Augstākā tiesa vērtēs, kādas hidroelektrostacijas var pretendēt uz finansējumu par novecojušo turbīnu nomaiņu

Rīga, 14.febr., LETA. Augstākā tiesa (AT) šodien rakstveida procesā vērtēs, kādām hidroelektrostacijām saskaņā ar tiesību normām ir tiesības pretendēt uz finansējumu par novecojušo turbīnu nomaiņu, aģentūru LETA informēja AT.

Senāta Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs SIA "Patina" kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

AT skaidroja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) apstiprināja "Patina" projekta iesniegumu par modernas un videi draudzīgas hidroelektrostacijas izveidi un noslēdza ar pieteicēju līgumu par projekta realizāciju. Lai gan pieteicēja hidroelektrostaciju ir izveidojusi, lietā ir strīds par tās atbilstību normatīvajos tiesību aktos noteiktajiem finansējuma piešķiršanas priekšnoteikumiem un secīgi par ministrijas pienākumu veikt līgumā noteiktā finansējuma izmaksu.

Lietā ir būtiski noskaidrot, kādām hidroelektrostacijām saskaņā ar tiesību normām ir tiesības pretendēt uz finansējumu par novecojušo turbīnu nomaiņu un kādā mērā ministrijas rīcība, apstiprinot sākotnējo "Patina" projekta iesniegumu, varēja radīt tiesisko paļāvību par tajā paredzētā projekta atbilstību normatīvajos tiesību aktos noteiktajām prasībām, informēja Senātā.

Atbildētāji lietā ir VARAM un SIA "Vides investīciju fonds", ar kuriem "Patina" noslēgusi līgumu par projekta īstenošanu.

"Firmas.lv" dati liecina, ka 2000.gadā reģistrētais uzņēmums "Patina" nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu Gulbenes novadā. Uzņēmuma īpašnieks ir Aldis Stūriška.

"Patina" apgrozījums 2018.gadā bijis 165 788 eiro, bet peļņa sasniegusi 51 889 eiro.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka "Patina" iepriekš bija iesaistīta tiesvedībā par Karvas mazās hidroelektrostacijas darbību uz Vaidavas upes.