Darbu sācis jauns Bauskas atkritumu apsaimniekotāja "Vides serviss" valdes loceklis

Rīga, 11.dec., LETA. Bauskas novada pašvaldībai piederošajā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā SIA "Vides serviss" darbu sācis jauns valdes loceklis Uģis Saukums, noskaidroja aģentūra LETA.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem, iepriekšējā uzņēmuma valdes locekle Linda Tijone amatu atstāja septembrī. Pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ieva Šomina apgalvoja, ka Tijone no amata atcelta, jo uzņēmuma vadītāja pati izteikusi šādu vēlēšanos.

Laikā, kad uzņēmums bijis bez valdes locekļa, Saukums iecelts par prokūristu, līdz ar to, pēc Šominas teiktā, uzņēmuma darbība netika traucēta.

Paralēli tika izsludināts amata konkurss, un aizvadītajā domes sēdē tieši Saukuma kandidatūra saskaņošana apstiprināšanai amatā. Savukārt otrdien kapitālsabiedrības dalībnieku ārkārtas sapulce Saukums apstiprināts par valdes locekli.

Domes sēdes video ieraksts liecina, ka opozicionārs Aleksandrs Novickis (LRA) kritizējis Saukumu par nekorektu iesniegtā profesionālās dzīves apraksta valodu un formu. Viņš nebija apmierināts arī ar to, ka Saukums kā informācijas tehnoloģiju speciālists savā redzējumā par "Vides servisa" attīstību lielu uzmanību veltījis tieši šai jomai, mazāk apskatot atkritumu apsaimniekošanu un mājokļu apsaimniekošanu.

Vairāki koalīcijas deputāti gan pauda atbalstu Saukumam, aicinot viņu biežāk nākt uz domes sēdēm, lai runātu par problēmām un vajadzībām.

Saukumu amatā atbalstīja visi klātesošie domnieki, izņemot trīs opozīcijas pārstāvjus.

Pats Saukums, komentējot iespējamos risinājumus pēc atkritumu apglabāšanas poligona "Grantiņi" slēgšanas, klāstīja, ka pēc poligona uzmērījumiem secināts, ka atkritumus tajā varēs apglabāt vēl trīs līdz četrus mēnešus. Šajā laikā sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) plānots meklēt citu vietu, iespējams, panākot vienošanos ar "Brakšķu" poligonu Jelgavas novadā vai "Ģetliņiem" Pierīgā.

Viņš arī stāstīja, ka vienīgais poligons Latvijā, kuram pietiek kapacitātes uzņemt atkritumus ilgākā laika posmā, ir "Dziļā vāda" netālu no Jēkabpils, taču šajā gadījumā atkritumu izvešana sadārdzinātos par 20 eiro uz tonnu, kas ir lielas izmaksas. Tāpēc, viņaprāt, jautājums jārisina valstiskā līmenī.

Jau vēstīts, ka ar 31.decembri tiks slēgts sadzīves atkritumu apglabāšanas poligons "Grantiņi", jo tas sasniegs maksimālo atļauto tilpumu, lēmusi Bauskas novada dome.

Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālās vides pārvalde noteikusi, ka "Grantiņu" krātuvē var apglabāt 80 000 kubikmetrus jeb 96 000 tonnu atkritumu uz visu atlikušo ekspluatācijas laiku, kura aptuvenais termiņš noteikts līdz 2019.gada 31.decembrim. Tā kā līdz gada beigām apglabāto atkritumu apjoms "Grantiņos" būs sasniedzis noteikto, poligonu nolemts slēgt.

Atkritumu savākšanu un apglabāšanu poligonā nodrošina "Vides serviss". Tieši tas būs atbildīgs arī par poligona rekultivāciju pēc slēgšanas.

Zemgales reģionālais atkritumu apsaimniekošanas plāns paredz, ka reģionā darbojas divi atkritumu poligoni - "Grantiņi" un "Brakšķi" Jelgavas novadā.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks (ZZS) aģentūrai LETA atzina, ka "Getliņiem" Bauskas novadā radītie atkritumu apjomi būtu "vien piliens jūrā", tāpēc VVD un VARAM būtu jāļauj "Vides servisam" vest atkritumus uz poligonu. Turklāt atkritumu nogādāšana uz "Getliņiem" izmaksātu lētāk nekā uz "Brakšķiem".

Dome jau aicinājusi ministriju palīdzēt jautājuma risināšanā, un Jātnieks uzsvēra, ka valstij un VARAM jādomā par poligonu darbības politiku kopumā.