"Eco Baltia vide": Ārkārtējā situācijā savācamo atkritumu daudzums samazinājies par aptuveni 10%

Rīga, 19.maijs, LETA. Ārkārtējā situācijā savācamo atkritumu daudzums samazinājies par aptuveni 10%, salīdzinot ar periodu pirms krīzes, intervijā aģentūrai LETA stāstīja atkritumu apsaimniekotāja "Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Kā skaidroja Aizbalts, atkritumu daudzums samazinājies, jo skolas un daudzi bērnudārzi ir ciet, nestrādā daudzi biroji. 

Savukārt vairāk atkritumu rodas privātajā sektorā, jo cilvēki daudz vairāk atrodas mājās, piebilda Aizbalts. Pēc viņa stāstītā, daudziem šajā laikā patīk arī kaut ko remontēt un pārtaisīt un šajā laikā parādās arī neraksturīgi daudz būvmateriālu atkritumu.

"Esam aktivizējuši arī sadarbību ar pašvaldībām, jo mēs apkalpojam daudzas Pierīgas pašvaldības un, kā jau minēju, tad daudzi pašlaik atrodas mājās un kaut ko remontē. Tādēļ bieži vien ar esošo atkritumu konteineru nepietiek. Tā vietā, lai pasūtītu papildus atkritumu izvešanu, diemžēl ir cilvēki, kuri šos papildus atkritumus atstāj mežos vai izmanto publiskos atkritumu šķirošanas punktus," sacīja Aizbalts.

Piemēram, pie plastmasas šķirošanai paredzētajiem konteineriem nereti atrodam arī reģipša sienas vai tualetes podus, kādu izlietni, viņš piebilda. "Ja pašvaldība ir pretimnākoša, tad saviem iedzīvotājiem tiek nodrošināts kāds lielais konteiners šāda veida atkritumiem. Ja nē, tad agrāk vai vēlāk tas no mežiem un grāvmalām tāpat būs jāsavāc," viņš skaidroja.

Vienlaikus viņš stāstīja, ka uzņēmumu grupā no visiem 850 darbiniekiem neviens nav saslimis. "Eco Baltia vide" ir pārorganizējusi maiņas, automašīnas pēc katra reisa tiek dezinficētas, ekipāžas nesatiekas, koplietošanas telpas pēc iespējas netiek izmantotas un ekipāžas darbā ierodas jau formās. 

Aizbalts sacīja, ka preventīvie pasākumi ir nopietni. Ja šķirošanas cehā vai auto bāzē kāds saslimtu, tad karantīna skartu daudzus darbiniekus, bet apsaimniekotāja darbs tiek pielīdzināts operatīvo dienestu darbam, jo uzņēmumam ir jāstrādā jebkuros apstākļos. "Arī tad, ja sāktos karš, atkritumi ir jāizved," sacīja Aizbalts.

Atkritumu apsaimniekotājs "Eco Baltia vide" 2018.gadā strādāja ar 16,325 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 33,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka 3,5 reizes un bija 342 684 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānija reģistrēta 1996.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 203 470 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Eco Baltia grupa".