papildināta - "Rīgas Centrāltirgus" lauzis līgumu ar "Centrālā gastro tirgus" nomnieku

(Papildināta 7.-12.rindkopa ar SIA "International SV" pārstāvju komentāru.)

Rīga, 2.apr., LETA. Ilgstošas saistību nepildīšanas dēļ AS "Rīgas Centrāltirgus" ir lauzusi nomas līgumu ar "Centrālā gastro tirgus" nomnieci SIA "International SV", aģentūru LETA informēja iestādes pārstāve Daiga Zīrape.

Ņemot vērā minēto, "Centrālais gastro tirgus" līdz jauna nomnieka atrašanai būs slēgts. Tirgus tika atklāts 2019.gada februārī, un tas bija pirmais iekštelpu gastro tirgus Latvijā, kurā strādāja vairāk nekā 20 dažādi ēdinātāji.

Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks norāda, ka jaunu projektu īstenošana vienmēr ir saistīta ar riskiem, un šajā gadījumā "Centrālais gastro tirgus" nomnieks nav izvērtējis finanšu riskus, kas novedis pie līguma laušanas.

"Pirmais brīdinājums par nomas un komunālo maksājumu kavējumu nomniekam tika nosūtīts jau 2019.gada augustā, kas nozīmē, ka faktiski grūtības segt uzņemtās finanšu saistības "International SV" parādījās jau pāris mēnešus pēc "Gastro tirgus" atklāšanas", norāda Druvinieks. 

Izvērtējot visus savstarpēji noslēgtā līguma nosacījumus, "Rīgas Centrāltirgus" janvārī nosūtīja uzņēmumam paziņojumu par līguma izbeigšanu. Pārrunu rezultātā tika noslēgta vienošanās par parāda samaksu, kas paredzēja saistību izpildes nodrošinājuma iesniegšanu. Ņemot vērā, ka uz 31.martu "International SV" nebija iesniegusi atbilstošu saistību izpildes nodrošinājumu, kā arī nebija vienojusies ar par vienošanās grozījumiem, nomas līgums ir uzskatāms par izbeigtu, norāda uzņēmumā.

Centrāltirgū arī uzsver, ka "International SV" finanšu saistību nepildīšana nav saistīta ar nepārvaramas varas apstākļiem vai Covid-19 izraisīto ekonomisko krīzi, jo pirmais brīdinājums par maksājumu kavējumu tika nosūtīts jau pagājušā gada augustā.

Tikmēr "International SV" īpašnieks Viktors Ravdive aģentūru LETA informēja, ka gatavojas Centrāltirgus lēmumu pārsūdzēt tiesā. Uzņēmums atzīst, ka tam ir izveidojušās parādsaistības, taču kompānija vairāku mēnešu garumā centusies pierādīt, ka ieguldījumi vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā sevi nav attaisnojuši.

"Pēc ilgām sarunām tika noslēgta notariāli apstiprināta pušu vienošanās par pakāpenisku parāda atmaksas grafiku. 4.martā Centrāltirgum tika nosūtīta vēstule uz 26 lapām ar norādi uz iznomātāja aprēķina kļūdām, par iesniegtām, patiesībai neatbilstošām finanšu prognozēm un norādēm uz darboties nespējīgu "Centrālā Gastro tirgus" finanšu modeli," pauž Ravdive, norādot, ka panākta arī vienošanās par parādsaistību dzēšanu 100% apmērā septiņu dienu laikā, ja gadījumā tiek panākta vienošanās par nosacījumu maiņu.

"Neskatoties uz parakstīto aktu un mutiskām vienošanām, Centrāltirgus pilnībā noignorēja minēto vēstuli un šos pierādījumus," pauž uzņēmuma pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, Centrāltirgum esot nosūtītas arī trīs vēstules ar lūgumu slēgt gastro tirgu ārkārtējās situācijas laikā, uz ko atbilde neesot saņemta.

Atbilde neesot saņemta arī uz aicinājumu ņemt vērā ārkārtējo situāciju valstī, un apturēt līguma nosacījumus. Informāciju par līguma laušanu uzņēmums esot saņēmis šorīt no medijiem, bet vēlāk par lēmuma pieņemšanu saņemti dokumenti ar atpakaļejošu datumu, kas, Ravdives ieskatā, "norāda uz partnera nodomu slēpt informāciju par patiesiem līguma laušanas iemesliem un bezatbildīgu darba organizēšanu."

"Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka "International SV" pilnībā pieder Ravdivem un patlaban tai ir uzsākts maksātnespējas process. Uzņēmums 2018.gadā strādājis ar 1,35 miljonu eiro apgrozījumu un 5602 eiro zaudējumiem, kā arī tam reģistrēti nodokļu parāds gandrīz 40 000 eiro apmērā.

Ņemot vērā, ka "food-court" jeb restorānu pagalma koncepcija, kas piedāvā atšķirīgu virtuvju ēdienu gatavošanu uz vietas apmeklētāju acu priekšā, ir pieprasīta Rīgas pilsētas iedzīvotāju un viesu vidū, līdzīga veida koncepts Rīgas Centrāltirgū tikšot saglabāts.

"Interesi ir izrādījuši gan esošie Rīgas Centrāltirgus nomnieki, gan citi nozares pārstāvji, taču konkrēts risinājums tiks meklēts pēc ārkārtas situācijas beigām", pauž Druvinieks.

Iekštelpu gastro tirgus būvniecības darbi Rīgas Centrāltirgū tika sākti 2018.gadā jūnijā un pilnībā pabeigti 2019.janvārī, kam sekoja labiekārtošanas darbi. Tā kopējā platība ir 1079,6 kvadrātmetri ar 380 sēdvietām, un tas atrodas renovētajā Rīgas Centrāltirgus gastronomijas paviljonā.