"Latvijas hipotēka" brīdina par uzņēmuma vārdā sūtītām viltus īsziņām

Rīga, 12.febr., LETA. Nebanku kreditētājs "Latvijas hipotēka" aicina iedzīvotājus neuzķerties uz viltus īsziņām, kuras sūtītas uz mobilajiem tālruņiem uzņēmuma vārdā, aģentūru LETA informēja "Latvijas hipotēkas" pārstāve Diāna Āboltiņa.

Viņa atklāja, ka īsziņā norādīts teksts "Mes Uzticamies Klientiem! Sutiet konta nr. uz epastu un mes ieskaitisim 3000 EUR. Pec tam nosutiet kadastra nr. un nokartosim hipoteku uz 15 gadiem 75 EUR/men." 

"Latvijas hipotēkas" vadītājs Edgars Tālums uzsvēra, ka nav šādu aktivitāti veikuši, tāpēc lūdz, ja kāds minēto īsziņu saņēmis, vērsties tiesībsargājošās iestādēs vai pie nebanku kreditētāja. "Mēs saprotam, ka viltvārži nesnauž, taču mums ir savi veidi un instrumenti, kā informēt klientus par jaunākajiem piedāvājumiem, nesolot šādas absurdas lietas. Aicinām uz šādām īsziņām vai telefona zvaniem neatbildēt un nekādā gadījumā nevērt vaļā aizdomīgas saites un interneta mājas lapas," viņš norādīja.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis skaidroja, ka īsziņas un mobilās lietotnes "WhatsApp" arvien biežāk tiek izmantoti kiberuzbrukumu veikšanai.

"Pirms atbildēt vai spiest uz ziņojumā norādītās saites, rūpīgi izvērtējiet, vai šādu ziņu tiešām varētu būt sūtījis norādītais uzņēmuma vai iestāde, kā arī, cik loģiski ir tas, ka jums šāda ziņa vispār tika nosūtīta? Šaubu gadījumā aicinām ar potenciālo sūtītāju sazināties pa citiem alternatīviem kanāliem, piemēram, izmantojot oficiālajā vietnē norādīto telefona numuru vai e-pastu," viņš atgādināja.

Viņš piebilda, ka, saņemot šādu krāpniecisku ziņojumu, ieteicams informēt par to pašu uzņēmumu vai iestādi, kuras vārdā ziņojums izsūtīts, kā arī sazinieties ar savu mobilo pakalpojumu sniedzēju, lai bloķētu šādas īsziņas.

"Latvijas hipotēka" jau ir informējusi attiecīgos dienestus, kā arī uzņēmums aicina iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt, kam uzticēt savus personas datus, pirms tos kādam elektroniski nosūtīt.

Kā ziņots, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pērn piemēroja "Latvijas hipotēka" 50 000 eiro sodu, kā arī uzlika par pienākumu izbeigt reversās nomas pakalpojuma piedāvāšanu patērētājiem. 

"Latvijas hipotēka" reģistrēta 2008.gadā, un tās pamatkapitāls ir 426 900 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas īpašnieki ir Edgars Tālums (65%) un Ņikita Gončars (35%). 2018.gadā "Latvijas hipotēkas" apgrozījums bija 1,701 miljons eiro, bet peļņa - 234 152 eiro.