papildināta - VDD sāktajā kriminālprocesā viens no aizdomās turētajiem ir "Baltijas mediju alianses" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Solodovs

(Pievienota 13.-14.rindkopa.)

Rīga, 5.febr., LETA. Valsts drošības dienesta (VDD) sāktajā kriminālprocesā par starptautisko sankciju pārkāpšanu viens no aizdomās turētajiem ir SIA "Baltijas mediju alianse" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Oļegs Solodovs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Pēc "Firmas.lv" datiem, Latvijas valstspiederīgajam Solodovam pieder 50% uzņēmuma kapitāla daļu, bet otri 50% pieder Krievijas valstspiederīgajam Aleksejam Pļasunovam.

Solodovs ir "Baltijas mediju alianses" valdes priekšsēdētājs kopš tā dibināšanas 2007.gadā. Kopā ar viņu valdē darbojas arī Pļasunovs, liecina "Firmas.lv" dati.

Kā ziņots, VDD otrdien, 4.februārī, veicis vairākas kratīšanas Rīgā un Tallinā. Kratīšanas veiktas 2019.gada 19.decembrī sāktā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 84.panta 3.daļas - par Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Kā informē VDD, dienas gaitā sadarbībā ar Igaunijas Drošības policiju (KAPO) tika veiktas vairākas sankcionētas kratīšanas ar aizdomās turētajām personām saistītos objektos Rīgā un tās apkaimē, kā arī Tallinā, to laikā iegūstot lielu skaitu dokumentu un datu nesēju.

"Izmeklēšanā iegūtā informācija rada pamatu aizdomām, ka personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās nodrošinājusi piekļuvi finanšu un saimnieciskajiem resursiem lielos apmēros personai, pret kuru vērstas Eiropas Savienības sankcijas par darbībām, ar ko tiek grauta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība," teikts VDD izplatītajā paziņojumā.

Minētajā lietā patlaban divām personām ir piemērots aizdomās turētā statuss un noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Vēl vairākām personām ir noteikts procesuālais statuss - persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Lai izmeklēšana varētu noritēt netraucēti, VDD no plašākiem komentāriem par šo gadījumu pagaidām atturas.

VDD atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Kā ziņots, viens no objektiem, kur VDD amatpersonas otrdien veica kratīšanu, iespējams, ir "Baltijas mediju alianse", vēstīja Latvijas Televīzija. Uzņēmuma birojs atrodas Rīgā, Ģertrūdes ielā.

"Baltijas mediju alianse" ietilpst televīzija "Pirmais Baltijas kanāls", reklāmas aģentūras "Pirmais Baltijas muzikālais kanāls" un "Baltijas mediju reklāma", reklāmas un mediju aģentūra "Ren TV Baltic", televīzijas kanālu izplatītājs "Tem LV" un izdevniecības nams "Print Media", kā arī laikraksti "MK Latvija" un "MK Estoņija" un to interneta versijas.

Kopumā "Baltijas mediju aliansē" ietilpst 25 televīzijas kanāli Baltijā. Uzņēmums producē vietējās televīzijas ziņas Latvijā un Igaunijā.

Kompānija "Baltijas mediju aliance" reģistrēta 2007.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 3 579 518 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Baltijas mediju aliance" ir seši meitasuzņēmumi - "Pirmais Baltijas kanāls", "Baltijas mediju reklāma", "Tem LV", "Izdevniecības nams "Print Media"", "Ren TV Baltic"un "Pirmais Baltijas muzikālais kanāls". Visās šajās kompānijās "Baltijas mediju aliance" ir vienīgā īpašniece.

"Baltijas mediju aliance" koncerna apgrozījums 2018.gadā bija 19,443 miljoni eiro, kas ir par 5,2% mazāk nekā gadu iepriekš, bet grupas peļņa pieauga 29 reizes un bija 3,895 miljoni eiro.