Babītes novadā "Eco Baltia vide" rīkotajā akcijā nodotas 13,7 tonnas elektronikas un lielgabarīta atkritumu

Rīga, 5.maijs, LETA. Babītes novadā atkritumu apsaimniekotāja "Eco Baltia vide" rīkotajā šķirošanas akcijā nodotas 13,7 tonnas elektronikas un lielgabarīta atkritumu, aģentūru LETA informēja "Eco Baltia vide" sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Zvaigzne. 

Viņa norādīja, ka šajā šķirošanas akcijā Babītes novada iedzīvotāji kopā otrreizējai pārstrādei nodeva divas reizes vairāk elektronikas un dažāda veida mēbeļu nekā iepriekšējā akcijā, kad tika savāktas 6,8 tonnas šo atkritumu. Tas liecina, ka mājsaimniecībās vēl arvien ir uzkrāti nevajadzīgi priekšmeti.

Zvaigzne stāstīja, ka akcijas laikā tika nodota gan lielā sadzīves tehnika - ledusskapji, plītis, televizori, veļas mašīnas un citas tehnikas, gan arī mazā tehnika, piemēram, fēni, mikroviļņu krāsnis, elektriskās plītiņas un cita veida iekārtas. Iedzīvotāji nodeva arī dažādas mēbeles - dīvānus, plauktiņus, krēslus.

Pēc Zvaigznes sacītā, tematiskās atkritumu šķirošanas akcijas novadā notiks arī turpmāk. Tās tiek rīkotas četras reizes gadā, taču elektronikas izvešana bez maksas tiek nodrošināta visa gada garumā. Pakalpojumu Babītes novada iedzīvotājiem iepriekš ir jāpiesaka.

Viņa arī atzīmēja, ka valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā kompānija pakalpojums sniegts bezkontakta veidā. Piesakoties jānorāda nododamās tehnikas veids un precīza adrese un vieta, kur elektronika tiks novietota savākšanai. Tāpat uzņēmumu jāinformē, ja ir kādi šķēršļi piekļūt noteiktajai atrašanās vietai. Nododamai tehnikai jābūt neizjauktai un ar visām tai piederošajām sastāvdaļām, piemēram ledusskapja kompresoru un citām būtiskām detaļām.

"Eco Baltia vide" pārstāvji arī atgādināja, ka jebkura elektroiekārta un sadzīves tehnika ir bīstamie atkritumi, tāpēc pret to utilizēšanu jāizturas īpaši atbildīgi. Elektroniku, mēbeles un cita veida lielos atkritumus nekādā gadījumā nedrīkst izmest sadzīves atkritumos vai atstāt pie konteineriem. Bezatbildīgi izmesta tehnika var atstāt negatīvu ietekmi gan uz vidi, gan apdraudēt cilvēku veselību. 

Atkritumu apsaimniekotājs "Eco Baltia vide" 2018.gadā strādāja ar 16,325 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 33,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka 3,5 reizes un bija 342 684 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas 2019.gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.