Ražotāja: Pieprasījums pēc sadzīves sejas maskām ir krities

Rīga, 15.maijs, LETA. Pieprasījums pēc sadzīves sejas aizsargmaskām pēdējā laikā ir krities, aģentūrai LETA atzina SIA "Lattex D" līdzīpašniece Olga Mureviča.

Uzņēmums Daugavpilī un Daugavpils novadā nodarbojas ar bērnu virsdrēbju šūšanu dažādiem pasūtītājiem ārvalstīs, taču, pielāgojoties ārkārtējai situācijai, sācis šūt arī sadzīves sejas aizsargmaskas. Tās ir iegādājušās gan valsts iestādes, gan privātpersonas. 

"Martā pieprasījums bija liels, tagad tas ir krities, jo tirgū maskas kļuvušas pieejamas," norādīja Mureviča, skaidrojot, ka pašlaik uzņēmumam ir izveidojušies masku krājumi, bet vajadzības gadījumā ražotājs ir gatavs atsākt to šūšanu.

Uzņēmuma valdes locekle norāda, ka nevar konkurēt ar Ķīnas ražotāju cenām, taču maskas esot kvalitatīvas. Intereses no lielveikalu vai aptieku tīkliem par masku piegādi līdz šim nav bijis. Mureviča stāstīja, ka aptiekām nepieciešamas sertificētas maskas, bet Latvijā iespēju sertificēt preci nav. Tuvākā vieta, kur to var izdarīt, ir Somija, un sertificēšanas iestādē ir lielas rindas. Uzņēmuma produkciju var iegādāties vai pasūtīt ražotnē Daugavpilī.

Ņemot vērā "Lattex D" pieredzi, ir saņemts pasūtījums no Somijas, un uzņēmums šūs lielu daudzumu masku no sertificēta auduma, ko sagādājis pasūtītājs.

Mureviča atklāja, ka ārkārtējā situācija uzņēmumu vēl nav ietekmējusi, taču bažas rada pandēmijas otrais vilnis rudenī un ekonomikas stāvoklis citās valstīs, kur ir sadarbības partneri. Pašlaik nav aktuāli arī pārtraukumi izejmateriālu piegādēs, jo materiāli sagādāti jau decembrī, un to pietiek līdz septembrim. Darbu turpinot arī visi vairāk nekā 100 uzņēmuma darbinieki ražotnēs Daugavpilī un Daugavpils novada Randenē.

Jau ziņots, ka 2018.gada maijā Daugavpils novada Kalkūnes pagasta Randenes ciemā tika nodota ekspluatācijā vieglās rūpniecības ražošanas teritorija ar ēku kopējo platību ap 1000 kvadrātmetru. Šis projekts Daugavpils novada teritorijā ir pirmais ražošanas objekts, ko novada pašvaldība realizējusi, izmantojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu uzņēmējdarbības attīstīšanai. 

Patlaban šajā teritorijā darbojas uzņēmums "Lattex D", kura abi ražošanas cehi ražo līdz 600 vienībām dažādas produkcijas, no tiem Randenes cehā - līdz 150 vienībām dienā.

"Lattex D" bija pirmais Daugavpils novadā, kurš ārkārtējās situācijas apstākļos sāka ražot maskas.

Uzņēmums ražo divu veidu maskas - meltblauna maskas, kas sastāv no pieciem slāņiem, kā arī trīsstūrveidīgās maskas, kur pirmais un trešais slānis 100% sastāv no kokvilnas, savukārt iekšpusē ir iestrādāts no neaustā materiāla veidots filtrs. Saskaņā ar pašvaldības sniegto informāciju, uzņēmuma jauda spēj nodrošināt līdz 3000 piecslāņu meltblauna tipa masku un līdz 4000 trīsslāņu masku ražošanu dienā. Maskas var mazgāt.

"Firmas.lv" dati liecina ka "Lattex D" apgrozījums 2018.gadā bijis 934 473 eiro, bet peļņa - 373 eiro. Dati par pagājušo gadu vēl nav pieejami. Uzņēmums vienādās daļās pieder Jeļenai Fleišerei un Murevičai.