Tropisko garneļu audzētavu Siguldas pagastā par apmēram pieciem miljoniem eiro būvēs uzņēmums "Mesako"

Rīga, 7.janv., LETA. Uzņēmumam "APGE" tropisko garneļu audzētavu Siguldas pagastā par apmēram pieciem miljoniem eiro būvēs uzņēmums "Mesako", liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Kompānija bija uzvarētāja starp trim pretendentiem "APGE" izsludinātajā iepirkumu konkursā par tropisko garneļu audzētavas būvniecību un aprīkošanu ar tehnoloģiskajām iekārtām. Līgumcena ir 4,861 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Projektu plānots īstenot "Jaunannēnos", Siguldas pagastā, Siguldas novadā līdz 2021.gada 30.decembrim, piesaistot finansējumu Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda (EJZF) pasākumā "Produktīvi ieguldījumi akvakultūrā".

Projekta par garneļu audzētavas izveidi vadītājs Gints Dzelme aģentūrai LETA pastāstīja, ka uzņēmums jau pērn bija izsludinājis līdzīgu iepirkumu par garneļu audzētavas būvniecību un aprīkošanu ar tehnoloģiskajām iekārtām, kurā toreiz arī uzvarēja uzņēmums "Mesako", taču "APGE" bija nepieciešams veikt nelielas izmaiņas Lauku atbalsta dienestā (LAD) iesniegtajā dokumentācijā, lai uzņēmums varētu pretendēt uz Eiropas Savienības līdzfinansējumu projekta īstenošanai.

Pēc viņa sacītā, iepriekš dienests bija noraidījis uzņēmuma pieteikumu par Eiropas Savienības līdzfinansējuma saņemšanu projekta īstenošanai, bet līdz ar veiktajām izmaiņām dokumentācijā, pastāv cerības tādu saņemt. "Tā kā iepirkums ir noslēdzies, gatavojam dokumentāciju, ko iesniegt LAD," viņš sacīja.

Dzelme piebilda, ka ražotnes būvniecība provizoriski varētu sākties šogad pavasarī un kopš tā brīža būs nepieciešams no vienam līdz pusotram gadam, līdz garneļu audzēšanas uzsākšanai 2021.gadā. Prognozējamie tropisko garneļu audzēšanas apmēri ir apmēram 80 tonnas gadā.

Pēc Dzelmes teiktā, ekoloģiski audzētas tropiskās garneles, kas paredzētas lietošanai uzturā, plāno realizēt Latvijā, kā arī daļu eksportēt atkarībā no tirgus iespējām.

LETA jau ziņoja, ka projekta par garneļu audzētavas izveidi autori jau 2013.gadā sāka audzēt garneles pilotprojektā, un vairākus gadus strādāja pie tehnoloģijas attīstīšanas. Pēc tam tika sākts darbs pie tehniskā projekta, dokumentu noformēšanas un zemes jautājumiem. 

Pērn gada pirmajā pusē "APGE" jau izsludināja iepirkumuu par tropisko garneļu audzētavu par vairāk nekā pieciem miljoniem eiro, kurā starp trim pretendentiem uzvarēja "APGE" un tā līgumcena ir 5,040 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "APGE" ir reģistrēta 2017.gadā, un tās pamatkapitāls ir 210 000 eiro. Kompānija pieder Zviedrijā reģistrētam uzņēmumam "Mesako AB" (94,97%), Elizabetei Baltiņai (4,76%) un Mārim Hmeļņickim (0,27%).