"Binders" maijā plāno sākt 5,1 miljona eiro vērtu ceļa rekonstrukcijas līgumu Lietuvā

Rīga, 24.apr., LETA. Ceļu būves uzņēmums SIA "Binders" atbilstoši noslēgtajām līgumsaistībām plāno maijā sākt 5,1 miljona eiro vērtu Lietuvas valsts nozīmes reģionālā ceļa Kūlupenai-Darbenai rekonstrukciju, aģentūru LETA informēja "Binders" pārstāve Vita Noriņa.

Lai arī būvdarbi bija jāsāk 16.martā, saistībā ar Lietuvas valdības lēmumu no 17.marta slēgt valsts robežas, darbu sākums tiek prognozēts ne ātrāk kā maijā. Šobrīd notiek darba izpildes grafiku un robežu šķērsošanas procedūras saskaņošana.

Pašlaik grantētā ceļa Kūlupenai-Darbenai posmu no 0,00. līdz 11,24. un no 11,88. līdz 14,669. kilometram pārbūves gaitā paredzēts pilnībā rekonstruēt, veicot pilnu ceļa segas konstrukcijas izbūvi, tostarp atsevišķos posmos veicot atkūdrošanu, kā arī ieklājot asfalta kārtu. Tāpat tiks demontētas vecās un izbūvētas 14 jaunas ceļu šķērsojošās caurtekas un ceļa barjeras, kā arī veikts ceļa posmā esošā tilta remonts. Projekta līgumcena ir 5,1 miljons eiro.

Lai apgūtu un stiprinātu pozīcijas Lietuvas tirgū, pēdējo trīs gadu laikā "Binders" ieguldījis lielu darbu un finanšu līdzekļus Lietuvas ceļu būvniecības tirgus izpētē, norādīja Noriņa.

Viņa minēja, ka tostarp ir apzināti iespējamie sadarbības partneri un konkurenti, Lietuvas ceļu būvniecībā piemēroto tehnoloģiju atšķirības no Latvijā pielietotajiem risinājumiem, noskaidrotas materiālu ieguves - karjeru atrašanās vietas, kā arī gūta pieredze, piedaloties vairāku objektu iepirkumu konkursos, līdzvērtīgi konkurējot ar citiem pretendentiem.

"Arvien biežāk ceļu būves iepirkumu konkursos vērojama starptautiska mēroga konkurence. To redzam gan Latvijas tirgū, kur ienāk lielas ārzemju kompānijas, gan tuvākajās kaimiņvalstīs, kur, konkurējot ar vietējiem uzņēmumiem, nozarē iesaistās starptautiski spēlētāji. Tādēļ patlaban jo īpaši svarīgi ir veidot un nostiprināt pieredzi, celt kapacitāti, lai arī turpmāk spētu konkurēt starptautiskā līmenī. Lietuvas tirgū esam gājuši apzināti un mērķtiecīgi jau vairākus gadus," skaidroja "Binders" valdes priekšsēdētājs Aigars Sēja.

Projekta pasūtītājs un finansētājs ir Lietuvas Autoceļu direkcija. "Binders" tiesības realizēt projektu ieguva konkursa kārtībā starp pieciem pretendentiem, uzvarot ar labāko piedāvājumu.

Ceļu būves uzņēmuma "Binders" apgrozījums 2018.gadā bija 86,751 miljons eiro, kas ir par 34% vairāk nekā 2017.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 3,1% un sasniedza 5,205 miljonus eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma finanšu dati par 2019.gadu vēl nav publiskoti.

"Binders" reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 5 851 820 eiro. "Binders" īpašnieki ir SIA "Nule 7" (40%), kuras patiesais labuma guvējs ir Armands Garkāns, SIA "Taino 1" (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Alvis Tanbergs, un SIA "Trustee" (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Normunds Luste.