"Laflora" par apmēram pieciem miljoniem eiro plāno celt kūdras rūpnīcu Daugavpils novadā

Rīga, 28.apr., LETA. Kūdras ieguves un kūdras produktu ražošanas uzņēmums "Laflora" par aptuveni pieciem miljoniem eiro plāno būvēt kūdras pārstrādes rūpnīcu Nīcgales purvā, Daugavpils novadā, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Daugavpils novada Nīcgales pagastā esošo Nīcgales purva kūdras ieguves atradni "Laflora" apsaimnieko jau vairāk nekā 20 gadus, bet 2017.gadā kūdras ieguves platība tika paplašināta, sasniedzot 308 hektārus. Tādējādi tuvākajos 2-3 gados kūdras ieguves apjoms Nīcgales purva atradnē dubultosies un būs aptuveni 200 000 kubikmetru kūdras gadā.

"Laflora" pārstāvji piebilda, ka līdz šim uzņēmums iegūto kūdru ar autotransportu pārvadāja uz "Laflora" kūdras pārstrādes ražotni Jelgavas novadā. Taču kūdras ieguves apjoma kāpuma dēļ, pārvadāšanas procesā rodošos nemitīgi pieaugošo transporta izmaksu dēļ un nolūkā mazināt transporta radīto oglekļa dioksīda piesārņojumu kompānija izvērtējusi iespējas organizēt kūdras produktu - kūdras substrātu un frakcionētās kūdras produktu - ražošanu uz vietas Nīcgales pagastā, līdzās kūdras ieguves vietai. Ražotni plānots veidot vietā, kur uzņēmums jau pabeidzis kūdras ieguvi.

Ražotnē plānota arī jaunu, inovatīvu produktu attīstīšana un ražošana, piemēram, celtniecībā pielietojami materiāli - siltumizolācijas materiāli no kūdras, kūdras krāsa un špaktelēšanas masas. Kopējās plānotās investīcijas ražotnes izveidē sasniedz aptuveni piecus miljonus eiro, un tā nodrošinās ap 25 jaunas darbavietas.

Kompānijā uzsvēra, ka kūdras ražotnes darbu plānots sākt 2022.gada nogalē. "Ļoti ceru, ka ārkārtējā situācija valstī neaizkavēs iecerētos darbus, ka, neskatoties uz šo ekonomikai sarežģīto laiku, kredītiestādes būs gatavas drosmīgiem risinājumiem, lai finansētu šo nozīmīgo projektu Latgales reģionam. Turklāt šī iecere sakritīs ar nepieciešamību atkopt valsts ekonomiku pēc vīrusa izraisītās krīzes," uzsvēra "Laflora" vadītājs Uldis Ameriks.

Iecerēts Nīcgales purvā veikt arī vēja monitoringu, lai izvērtētu iespējas nākotnē jauno ražotni nodrošināt ar vēja elektroenerģiju, izveidojot purvā vēja parku.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Laflora" 2018.gadā strādāja ar 17,351 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 12,3% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa saruka 3,3 reizes - līdz 400 290 eiro. Kompānijas 2019.gada finanšu rezultāti vēl nav publiskoti.

Uzņēmums "Laflora" reģistrēts 1995.gadā, un tā pamatkapitāls ir 332 810 eiro. Kompānija pieder SIA "Svētvalde" (51%) un divām Vācijas privātpersonām. Kompānijas pamatdarbība ir kūdras ieguve, kūdras pārstrāde, kā arī kūdras produktu ražošana un pārdošana. Kopumā uzņēmums nodarbina apmēram 245 pastāvīgos darbiniekus, kam ik gadu kūdras ieguves sezonā pievienojas vēl ap 180 sezonas darbinieku.