšu izlietojuma kontroles mehānismi, kontrole pār kreditoriem un debitoriem.

Šogad uzņēmums plāno uzlabot sniegto pakalpojumu kvalitāti, ieviest stikla iepakojuma dalītās vākšanas sistēmu privātmāju sektorā Talsos un ieviest jauktā iepakojuma savākšanas sistēmu Tukumā un Talsos. Savukārt poligonā "Janvāri" plānots palielināt izmantojamā iepakojuma atšķirošanu, samazināt noglabājamo sadzīves atkritumu daļu un palielināt atdalīto bioloģisko masu, izmantojot to kā pārsedzes materiālu.

"Piejūra" arī ir izstrādājusi vidēja termiņa darbības stratēģijas plānu 2020.-2021.gadam.

Jau ziņots, ka iepriekšējā "Piejūras" valde - valdes priekšsēdētāja Indra Rassone, kā arī valdes locekļi Ojārs Āboltiņš un Raimonds Bērziņš - 2019.gada pavasarī zaudējusi kapitāla daļu turētāju uzticību un atsaukta pilnā sastāvā. 

Jūrmalas domes, Talsu, Tukuma, Kandavas, Engures, Dundagas, Jaunpils, Mērsraga un Rojas novadu domju kapitāldaļu turētāju pārstāvji uzņēmumā "ir konstatējuši faktus, kas norāda uz sabiedrības valdes nesaimniecisku un, iespējams, prettiesisku rīcību, neapzinātu vai apzinātu bezdarbību un iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem". Tas konstatēts, izskatot "Piejūras" valdes pārskatu par 2018.gada finanšu darbību, valdes plānu un priekšlikumus uzņēmuma maksātspējas uzlabošanai, iepazīstoties ar "Swedbank" sniegto informāciju, uzklausot neatkarīgā revidenta SIA "Auditorfirma inspekcija" viedokli un, iepazīstoties ar Tukuma novada domes speciālistu izlases kārtā veikto iepirkumu un finanšu dokumentu pārbaudi.

Vēlāk pašvaldību auditori uzņēmumā veikuši lietderības un likumības auditu, secinot, ka iekšējās kontroles sistēma ir izveidota, taču tai piemīt būtiski trūkumi un nepilnības. Audita laikā tika konstatētas arī būtiskas nepilnības grāmatvedības uzskaitē, iepirkumu veikšanā un līgumu slēgšanā, piemēram, līgumu sadalīšana un Publiskā iepirkuma likuma normu pārkāpšana, budžeta un naudas plūsmas plānošanā un uzraudzībā, dažādos vadības procesos un nozīmīgu lēmumu pieņemšanā.