Būvfirmas "Merks" apgrozījums pērn samazinājās par 38,5%

Rīga, 8.maijs, LETA. Būvfirma SIA "Merks" pagājušajā gadā strādāja ar 88,879 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 38,5% mazāk nekā 2018.gadā, bet kompānijas peļņa saruka par 41,2% un bija 1,451 miljons eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka apgrozījuma samazinājums bija plānots un paredzēts, un skaidrojams ar normālai tirgus situācijai netipiski lielu objektu portfeli 2017. un 2018.gadā. 

Pagājušajā gadā no kopējā "Merks" apgrozījuma 93% veidoja ēku būvniecība, bet 7% saņemti no uzņēmuma būvēto dzīvokļu pārdošanas. 2019.gadā no "Merks" apgrozījuma privātā pasūtītāja projekti veidoja 96%.

Svarīgākie pagājušā gada objekti bija "Lidl" loģistikas centrs, daudzfunkcionālais tirdzniecības centrs "Akropole", tirdzniecības centrs "Alfa" un "Laimas" saldumu ražotne. 

Pagājušajā gadā "Merks" pabeidza būvniecību trijos lielos projektos - daudzfunkcionālais tirdzniecības centrs "Akropole", tirdzniecības centrs "Alfa" un multifunkcionālais komplekss "Z-Towers".

Pērn "Merks" noslēgto jauno būvniecības līgumu apmērs bija 39 miljoni eiro, no kuriem 70% ir noslēgti ar privātiem pasūtītājiem. 2019.gada beigās ar projektēšanas un būvniecības līgumiem noslēgto, bet vēl neizpildīto darbu apmērs veidoja 31 miljonu eiro.

Pagājušā gada beigās ekspluatācijā nodota dzīvokļu projekta "Gaiļezera nami" otrā kārta, uzbūvējot trīs deviņu stāvu ēkas ar kopumā 96 dzīvokļiem Gaiļezera ielā 5, 7 un 13. Pērn "Merks" pārdeva kopā 39 dzīvokļus "Skanstes parks" un "Gaiļezera nami" projektos.

Pērn turpinājās pirmās kārtas būvniecība uzņēmuma projektā "Merks Viesturdārzs", kur kopā plānots uzbūvēt 96 dažādas platības dzīvokļus. Pirmās kārtas būvniecību paredzēts pabeigt 2020.gada otrajā ceturksnī.

"Merks" pērn turpināja arī projektu attīstību Mežciemā, Lucavsalā un Zaķusalā. Mežciema projektā veikti ēku projektēšanas darbi. Lucavsalas projektā uzņēmums turpināja darbu pie priekšlikumiem par ēku arhitektūras metu risinājumiem. Savukārt Zaķusalas projektā turpinājās apbūvei nepieciešamās infrastruktūras projektēšana. 

Tā kā situācija ar Covid-19 pandēmijas izraisīto krīzi ir neskaidra un strauji attīstās, "Merks" vadība neuzskata par iespējamu šobrīd sniegt skaitlisku aplēsi par iespējamo krīzes ietekmi uz uzņēmumu.

Tomēr vadības ziņojumā prognozēts, ka ieņēmumi samazināsies gan būvniecībā, gan dzīvokļu tirdzniecībā, jo kapitālieguldījumu apmērs šādā nenoteiktības situācijā samazināsies. Plānojot darbu izpildes termiņus, "Merks" ņems vērā, ka karantīnas perioda laikā var būt apgrūtināta pieejamība darbaspēkam un būvniecības materiāliem, īpaši tādiem, kas tiek importēti.

"Merks" vadība norāda, ka uzņēmuma finansiālā situācija ir stabila - 59% no bilances kopsummas veido īpašnieku ieguldījums, kas ir labs priekšnosacījums veiksmīgai sadarbībai ar finansējošām bankām.

Tāpat "Merks" vadības ziņojumā norādīts, ka būtiska loma pēc Covid-19 perioda būs valstij kā pasūtītājam, lai būvniecības nozari atgrieztu normālas darbības situācijā, kā arī bankām, lai nodrošinātu klientiem finansējumu pēckrīzes periodā.

Uzņēmums patlaban turpina darbu visos tās būvniecības un attīstības projektos, ievērojot piesardzības pasākumus, lai samazinātu Covid-19 izplatību, kā arī uzskata, ka "Merks" darbības turpināšanas princips tiks ievērots, rūpīgi izvēloties atbilstošu stratēģiju darbībai šajā krīzes situācijā.

2018.gadā "Merks" strādāja ar 144,415 miljonu eiro apgrozījumu un guva 2,469 miljonu eiro peļņu.

Būvkompānija "Merks" ir ģenerāluzņēmējs sabiedrisko, dzīvojamo un rūpniecisko ēku, kā arī inženierbūvju celtniecībā, kas Latvijā darbojas kopš 1996.gada. Būvkompānija "Merks" ietilpst Igaunijas "Merko Ehitus" grupā, kuras akcijas kopš 1997.gada tiek kotētas Tallinas "Nasdaq" biržā.