"Latraps" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā saruka par 10,7%

Rīga, 13.janv., LETA. Lauksaimniecības tehnikas tirdzniecības un pakalpojumu nozares uzņēmuma "Latraps" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2018.gada 1.jūlija līdz 2019.gada 30.jūnijam, bija 198,867 miljoni eiro, kas ir par 10,7% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa saruka par 35,1% - līdz 664 704 eiro, liecina "Firmas.lv".

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka "Latraps" darbības rezultātus pagājušajā finanšu gadā ietekmēja dažādi faktori.

Tostarp 2018.gadā graudu kopraža Latvijā bija par 23,6% mazāk nekā iepriekšējā gadā, veidojot zemāko graudu kopievākumu pēdējo piecu gadu laikā. Graudu kopražu būtiski ietekmēja ilgstošais sausuma periods, kā arī ziemāju sējumu platību būtiskais samazinājums saistībā ar 2017.gada lietavu ietekmes apgrūtināto ziemāju sēju. Ziemāju sējumu platības samazinājās par 34,9%, tostarp ziemas kviešu - par 35%.

"Latraps" vadības ziņojumā arī minēts, lai gan 2018.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par 36,1% pieauga vasarāju graudaugu sējumu platības, to vidējā ražība no viena hektāra sausuma ietekmē bija zemākā kopš 2010.gada. Latvijā kopumā 2018.gadā iepirkts par 26,7% mazāk graudu nekā gadu iepriekš. Tikmēr graudu vidējā iepirkuma cena salīdzinājumā ar 2017.gadu palielinājās par 16%, kas ir augstākā iepirkuma cena kopš 2014.gada. 

Vienlaikus sauso laika apstākļu dēļ 2018.gadā būtiski pieauga graudu kvalitāte, taču, ņemot vērā, ka līdzīgi laika apstākļi bija lielā daļā Eiropas, izveidojās augstas kvalitātes kviešu pārprodukcija.

Kopumā, pēc kompānijas vadības ziņojumā minētā, Latvijā tika ievākta par vienu trešdaļu mazāka raža nekā iepriekšējā gadā, kas atspoguļojās arī "Latraps" iepirkumā. Sauso laika apstākļu dēļ būtiski samazinājās arī ieņēmumi no graudu kaltēšanas pakalpojumiem. Kooperatīva apgrozījuma kritumu ietekmēja arī pieprasījuma samazināšanās pēc lauksaimniecības tehnikas. Tikmēr par 20% palielinājās lauksaimniecības pārdotais lauksaimniecības izejvielu apmērs.

"Latraps" pagājušajā finanšu gadā turpināja Daugavpils graudu pirmapstrādes kompleksa būvniecību, lai uzlabotu biedriem sniegto pakalpojumu pieejamību un palielinātu graudu pieņemšanas apmērus.

Tāpat Kooperatīva vadība norāda, ka 2019.gadā laika apstākļi visā Latvijā, jo īpaši reģionos, bija graudkopībai labvēlīgi un tika ievākta Latvijas vēsturē otra lielākā graudu kopraža. Arī augkopības produkcijas tirgus cenas bija virs pēdējo gadu vidējā līmeņa. 2019.gada rudenī apstākļi ziemāju sējai un attīstībai bija īpaši labvēlīgi, kas ļauj ar optimismu skatīties uz nākamā gada ražu.

Iepriekšējā finanšu gadā, kas ilga no 2017.gada 1.jūlija līdz 2018.gada 30.jūnijam, "Latraps" apgrozījums bija 222,646 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 1,024 miljons eiro.

"Latraps" reģistrēta 2000.gadā. "Latraps" pamatdarbība ir biedriem nepieciešamo lauksaimniecības izejvielu un viņu izaudzētās produkcijas tirdzniecība, graudu un rapšu pirmapstrāde.