papildināta, precizēta - VID sācis kriminālprocesu saistībā ar ceļu būves uzņēmuma "Binders" darījumu Lietuvā

(Informācijas avots papildina un precizē informāciju virsrakstā un 1.rindkopā, pievienota 2.rindkopa.)

Rīga, 24.apr., LETA. Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis kriminālprocesu saistībā ar ceļu būves uzņēmuma "Binders" 2018.gadā veiktu darījumu Lietuvā, aģentūrai LETA sacīja "Binders" pārstāve Vita Noriņa.

Viņa norādīja, ka "Binders" saņēmis vēstuli no VID, kurā norādīts, ka dienestā ir sākts kriminālprocess un tādēļ VID lūdzis uzņēmumam iesniegt dokumentus par vienu konkrētu darījumu.

"Varu apliecināt, ka VID lūdzis uzņēmumam informāciju par 2018.gadā notikušu darījumu ar kādu Lietuvas uzņēmumu, kas pēc mūsu pasūtījuma veica Lietuvas ceļu būvniecības tirgus izpēti, detalizēti apskatot trīs "Binders" interesējošās galvenās pozīcijas - Lietuvas ceļu būvniecības nozari un tirgu kopumā, lielākās ceļu būvniecības kompānijas Lietuvā un karjeru saimniecību kaimiņvalstī. Līgumsaistību ietvaros notika arī vairākas konsultatīvās darba apspriedes," pastāstīja Noriņa.

Jautāta, par kuru Lietuvas uzņēmumu ir runa un cik vērts bija šis līgums, Noriņa sacīja, ka šādu informāciju uzņēmums nevar atklāt. 

Savukārt uz jautājumu, vai 2018.gada darījums ar Lietuvas uzņēmumu ir vienīgais "Binders" darījums Lietuvā, par kuru interesējas VID, Noriņa atbildēja apstiprinoši. "Iemesli, kāpēc VID nepieciešama informācija par šo darījumu, mums nav zināmi, taču visus iepriekšminētā darījuma apliecinājumus uzņēmums iesniedzis VID," norādīja Noriņa.

"Binders" pārstāve skaidroja, ka šis darījums noslēgts ar līgumu, pakalpojums ir pieņemts ar darba pieņemšanas nodošanas aktu, tas ir apmaksāts, ir rēķinu kopijas, maksājuma uzdevumu apliecinājumi. Tāpat pakalpojuma saņemšana un apmaksa īstenota, precīzi ievērojot pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas un grāmatvedības regulējumu, un "Binders" cer, ka par to pārliecināsies arī dienesti, kuri šobrīd caurskata uzņēmuma apkopoto un nosūtīto informāciju.

Noriņa skaidroja, ka Lietuvas uzņēmumam pasūtītais pētījums bija nepieciešams, lai efektivizētu uzņēmuma līdzšinējās iestrādes iekļūšanai kaimiņvalsts tirgū. 

"Pēdējo trīs gadu laikā tur esam strādājuši salīdzinoši nelielos apjomos. Ir skaidrs, ka būvniecībā izmantoto tehnoloģiju un kvalitātes standartu prasību nodrošināšanā esam konkurētspējīgi, jo lielu atšķirību, salīdzinot ar Latvijas tirgu, šajā ziņā Lietuvā nav, taču katram tirgum kopumā ir sava specifika, un sapratām, ka nepieciešama profesionāla informatīva palīdzība, lai kopumā labāk izprastu Lietuvas tirgus nianses," pavēstīja Noriņa.

"Binders" pārstāvji arī pauda uzskata, ka Lietuvas uzņēmums darbu izpildījis atbilstoši pasūtījuma nosacījumiem, tādējādi kompānija mainīja sākotnējo stratēģiju Lietuvas tirgū, un tam ir pirmie rezultāti. Pagājušajā gadā "Binders" uzvarēja līdz šim apjomīgākajā ceļu būvniecības iepirkumā kaimiņvalstī.

"Pēdējo trīs gadu laikā dažādiem pakalpojumu sniedzējiem Lietuvā uzņēmums kopumā samaksājis apmēram divus miljonus eiro, ko veido apakšuzņēmēju darba apmaksa, grāmatvedības, juridiskās, konferenču rīkošanas, piedāvājumu sagatavošanas un citu jomu konsultatīvie pakalpojumi kaimiņvalstī," piebilda Noriņa.

VID pārstāvis Andrejs Vaivars aģentūrai LETA apstiprināja, ka VID sācis kriminālprocesu pret "Binders", taču norādīja, ka, atbilstoši likumam Par nodokļiem un nodevām, sīkākus komentārus par konkrētu nodokļu maksātāju nevar sniegt.

Ceļu būves uzņēmuma "Binders" apgrozījums 2018.gadā bija 86,751 miljons eiro, kas ir par 34% vairāk nekā 2017.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 3,1% un sasniedza 5,205 miljonus eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma finanšu dati par 2019.gadu vēl nav publiskoti.

"Binders" reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 5 851 820 eiro. "Binders" īpašnieki ir SIA "Nule 7" (40%), kuras patiesais labuma guvējs ir Armands Garkāns, SIA "Taino 1" (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Alvis Tanbergs, un SIA "Trustee" (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Normunds Luste.