Rīgas dome nodod lidlauka daļas bezatlīdzības lietošanā nodibinājumam "Lidosta Spilve"

Rīga, 20.marts, LETA. Rīgas domes pagaidu administrācija šodien lēma nodot lidlauka daļas Daugavgrīvas ielā, Rīgā bezatlīdzības lietošanā nodibinājumam "Lidosta Spilve".

Domes pagaidu administrācija piekrita nodot nodibinājuma pārziņā pašvaldībai piederošu zemesgabalu Daugavgrīvas šosejā 2, kā arī zemesgabalu daļas Voleros "Reinberģi" esošajā īpašumā.

Nododamā īpašuma aprēķinātā atlikusī vērtība 2020.gada janvārī ir nulle eiro, savukārt nododamo zemesgabalu kopējā kadastrālā vērtība 2020.gada janvārī ir 306 697 eiro.

Zemesgabali tiek nodoti bezatlīdzības lietošanā balstoties uz līgumu, kas noslēgts starp Rīgas brīvostas pārvaldi un "Lidostu Spilve" uz laiku, kamēr nodibinājumam ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss, vai līdz brīdim, kad zemesgabali vai to daļa būs nepieciešami Rīgas brīvostas pārvaldei vai pašvaldībai to funkciju nodrošināšanai, bet ne ilgāk par 10 gadiem no līguma spēkā stāšanās brīža.

Kā aģentūrai LETA skaidroja pašvaldības pārstāve Baiba Gailīte, šie zemesgabali tiks nodoti biedrībai lietošanā, lai to izmantotu kā lidlauku mazajai aviācijai.

Viņa norādīja, ka zemesgabali ir viens kopums, kuru pašvaldība var nodot bezatlīdzības lietošanā nodibinājumam norādītajai funkcijai.

Kā ziņots, 2018.gada novembrī Rīgas dome atbalstīja lēmumu par Spilves lidlaukā esošu skrejceļu atpirkšanu no SIA "Spilve International Business Park" par 180 085 eiro un vienlaikus pieņēma lēmumu par pašvaldības nodibinājuma "Lidlauks Spilve" likvidēšanu.

Kā aģentūrai LETA toreiz skaidroja nodibinājuma valdes loceklis Jānis Maslovskis, nodibinājums "Lidlauks Spilve" tika radīts ar mērķi izveidot lidlauku un nodrošināt tā izmantošanu atbilstoši sabiedriskā labuma organizācijas statusam. Balstoties uz Rīgas attīstības plānu 2006.-2018.gadam, lidlauku primāri bija paredzēts izmantot vispārējās nozīmes aviācijas un tehnisko sporta veidu darbības attīstībai un nodrošināšanai, tehnisko sporta veidu popularizēšanai, informējošu un izglītojošu pasākumu organizēšanai, mācību grupu veidošanai amatieru un aviācijas personāla sagatavošanai, kā arī citiem uzdevumiem. Nodibinājums darbojās gan uz Rīgas Brīvostai, gan uz "Rīgas namiem" uzticētās zemes.

Lidlauka zemes īpašumi pieder Rīgas pašvaldībai, taču tā teritoriju apsaimnieko pašvaldības uzņēmums "Rīgas nami" un Rīgas Brīvosta. "Rīgas nami" savu pārvaldīto teritoriju 2016.gadā nodevis apsaimniekošanā SIA "Aerobig Plus". Līdz tam daļa lidlauka teritorijas piederēja arī "Spilve International Business Park", taču līdz ar domes lēmumu atpirkt viņiem piederošo skrejceļu visa lidlauka teritorija nu ir pašvaldības īpašumā.

Nodibinājuma "Lidlauks Spilve" toreiz iesniegtajā vēstulē domei norādīts, ka tā valde 5.novembrī pieņēmusi lēmumu par darbības izbeigšanu jeb likvidāciju, kā galveno iemeslu minot nespēju nokārtot lidlauka sertifikātu. "Lidlauks Spilve" no 2012.gada līdz 2017.gadam bija sertificēts kā lidlauks vispārējās aviācijas lidojumiem un aviācijas speciālajiem darbiem. Tomēr atkārtotu lidlauka apliecību viņiem iegūt neizdevās, jo sertifikācijas iegūšanas noteikumi, salīdzinot ar 2012.gadu, bija kļuvuši stingrāki, proti, starp visiem nomniekiem bija jāpanāk vienošanās par zemes lietošanu, ko panākt neizdevās.

Lai gan tika pieņemts lēmums par pašvaldības nodibinājuma likvidēšanu, Maslovskis domei bija paspējis piedāvāt variantu, kā lidlauks savu darbību tomēr varētu turpināt. Proti, lidlaukā savu darbību uzsācis jauns nodibinājums "Lidosta Spilve", un tieši viņu pārziņā tiks nodots atpirktais skrejceļš un lidlauka daļas.

Pēc Maslovska teiktā, nodibinājumu izveidojuši vairāki privātīpašnieki, kuri ir ieinteresēti aviācijas nozarē un mazās aviācijas biznesā. "Tur ir pilotskola, uzņēmums, kas ir aviācijas darbu veicējs un pētniecības centrs, kā arī tiks nodrošināti citi darbības veidi," toreiz sacīja Maslovskis, norādot, ka ir viens no šīm privātpersonām.

"Firmas.lv" pieejamie dati liecina, ka nodibinājuma "Lidlauks Spilve" valdes locekļi bija Rīgas domes deputāts Vadims Baraņņiks (S), Rīgas domes Finanšu departamenta darbinieks Andris Konošonoks un Maslovskis. "Lidlauks Spilve" dibināts 2010.gadā. 2018.gadā tā apgrozījums bija 101 286 eiro, bet peļņa - 43 795 eiro.

Savukārt "Lidosta Spilve" pieder Maslovskim, Jaroslavam Gaļejevam un Dmitrijam Kušiņičevam. Tas dibināts 2018.gada janvārī.