Valsts prezidenta kanceleja pieprasījusi VNĪ skaidrot iemeslus Rīgas pilij paredzēto krēslu izgatavošanas izmaksu sadārdzinājumam

Rīga, 26.marts, LETA. Valsts prezidenta kanceleja pieprasījusi VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) skaidrot situāciju par iepirkumu Rīgas pils Čakstes kabineta krēsliem, kas pirms pieciem gadiem tika izgatavoti neatbilstošā izmērā un līdz ar to netika pieņemti lietošanā Rīgas pilī.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, prezidenta kanceleja 2015.gadā Rīgas pils mēbeļu iepirkuma ietvaros bija samaksājusi VNĪ par jaunu, analogu reprezentācijas mēbeļu izveidošanu 9620 eiro, lai pēc vēsturiskajām skicēm tiktu izgatavoti krēsli Čakstes kabinetam.

Iepirkumu Čakstes kabineta krēslu iegādei veica VNĪ, kas arī izstrādāja tehnisko projektu, noslēdza līgumu un pieņēma krēslus no tā izgatavotāja. Kanceleja, konstatējot, ka Čakstes kabineta krēsli ir neatbilstoši - neatbilda izmēriem - un to izvietošana neļauj telpu izmantot reprezentācijas vajadzībām, tos nepieņēma lietošanā no VNĪ un nav pārņēmusi tos savā grāmatvedības uzskaitē.

Kopš 2016.gada prezidenta kanceleja regulāri ir prasījusi aizstāt krēslus ar atbilstošiem, lietošanai derīgiem krēsliem. VNĪ bija apņēmusies kļūdu labot, līdz ar to kanceleja savā budžetā neplānoja papildu izmaksas krēslu iegādei. 2019.gadā kanceleja aicināja atrisināt VNĪ šo ieilgušo jautājumu. VNĪ apņēmās izgatavot krēslus par saviem līdzekļiem. Kancelejas budžetā nav plānoti papildu līdzekļi izmaksām par šiem krēsliem, skaidroja Deičmane.

Ņemot vērā, ka iepirkumu veica VNĪ, Valsts prezidenta kanceleja nepiedalījās iepirkuma procedūrā.

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis ceturtdien sazinājās ar VNĪ valdes priekšsēdētāju Renāru Griškeviču, aicinot skaidrot situāciju un iemeslus būtiskam krēslu izgatavošanas izmaksu sadārdzinājumam.

LETA jau vēstīja, SIA "BDF" un SIA "Šusts" par 31 984 eiro Rīgas pilij izgatavos astoņu vēsturisko krēslu kopijas, liecina VAS "Valsts nekustamie īpašumi" ar abiem uzņēmumiem noslēgtais līgums.

Iepirkuma nolikumā norādīts, ka krēslu karkass jāizgatavo no saplākšņa, kas nav plānāks par 10 milimetriem, savukārt pārējās krēsla daļas jāizgatavo no kvalitatīvas masīva ozola koksnes.

Paredzēts, ka krēsla krēslu tapsēšanai izmantos audumu "Dausman - 616 linen". Tas ir no krāsotiem diegiem dubultauduma pinumā austs audums ar reljefu zīmējumu veidojošu rakstu, kuru veido simetriskā, vienmērīgā ritmā izkārtoti ģeometriski elementi.

Tehniskajā specifikācijā rakstīts, ka "auduma noskaņojums, iespaids un struktūras raksturs atbilst vēsturiski stilistiskiem kritērijiem ar atsauci uz etnogrāfiju".

Uzņēmumi apņēmušies krēsliem un materiāliem nodrošināt garantijas laiku uz pieciem gadiem.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka mēbeļu ražotājs "BDF" reģistrēts 2010.gadā un tā pamatkapitāls ir 70 eiro. Uzņēmums pieder Jurim Zelmenim. 2018.gadā "BDF" strādāja ar 123 324 eiro apgrozījumu un 259 eiro peļņu.

Savukārt uzņēmums "Šusts", kas nodarbojas ar mēbeļu un dzīvokļu iekārtu remontu, kā arī ar mēbeļu ražošanu, dibināts 2001.gadā un tā pamatkapitāls ir 8236 eiro. 2018.gadā "Šusts" strādāja ar 68 390 apgrozījumu un 116 eiro zaudējumiem. Uzņēmums pieder Andrim Šustam, liecina informācija "Firmas.lv".