Saulītis: "RNP liftu lieta" nerada pamatu satraukties par daudzdzīvokļu namos esošo liftu drošību

Rīga, 6.febr., LETA. Neraugoties uz to, ka saistībā ar pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) noslēgto līgumu par uzņēmuma apsaimniekoto daudzdzīvokļu namu liftu apkalpošanu ir sākts kriminālprocess, iedzīvotājiem nav pamata satraukties par liftu drošību, intervijā Latvijas Radio sacīja RNP valdes priekšsēdētājs Ernests Saulītis.

Viņš norādīja, ka jau pērn, iepazīstoties ar apsaimniekošanas uzņēmuma "Hausmaster" bažām par iespējamiem pārkāpumiem RNP liftu apkalpošanas iepirkumā, RNP vērsās pie liftus sertificējošajām institūcijām ar jautājumu, vai ir pamats uztraukties par kapitālsabiedrības apsaimniekoto ēku liftu drošību. "Tāda īsā atbilde bija, ka kopumā nevajadzētu [uztraukties], jo apakšuzņēmēji ir kompetenti liftu apkopēs. Tātad no kvalitātes viedokļa nevajadzētu būt kaut kādām problēmām," norādīja Saulītis, piebilstot, ka RNP ir noslēgts arī atsevišķs līgums ar liftu darbību uzraugošajām institūcijām.

Policijas veiktā kratīšana RNP telpās Saulītim esot bijusi pārsteigums. "Tātad ir tomēr krāpšanas elementi, par kuriem jānoskaidro, kā tad tie ir radušies," situāciju komentēja uzņēmuma vadītājs.

Jautāts par RNP valdes atbildību saistībā ar aizdomīgo liftu apkalpošanas iepirkumu, Saulītis atbildēja, ka par to ir grūti spriest, jo vispirms tad būtu jāsaprot, vai valde bija apzināti iesaistījusies notikušajā.

Saulītis atkārtoti pauda, ka viņa rīcībā nav informācijas par nevienu aizturētu RNP darbinieku, taču divas atstādināšanas viņš veicis pēc paša iniciatīvas, apzinoties, "kādus dokumentus policija vēlējās iegūt, kas šos līgumus kontrolēja, kas parakstīja pieņemšanas-nodošanas aktus". "Šīs atbildības man ir zināmas, un tur man nevajag policijas izziņu," veiktās atstādināšanas, kā arī iecerētā audita veikšanu komentēja uzņēmuma vadītājs.

Kā ziņots, policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar RNP noslēgto aptuveni astoņus miljonus eiro vērto līgumu ar uzņēmumu "Liftu alianse" par RNP apsaimniekoto daudzdzīvokļu namu liftu apkalpošanu. Lietā pēdējās nedēļas laikā veiktas vairākas kratīšanas abu līgumslēdzēju pušu birojos, kā arī aizturētas vairākas personas.

RNP valde saistībā ar Valsts policijas sākto kriminālprocesu uz pārbaudes laiku atstādinājusi no amata pienākumu pildīšanas RNP Tehniskās pārvaldes direktoru un Tehniskās pārvaldes Elektrosistēmu nodaļas vadītāju, aģentūra LETA noskaidroja RNP.

Uzņēmuma Tehniskās pārvaldes direktors ir Edgars Akmens, bet Tehniskās pārvaldes Elektrosistēmu nodaļas vadītājs ir Andrejs Maļinovskis. Kā liecina uzņēmuma mājaslapā atrodamā informācija, Maļinovskis bija iepirkumu komisijas priekšsēdētājs arī liftu apkopes iepirkumā, par kuru ierosināts kriminālprocess. Savukārt Akmens bija Maļinovska vietnieks.

Vienlaikus RNP nolēmusi veikt visaptverošu auditu par uzņēmuma pārvaldīšanā esošo daudzdzīvokļu māju liftu apkalpošanas līgumu. Audita veikšana tiks deleģēta kā ārpakalpojums.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Liftu alianse" pieder Igoram Babkinam. Uzņēmums 2018.gadā apgrozījumu palielinājis par 20%, sasniedzot 1 319 939 eiro, bet nopelnījis par 92% vairāk nekā gadu iepriekš jeb 1 214 689 eiro.

Pērn namu apsaimniekošanas uzņēmums AS "Hausmaster" un liftu ražotājs AS "Latvijas lifts-Šindlers" vērsās ENAP ar lūgumu izvērtēt RNP liftu iepirkumu.

Iesniegumā tik norādīts, ka "Hausmaster" kopā ar "Latvijas lifts-Šindlers" piedalījās pārvaldnieka organizētajā konkursā "Liftu tehniskā apkope, plānoto un avārijas remontdarbu veikšana". Konkursa prasības paredzēja, ka ir nepieciešami 134 speciālisti un, lai kvalificētos šim konkursam, finanšu apgrozījumam pēdējo triju gadu laikā jābūt 8 300 000 eiro. Taču visi iesniegtie piedāvājumi, ieskaitot "Hausmaster" un "Latvijas lifts-Šindlers" piedāvājumu, tika noraidīti un konkurss izbeigts. 

Neskatoties uz to, RNP divu nedēļu laikā pēc konkursa izbeigšanas organizēja jaunu konkursu - sarunu procedūru, kurā tika uzaicināti piedalīties vairāki uzņēmumi - SIA "Vidzemes lifts", SIA "Avva", SIA "Kone lifti Latvija", SIA "Lifts" un SIA "LVS centrs". "Hausmaster" un "Latvijas lifts-Šindlers" iesniegumā tiesībsargājošajām iestādēm norādīja, ka daļai no šiem uzņēmumiem ir tikai divi-trīs darbinieki, un dažu šo uzņēmumu apgrozījums nav lielāks par 50 000 eiro.

"Neskatoties uz to, ka "Latvijas lifts-Šindlers" un "Hausmaster" bija nepieciešamā kvalifikācija un resursi, lai piedalītos sarunu procedūrā, mēs nesaņēmām uzaicinājumu tajā piedalīties. Rezultātā līgums par liftu uzturēšanu, plānveida un avārijas remontu pakalpojumiem nākamo divu gadu laikā 8 300 000 eiro apmērā tika piešķirts SIA "Liftu alianse" - uzņēmumam bez pietiekamas pieredzes un resursiem šādu līgumsaistību izpildei, kuram ir tikai astoņi darbinieki," bija teikts iesniegumā.

Tā laika RNP valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs apgalvoja, ka uzņēmumu vēršanās tiesībsargājošajās iestādēs ir nomelnošanas kampaņa.