Ārkārtējās situācijas laikā aptieku tīklā "Apotheka" audzis pieprasījums pēc nomierinošajiem līdzekļiem

Rīga, 31.marts, LETA. Globālā Covid-19 pandēmija un valstī izsludinātais ārkārtējais stāvoklis daudziem Latvijas iedzīvotājiem radījis papildu emocionālo slodzi, tāpēc nervus nomierinošo līdzekļu pieprasījums, pēdējā mēneša laikā palielinājies par 20%, liecina aptieku tīkla "Apotheka" dati.

Aptieku tīkla pārstāvji norādīja, ka šī iepriekš vēl nepiedzīvota situācija var radīt stresu, bailes un satraukumu gan pieaugušajiem, gan bērniem. Šobrīd sabiedrībā vērojamas dažādas, pat krasi atšķirīgas uzvedības - ir daļa, kas, šķiet, nesatraucas nemaz un turpina savas ikdienas gaitas, un citi, kuri situāciju uztver ļoti saasināti. 

"Stress var radīt bailes un uztraukumu, ietekmēt miega kvalitāti, ēšanas paradumus, spēju koncentrēties, kā arī radīt vēlmi pastiprināti lietot alkoholu, tabaku un citas kaitīgās vielas, kā rezultātā veselība tiek pakļauta vēl lielākam riskam. Vislabāk ar stresu cīnīties, mainot ikdienas paradumus, un tikai tad, ja tas neizdodas, meklēt citus risinājumus," norādīja "Apotheka" sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane. 

Stresa mazināšanai aptieku tīkls iesaka regulāras fiziskās aktivitātes, kuras var palīdzēt mazināt stresu un nemieru, atbrīvojot "laimes hormonus", uzlabojot miegu un arī pašsajūtu.Tāpat tiek ieteikta dalīšanās ar emocijām, sabalansēts uzturs un dziļas elpošanas vingrinājumi.

"Ja, arī mainot ikdienas paradumus, situācija neuzlabojas, nepieciešams konsultēties ar farmaceitu. Nemiera mazināšanai bieži tiek izmantota fitoterapija jeb ārstēšana ar augu drogām un to preparātiem - tie ir vieglākas un maigākas iedarbības, kā arī nav atkarību izraisoši," norādīja Fleišmane. 

"Apotheka" aptieku tīkla īpašniece SIA "A Aptiekas" 2018.gadā strādāja ar 50,78 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 1,09 miljonu eiro apmērā, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmuma finanšu dati par 2019.gadu vēl nav publicēti.

SIA "A Aptiekas" dibināta 2005.gadā, un tās pamatkapitāls ir 284 704 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir SIA "Magnum Medical", kas pieder Igaunijā reģistrētajai AS "Magnum".