"Eco Baltia vide": Iedzīvotāji jāizglīto par bioloģisko atkritumu šķirošanu

Rīga, 22.maijs, LETA. Neskatoties uz to, ka atkritumu apsaimniekotāji jau patlaban piedāvā iespēju šķirot bioloģiskos atkritumus, Latvijā zemā pieprasījuma dēļ iedzīvotāji ir jāizglīto par nepieciešamību šķirot, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja atkritumu apsaimniekotāja "Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Bioloģiski noārdāmie produkti un bioloģiskie atkritumi ir dažādas mizas, puvuši augļi un dārzeņi, kā arī pļauta zāle un bioplastmasa jeb materiāls, kas nākotnē aizvietos plastmasas maisiņus un spēs noārdīties.

Viņš stāstīja, ka pagaidām šķirot bioloģiskos atkritumus izvēlas salīdzinoši maz. Šajā ziņā izglītotāki ir privātmāju iedzīvotāji, kuri vienmēr ir zinājuši, ka var veidot kompostu, kuru pēc tam izmanto kā melnzemi, bet kopumā zināšanas par bioloģisko atkritumu šķirošanu nav īpaši labas.

Kā skaidroja Aizbalts, praktiski tas būs vēl viens šķirošanas konteiners brūnā krāsā, kuram būs savs izvešanas grafiks. To vedīs nevis uz kopējo "Getliņu" poligonu, bet uz īpaši izveidotajām "Getliņu" biošūnām, no kurām tiek ražota biogāze, kuru tālāk jau izmanto siltumnīcās. Līdz ar to arī šiem atkritumiem cilvēki var dot otro dzīvi, bet par to vēl ir daudz jāizglīto.

"Diemžēl pagaidām šis pakalpojums nav populārs, kaut arī praktiski pusi no sadzīves atkritumiem pašlaik veido bioloģiskie atkritumi un to izvešana visiem operatoriem būs par trešdaļu lētāka. Arī to, ka tā ir laba iespēja ekonomēt, cilvēki līdz galam vēl nav apzinājušies," uzsvēra Aizbalts.

"Eco Baltia vide" vadītājs norādīja, ka pašlaik Rīgā ir noteikts, ka atkritumi ir jāizved vismaz reizi divās nedēļās. Ja atkritumus sāk šķirot un ir vismaz viens konteiners šķirošanai, atkritumu izvešanas biežumu drīkst samazināt divas reizes.

"Līdz ar to, ja tu sāc šķirot, parasto sadzīves atkritumu konteineru var izvest pat reizi četrās nedēļās. Tā uzreiz ir ekonomija. Latvijā problēma ir tā, ka šī ekonomija bieži vien ir divi, trīs eiro mēnesī. Atkritumu apsaimniekošana ir lēta un tas īpaši nemudina domāt par izmaiņām," pastāstīja Aizbalts.

LETA jau ziņoja, ka atkritumu apsaimniekotājs "Eco Baltia vide" 2018.gadā strādāja ar 16,325 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 33,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka 3,5 reizes un bija 342 684 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānija reģistrēta 1996.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 203 470 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Eco Baltia grupa".

Pilnu interviju lasiet šeit: https://www.leta.lv/plus/B35A0F2C-6430-46C1-99F9-5C592B9B3CAB/ .