Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas valdi atstājuši Ralfs Kļaviņš un Edvīns Bērziņš

Rīga, 13.dec., LETA. Darbu Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas valdē pārtraukuši SIA "Rīgas tirdzniecības osta" valdes priekšsēdētājs Ralfs Kļaviņš un bijušais "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš, liecina "Firmas.lv" informācija.

Vienlaikus, pēc "Firmas.lv" datiem, darbu asociācijas valdē turpina tās valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs un valdes locekļi Imants Sarmulis un Jānis Lapiņš. Izmaiņas iegrāmatotas ceturtdien, 12.decembrī.

Savukārt informācija asociācijas mājaslapā piektdien liecina, ka asociācijas valdē darbojas tikai Lembergs un Sarmulis.

Jau vēstīts, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pirmdien, 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu - līdz 2020.gada 8.janvārim, lai pabeigtu darījumus ar sankcionētajām četrām juridiskajām personām - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz privātpersonām šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips (temporary freezing), kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Reaģējot uz attiecīgo sankciju piemērošanu, satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) otrdien, 10.decembrī, pavēstīja, ka ministrija aicinās valsts kapitālsabiedrības, kas ir Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas biedri, atstāt šo asociāciju, lai nekādas tiešas vai netiešas sekas nevarētu ietekmē valsts uzņēmumu darbu.

Līdz šim par lēmumu izstāties no Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas paziņojusi VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga", VAS "Latvijas dzelzceļš", Rīgas brīvostas pārvalde, Liepājas speciālā ekonomiskā zona, AS "Baltijas ekspresis", kā arī SIA "Rīgas tirdzniecības osta" grupas uzņēmumi - SIA "Skonto Metāls", SIA "Riga fertilizer terminal", SIA "Rīgas centrālais termināls un AS "Baltijas tranzīta serviss".